Time : 16:02:50
Date : 19 July 2007
Sender Name: BOIC-COIB

Minister Bert Anciaux en voorzitter van het BOIC Pierre-Olivier Beckers ondertekenen intentieverklaring tot samenwerking

Minister Bert Anciaux en de voorzitter van het BOIC ondertekenen een intentieverklaring tot samenwerking

Bert Anciaux, de Vlaamse minister van Sport en Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het BOIC hebben de laatste weken intens onderhandeld over een intentieverklaring tot samenwerking tussen de Vlaamse Gemeenschap en het BOIC.

Beide partijen spraken vandaag af om in een volledige complementariteit, transparantie en synergie samen te werken rond topsport. Een grotere efficiëntie van het topsportbeleid wordt daarbij beoogd. De intentieverklaring houdt rekening met de bevoegdheid voor topsport die in Vlaanderen berust bij de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel en de opdracht van het BOIC dat ondermeer verantwoordelijk is voor de voorbereiding op, de selectie voor en de deelname aan de Olympische Spelen, zoals bepaald in het Olympisch Charter.

In het verleden werd er al een eerste belangrijke stap richting samenwerking gezet door de oprichting van de Stuurgroep Topsport en van de Task Force Topsport, waarin het BOIC reeds vertegenwoordigd is. Deze intentieverklaring tot samenwerking zal in de volgende weken volledig worden uitgewerkt in werkafspraken die via taakverdeling moeten leiden tot een hoger rendement van het topsportbeleid. De Vlaamse vleugels van de federaties, de Vlaamse topsporters, de
Vlaamse toptrainers, ... zullen hierdoor één enkel(e) loket(functie) krijgen waardoor alles veel duidelijker en eenvoudiger wordt. Het BOIC en de Vlaamse Gemeenschap zullen hun budgetten voor de topsport in overleg en complementair aan elkaar inzetten.

Minister Anciaux maakte al melding van het Vlaams Huis voor de Topsport dat hij in de volgende maanden wil installeren. Het BOIC stapt samen met het Topsportteam Vlaanderen en de afdeling Topsport BLOSO als partner in het Vlaams Huis voor de Topsport. Als streefdatum hiervoor wordt 01/10/2008 vooropgesteld (m.a.w. na de Olympische Spelen van Peking). Ondertussen wordt de complementariteit, de transparantie en de synergie al in praktijk omgezet door de werkafspraken al in een virtueel Vlaams Huis voor de Topsport om te zetten.

De Vlaamse topsportfederaties (liga's) van de Olympische sporten zullen eveneens nauwer betrokken worden bij het topsportbeleid van het BOIC door de installatie van een Vlaamse Interfederale voor Topsport (VIT) binnen de schoot van het BOIC. Deze zal bestaan uit vertegenwoordigers van de erkende Vlaamse topsportfederaties en van het BOIC. Vlaanderen zal vertegenwoordigd worden in de VIT door de topsportcoördinatoren en sporttechnische coördinatoren van de Vlaamse sportfederaties waardoor ook een duidelijk signaal gegeven wordt dat de sporttechnische medewerkers van federaties beleidsmatig moeten betrokken worden. De VIT brengt rechtsreeks advies uit aan de Raad van Bestuur van het BOIC.

Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Bert Anciaux gelast zijn Topsportmanager en de voorzitter van het BOIC, Pierre-Olivier Beckers gelast zijn Directeur Topsport met het uittekenen van het stappenplan en het uitschrijven van de topsportprocessen die noodzakelijk zijn om tot korte beslissingslijnen te komen en een optimale coördinatie van de uitvoering van het topsportbeleid. Dit alles in nauw overleg met het BLOSO.

Info

Ivo Van Aken,
topsportmanager minister Anciaux
02/552.69.70 - ivo.vanaken@vlaanderen.be

Eddy De Smedt,
directeur topsport BOIC
0474.51.50 - e.desmedt@olympic.be