Derde ronde vaccinatie pluimvee start

Houders van hobbypluimvee en buitenuitloopkippen mogen vanaf morgen 1 augustus tot 1 augustus 2009 hun dieren weer laten vaccineren tegen vogelgriep. Door dieren te vaccineren vallen deze niet onder een mogelijke afschermplicht tijdens de trekperiode van wilde vogels. De Europese Lidstaten zijn akkoord met een verlenging het Nederlandse vaccinatieprogramma tegen vogelgriep met enkele belangrijke aanpassingen.

Tijdens de vorige vaccinatieperiodes bleken diverse knelpunten reden voor commerciële houders en hobbydierhouders om hun dieren niet te vaccineren. De meeste knelpunten zijn nu weggenomen. Zo is Nederland niet langer verplicht aan andere lidstaten vooraf te melden wanneer vlees van gevaccineerde dieren wordt geëxporteerd. Ook een apart handelsdocument is niet langer vereist. Daarnaast is het vanaf 1 augustus mogelijk om uitgelegde legkippen rechtstreekse naar een slachterij in een andere lidstaat te verplaatsen. Hetzelfde geldt voor gevaccineerde hobbydieren naar andere lidstaten (bijv. voor tentoonstellingen) als de ontvangende lidstaat hiermee instemt.

In de nieuwe campagne wordt gebruik gemaakt van een nieuw Europees geregistreerd vaccin. Het bloedonderzoek (monitoring) bij hobbydierhouders vindt voortaan gericht (steekproefsgewijs en centraal aangestuurd) plaats.

Hobbydierhouders die hun dieren willen laten vaccineren moeten contact opnemen met hun dierenarts. Bij het eerste dierenartsbezoek wordt gevaccineerd en geregistreerd. Bij het tweede bezoek na drie tot vier weken volgt een tweede vaccinatie. Een week na de tweede vaccinatie mogen de gevaccineerde dieren weer naar buiten.

Vaccinatie is vrijwillig. De bescherming door het vaccin duurt maximaal één jaar. De kosten van de vaccinatieprocedure zijn voor rekening van de pluimveehouder. De kosten van het bloedonderzoek neemt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ook dit jaar voor zijn rekening.

Commerciële pluimveehouders mogen alleen buitenuitloop kippen (leghennen met uitloop) laten vaccineren.

Vaccinatie is een alternatief voor afschermen en één van de manieren om het risico op besmetting met en verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Pluimveehouders die afzien van vaccinatie moeten hun dieren afgeschermd houden zolang de afschermregeling geldt.

Vorig jaar zijn er ook al diverse knelpunten opgelost. Zo gold de nieuwe vaccinatie niet alleen voor kippen, kalkoenen, ganzen en eenden. Ook vele andere hobbydieren mochten gevaccineerd worden, onder andere zwanen, pauwen, kwartels en patrijzen. De dieren mochten onder voorwaarden naar de dierenarts gebracht worden om ze daar te vaccineren. Zo kunnen de kosten lager uitvallen dan wanneer de dierenarts naar elke hobbydierhouder moet.

Noot voor redacties (