Ministerie van Defensie

19-07-2007 16:03

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Afgelopen week vond op 10 juli een zelfmoordaanslag plaats op de bazaar in Deh Rawod. Hierbij raakten acht Nederlandse militairen gewond en werden 17 burgers gedood. Tevens raakten 20 tot 30 burgers gewond. De bazaar in Deh Rawod is een dagelijkse markt, die verspreid ligt over meerdere straten. Er zijn diverse eenvoudige winkeltjes waar voornamelijk voedsel wordt verkocht. De mensen die er inkopen, komen uit de omgeving van Deh Rawod. Het is de bekendste bazaar uit de omgeving.

Een deel van de gewonden is opgevangen en behandeld in de militaire faciliteiten in Deh Rawod en Tarin Kowt. Eén Nederlandse officier, luitenant Tom Krist, is samen met drie andere gewonden overgevlogen naar Nederland en vervolgens overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Zoals bekend is de Eerste Luitenant Krist daar aan zijn verwondingen overleden. Van de Afghaanse gewonden die zijn opgenomen in de militaire faciliteiten op Tarin Kowt is bekend dat één man blijvend verlamd zal zijn en dat de toestand van twee kinderen â waarvan één een zware buikwond had opgelopen - en één man stabiel is.

Op woensdag 11 juli zijn twee Afghanen aangehouden omdat ze banden zouden hebben met Opposing Militant Forces (OMF). Eén is vrijgelaten omdat er geen reden was om hem langer vast te houden en één is overgedragen aan de Afghaanse overheid.

De afgelopen periode zijn in de omgeving van Tarin Kowt twee aanslagen geweest met IEDâs. Bij beide aanslagen waren Nederlandse Bushmasters betrokken. De eerste IED-aanslag vond plaats op 9 juli. De inzittenden bleven bij deze aanslag ongedeerd en de Bushmaster liep lichte schade op. Op 16 juli reed wederom een Bushmaster op een IED. Ook hier bleven de militairen ongedeerd, maar de Bushmaster liep wel schade op. Die schade kan in het inzetgebied gerepareerd worden. De recente incidenten bewijzen het nut van het beschermingsniveau van de Bushmaster.

Het PRT levert een belangrijke bijdrage aan de lokale en nationale wederopbouwprojecten van de Afghaanse overheden. Het departement van irrigatie is, dankzij steun van het PRT, steeds beter in staat zelfstandig bij te dragen aan de ontwikkeling van de provincie. Inmiddels heeft dat geresulteerd in 12 irrigatieprojecten in de provincie. EQUIP ('education quality improvement programme') is een nationaal programma van het Afghaanse Ministerie van Onderwijs om scholen in Afghanistan te herstellen. Het programma wordt per provincie uitgevoerd. Het PRT heeft het departement ondersteund door informatie te verzamelen over de huidige officiële scholen in de provincie. Zevenenveertig scholen zijn in gebruik en op basis van de informatie van het PRT zijn inmiddels contracten afgesloten voor eenenveertig scholen die in aanmerking komen om gerenoveerd te worden. Daarbij worden niet alleen de faciliteiten gerenoveerd, maar gaat ook aandacht uit naar bijvoorbeeld het lesprogramma, opleiding leerkrachten en lesmateriaal. Nederland heeft aan dit programma 2,2 miljoen bijgedragen. Regelmatig zijn er op Kamp Holland gesprekken met het EQUIP-team over de voortgang van het project.

De Apache gevechtshelikopters zijn in de verslagperiode meerdere malen ingezet als Quick Reaction Force. Tijdens de vluchten is het boordkanon gebruikt. Op 10 juli ondersteunden de Apaches Nederlandse eenheden die vuurcontact hadden met Opposing Militant Forces (OMF) ten noorden van Tarin Kowt en op 11 juli ten noorden van Deh Rawod. Bij dit laatste vuurcontact is ook de Pantserhouwitser ingezet. Op 12 juli ondersteunden de helikopters ISAF-eenheden in de provincie Helmand. Vermoedelijk zijn bij de vuurcontacten slachtoffers gevallen aan de zijde van de tegenstander. Ook is de Apache ingezet ter beveiliging van andere vluchten. De Chinook heeft afgelopen week personeel vervoerd waaronder Afghan National Army (ANA)-personeel. Binnenkort zal het detachement wisselen.

De Nederlandse F-16âs zijn meerdere keren ingezet voor Quick Reaction taken. Bij twee missies was show of force voldoende. Op 9, 10 en 13 juli zijn ter ondersteuning van de ISAF grondtroepen in de provincie Helmand lasergeleide bommen ingezet. In de omgeving van Chora ondersteunden ISAF gevechtsvliegtuigen op 12 juli een gecombineerde patrouille van Nederlandse eenheden en de ANA die in vuurcontact waren gekomen met OMF. Op 10, 11 en 12 juli zijn in de omgeving van Tarin Kowt 107mm-raketten neergekomen. De raketten richtten geen schade aan. Vanaf Poentjak is door de Nederlandse militairen teruggevuurd.