Gemeente Zoetermeer

Makkelijker uit de bijstand aan de slag in eigen bedrijf

Zoetermeer sluit aan bij beleidsprogramma Kabinet

De gemeente Zoetermeer gaat het mensen met een bijstandsuitkering makkelijker maken om een eigen bedrijf te beginnen. Zo krijgen zij meer mogelijkheden om in hun eigen onderhoud te voorzien. Daarnaast worden de nieuwe ondernemers langer en beter gevolgd zodat ze zich structureler kunnen posititioneren. Zoetermeer sluit hiermee aan bij de uitgangspunten van het beleidsprogramma van het Kabinet Balkenende IV. Om bijstandsclienten beter te kunnen helpen wil Zoetermeer aansluiten aan een pilot van het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van de gemeente Rotterdam en de begeleidingswerkzaamheden hier uitbesteden.

De gemeente Zoetermeer heeft een kleine unit die zorgt voor begeleiding van startende en afbouwende ondernemers. Bijstandsclienten die willlen re-integereren met een eigen bedrijfje krijgen zoveel mogelijk kansen. Zo kan een startende ondernemer maximaal 36 maanden aanspraak maken op een aanvullende inkomensondersteuning als het gezinsinkomen onder bijstandsnuiveau ligt. Ook kan de startende ondernemer een bedrijfskapitaal in de vorm van een rentedragende lening van de gemeente ontvangen als de bank dit weigert. Hiervoor werkt de gemeente nu samen met de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Daarnaast wordt in het kader van de sociaal Economische Agenda gesproken met werkgevers in Zoetermeer om de startmogelijkheden van bijstandsclienten te versterken.

Zoetermeer verwacht de komende jaren veel meer belangstelling van cliënten die zich willen oriënteren op een eigen bedrijf. Om aan deze verwachte stijgende hulpvraag te voldoen en daarnaast zoveel mogelijk kennis en ervaring te kunnnen bieden aan de clienten wil Zoetermeer deze werkzaamheden onder gaan brengen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam. Zo kunnen kennis en ervaring op verschillende beleidsterreinen worden gedeeld en kunnen Zoetermeers clienten gebruik maken van externe specialisten. RBZ is onderdeel van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Rotterdam en heeft veel ervaring met startende ondernemers. RBZ adviseert nu al zo'n twintig omliggende gemeenten bij de uitvoering van wettelijke regelingen voor zelfstandigen.