Gemeente Utrecht

Actie tegen schoolverzuim geslaagd: veel kinderen op school

Bij het bezoeken van 21 basisscholen op 19 juli, bleek 3% van de kinderen afwezig (126 in totaal). De actie van de gemeente Utrecht was van tevoren aangekondigd en de scholen constateerden dat het verzuim lager was dan gewoonlijk voor de zomervakantie. In een aantal gevallen legden leerplichtambtenaren huisbezoeken af: bij 48 huisbezoeken bleken er 24 kinderen ziek thuis. De ouders van de overige kinderen hebben een brief in de bus gekregen waarin staat dat ze een oproep krijgen om de afwezigheid toe te komen lichten bij Leerplicht Utrecht. Ook bleek bij de actie dat er door scholen relatief vaak toestemming voor extra vakantie is gegeven.

Op donderdagmorgen 19 juli, vlak voor de zomervakantie, bezochten ambtenaren van de gemeente 21 basisscholen. De schooldirecteuren meldden dat 126 (3%) van de leerlingen niet aanwezig waren. Daarvan waren 32 kinderen ziek, 37 vermoedelijk al met vakantie en 57 hadden toestemming van de school voor afwezigheid.

Scholen blij met actie
De reacties van de scholen op de actie zijn positief. De meeste scholen voelen zich gesteund in de moeilijke opdracht van nee zeggen tegen extra vakantie. Sommige scholen waren nog niet klaar om mee te doen met de actie, omdat ze eerst zelf met de ouders tot betere afspraken willen komen.

Veel ouders waren op de hoogte van de actie. De leerplichtambtenaren bezochten 48 gezinnen. Bij 24 gezinnen was het kind met goede reden thuis. De andere 24 gezinnen waren niet thuis. Bij deze gezinnen is een brief achtergelaten. De reacties van de ouders waren bijvoorbeeld:"U mag zelf de koorts van mijn kind opnemen" of "Mijn kind zei dat ze van de juf vandaag en morgen niet naar school hoefde."

Veel telefoon bij gemeente
Deze week is de gemeente regelmatig gebeld door scholen om te checken of bijvoorbeeld 'al een vliegticket gekocht', 'oma is ziek', 'deze week is het vakantiehuisje goedkoper' goede redenen voor afwezigheid kunnen zijn. Nee, dat zijn ze dus niet.

Ook belden tientallen ouders die van de school geen toestemming hadden kregen om hun kind eerder van school te houden. Zij wilden alsnog rechtstreeks van de gemeente toestemming om toch alvast op vakantie te gaan. In plaats daarvan kregen uitleg dat ze echt in overtreding zijn als zij dit doen.

Voetbal voor Aftrap verzuim
De scholen die bezocht zijn, ontvingen een voetbal voor de kinderen. De bal staat symbool voor deze actie 'Aftrap verzuim', waarmee de gemeente wil aangeven dat zij in de toekomst samen met de scholen nog consequenter met verzuimmeldingen om wil gaan. De gemeente en scholen werken nauw samen om verzuim en schooluitval tegen te gaan.



Gemeente Utrecht