Persberichten 19/07 middag

Regio, 19-07-2007

Leiden/ Roelofarendsveen Kosten van graffiti spuiten op verdachte verhaald Een 19 jarige man uit Oud Ade heeft een boete gekregen omdat hij in Roelofarendsveen op de Sotaweg graffiti op een kas had gespoten.

De man werd op zaterdag 21 april samen met een 20 jarige Leiderdorper in Leiden onder het A4 viaduct op de Zaalbergweg opgepakt nadat zij betrapt waren op het spuiten van graffiti. Bij het zien van de politie gingen zij er als een haas vandoor. Zij klommen over de vangrail van de A4 op om uit de handen van de politie te blijven. Vervolgens staken zij de A4 over en renden een weiland in. De politie wist hen echter alsnog aan te houden.

Op het politiebureau werden zij verhoord en kregen zijn ieder een bekeuring van 200 euro voor het oversteken en rennen op de A4.

De graffiti die zij bij de Zaalbergweg hadden gespoten werd vergeleken met andere aangiftes van graffiti. In Roelofarendsveen bleek op de Sotaweg een eenzelfde graffiti te zijn achtergelaten. Degene van wie de graffiti overeenkwam bleek gemaakt te zijn door de 19 jarige verdachte. Hij is afgelopen week gehoord over deze graffiti en heeft bekend. Hij krijgt een bekeuring á 200 euro voor de gemaakte schoonmaakkosten.

Doe altijd aangifte van graffiti De politie vraagt benadeelden altijd aangifte te doen van graffiti. Graffiti spuiters laten vaak een vaste tag (een soort van handtekening) achter. Omdat de politie de graffiti waarvan aangifte is gedaan met elkaar kan vergelijken kan de politie op het spoor van de verdachte komen. De kosten van het verwijderen van de graffiti kan bij een aanhouding vervolgens op de verdachte verhaald worden.

Leiden Heler blijkt steler Geen heling maar diefstal van in ieder geval twee fietsen kan een 16 jarige jongen uit Leiderdorp aangerekend worden. Dit heeft het onderzoek door de politie tot op heden opgeleverd na de aanhouding van de verdachte op woensdag 18 juli. Agenten hielden hem op de Haarlemmerstraat aan. Hij vertelde de agenten dat hij de fiets waarop hij reed bij het station voor 20 euro gekocht had van een junk. De fiets vertegenwoordigde een waarde van ongeveer 800 euro en daarmee had hij zich dan ook schuldig gemaakt aan heling. Bij het onderzoek dat daarna volgde kwam hij toch voor de dag met het juiste verhaal. Hij had de fiets op 17 juli bij het LUMC gestolen. Over een bij hem op zak gevonden fietssleutel verklaarde hij dat die van een andere gestolen fiets was die nu bij het Station stond. Deze fiets blijkt op 6 juni op de Morsstraat te zijn gestolen. De rechtmatige eigenaars zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het terugvinden van hun fiets. De politie gaat verder met het onderzoek waarbij een in zijn schuur gevonden fiets eveneens bekeken gaat worden of die ook niet van diefstal afkomstig is. De verdachte zit zo lang nog vast.

Leiden Aanhouding voor diefstal fiets De politie heeft donderdagochtend 19 juli in zijn ouderlijke woning een 16 jarige jongen uit Leiden aangehouden. Agenten spraken de jongen rond 11.50 uur op de Sara Trooststraat aan omdat ze het vreemd vonden dat hij daar liep met een damesfiets die hij van achteren omhoog hield. Het bleek dat de fiets op slot stond. Hij vertelde de agenten dat hij de sleutel kwijt was. De agenten namen dit niet zomaar aan en gingen over tot controle van het framenummer. Inmiddels werd vastgesteld dat de naam die hij vertelde te zijn niet klopte. Toen hij rook dat dat ontdekt werd, rende hij weg. Door speurwerk werd het adres van de jongen te achterhaald en werd hij thuis aangetroffen. Hij gaf toen toe dat hij de fiets had gestolen bij het Station de Vink. De verdachte wordt vrijdag 20 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Alphen a/d Rijn Aanhouding voor poging tot inbraak De politie heeft donderdag 19 juli rond 03.55 uur op de Keizershof een 23 jarige man uit Alphen aan den Rijn aangehouden. Een getuige zag dat vermoedelijk deze man mogelijk probeerde in te breken bij een speelgoedwinkel aan de Herenhof. Hij zag dat er door hem een ruit werd vernield en belde de politie. Deze trof de Alphenaar op de Keizershof aan. Hij zit nog vast voor het verdere onderzoek.

Alphen a/d Rijn Aanhouding na rijden op gestolen scooter De politie heeft donderdag 19 juli rond 02.15 uur op het Plutoplein een 20 jarige man uit Leidschendam aangehouden nadat bij controle werd vastgesteld dat hij had gereden op een op 29 juni in Leiden gestolen scooter. Zelf verklaarde hij dat hij de scooter te leen had gehad van een hem onbekende. De scooter is inbeslaggenomen. De verdachte is na zijn verhoor en het opmaken van een proces-verbaal inmiddels weer op vrije voeten.

Gouda Met vlindermes zwaaiende man aangehouden De politie heeft woensdag 18 juli rond 23.20 uur op de Markt een 40 jarige man uit Gouda aangehouden. Bij zich had hij een vlindermes waar hij op de Lage Gouwe en de Wijdstraat mee had lopen zwaaien, volgens meldingen die de politie bereikten. Verder viel hij voorbijgangers lastig en zat hij aan fietsen. Met enige moeite werd de agressieve man door de agenten ingerekend. Bij hem op zak werd een vlindermes gevonden. De verdachte zit voor het onderzoek nog vast. In ieder geval wacht hem een proces-verbaal voor het in het bezit hebben van een vlindermes wat verboden is bij de Wet Wapens en Munitie.

Gouda Aanhoudingen na geweld tegen agenten In totaal zijn rond een incident aan de Ferdinand Huijckstraat/Majoor Fransstraat in de vroege ochtend van donderdag 19 juli, vijf aanhoudingen verricht. Het gaat hier om vier mannen/jongens van 22, 49, 17 en 15 jaar en een 49 jarige vrouw, allen uit één familie. De aanhoudingen die werden verricht waren voor vermoedelijke diefstal, verzet, het beletten dan wel belemmeren van agenten bij hun werk en het mishandelen en bedreigen van ze. De oudste twee verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld. De overige drie worden vrijdag 20 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het incident ontstond toen agenten in de auto van de 22 jarige verdachte een flatscreen televisie wilden controleren of deze niet van diefstal afkomstig was. Nadat de agenten wat al te nadrukkelijk met hun onderzoek bezig waren, kwamen de familieleden er zich mee bemoeien. Er ontstond een worsteling met meerdere terplaatse gekomen agenten. Daarbij liepen twee agenten builen, schrammen, gekneusde enkels en vingers op en werd een derde verbaal bedreigd. Uiteindelijk lukte het de agenten om in 1e instantie twee verdachten aan te houden en over te brengen naar het politiebureau. Later volgde de aanhoudingen van de andere verdachten. De politie heeft het onderzoek nog niet afgerond. De auto is inbeslaggenomen en in deze auto werden meerdere mogelijk van diefstal afkomstige goederen gevonden.