Gemeente Rhenen


Veenendaal en Rhenen starten aanbestedingen Wmo

De gemeenten Veenendaal en Rhenen besteden gezamenlijk de levering van hulp bij het huishouden en hulpmiddelen aan. Deze aanbestedingen zijn nodig in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Zowel voor hulp bij het huishouden als voor hulpmiddelen betreft het een Europese aanbesteding.

Logo Wmo Hulp bij het huishouden
Na een overgangsperiode van een jaar, waarin het zorgkantoor nog contracten had met zorgaanbieders, gaan Veenendaal en Rhenen nu zelf contracten sluiten met zorgaanbieders. Dit gebeurt door middel van een Europese aanbesteding volgens het zogenaamde Zeeuwse model. Dit betekent dat de gemeenten de gewenste kwaliteit en de prijs vaststellen, waarop zorgaanbieders kunnen inschrijven. Iedere zorgaanbieder die aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet en akkoord gaat met de prijs, krijgt een meerjarig contract en mag vanaf 1 januari 2008 hulp bij het huishouden aanbieden in Veenendaal en Rhenen. Dit biedt maximale keuzevrijheid voor de klant, omdat men zo zelf mag kiezen van welke van de gecontracteerde zorgaanbieders men de zorg wil ontvangen. De door de gemeenten gevraagde kwaliteit omvat onder meer eisen aan de serviceverlening door de zorgaanbieder, het opleidingsniveau en de bejegening door de zorgverlener.

Hulpmiddelen
In het kader van de Wmo is de gemeente ook verantwoordelijk voor de levering van hulpmiddelen zoals rolstoelen en scootmobielen. Het contract dat Veenendaal hiervoor heeft gesloten loopt dit jaar af. Rhenen heeft op dit moment geen vaste leverancier, maar hoopt door de aanbesteding goedkoper en efficiënter te kunnen inkopen. Van de leverancier die uiteindelijk wordt gecontracteerd, wordt verwacht dat deze alle noodzakelijk hulpmiddelen kan leveren en daarbij keuze biedt in assortiment. Uiteraard worden eisen gesteld aan levertijden en service aan de klant.

De aanbestedingsprocedure
De procedure en de eisen die worden gesteld zijn beschreven in een bestek. De bestekken voor zowel hulp bij het huishouden als hulpmiddelen zijn vanaf dit moment beschikbaar. Voor het onderdeel hulpmiddelen heeft inmiddels een voorselectie plaatsgevonden. De geselecteerde partijen krijgen het bestek toegezonden. Omdat hulp bij het huishouden wordt aanbesteed door middel van het Zeeuwse model, geldt een open inschrijving. Zorgaanbieders die zich willen inschrijven kunnen het bestek opvragen via e-mail: tenders@qconsult.nl.

Wmo-loket
Om de inwoners zo veel mogelijk van dienst te zijn richten beide gemeenten een Wmo-loket in. Hier kunnen inwoners terecht met vragen en voor het aanvragen van voorzieningen. De gemeente Veenendaal is momenteel bezig met het opzetten van een Wmo-loket. Tegelijk met de start van het loket per 1 januari 2008 zal de indicatiestelling steeds meer door de loketmedewerkers zelf worden gedaan. Hiervoor heeft de gemeente inmiddels ervaren en deskundige Wmo-consulenten aangenomen. In sommige situaties blijft het nodig om een extern (medisch) adviseur in te schakelen. De aanbestedingsprocedure hiervoor start later dit jaar.

In de gemeente Rhenen is het Wmo-loket sinds 1 juli 2007 geopend. Het loket krijgt geleidelijk aan vorm. Dat betekent dat de dienstverlening en de beschikbare informatie in de startfase nog wat beperkt zal zijn. De bedoeling is om dit zo snel mogelijk uit te breiden. Zo moet het loket de belangrijkste Wmo-vraagbaak voor de inwoners worden.

Gezamenlijk persbericht met gemeente Veenendaal 19 juli 2007