Gemeente Utrecht

Kortere wachttijd voor fietsers door extra keer groen licht

Betere doorstroming verkeer op kruispunt bij Smakkelaarsveld

Door een aanpassing van de stoplichten op de kruising van het Smakkelaarsveld en de Stationstraat stroomt het fiets- en busverkeer beter door. Hierdoor is een rustiger en veiliger situatie ontstaan op dit drukke kruispunt, waar de fietsroute kruist met buslijnen van en naar het Centraal Station.

Er rijden dagelijks erg veel fietsers over het kruispunt tussen de Van Sijpesteijntunnel en de binnenstad. Daarnaast passeren bijna alle bussen die van en naar het Centraal Station rijden het kruispunt. En op korte afstand ligt het kruispunt Vredenburg-viaduct. De opstelvakken tussen de beide kruisingen stonden regelmatig vol met bussen. Daarom is bekeken of de verkeersafwikkeling op het kruispunt verbeterd kon worden. De grote hoeveelheid fietsers rechtvaardigt een kortere wachttijd voor fietsers.

Extra groen voor fietsers en bussen
Op 7 juni jl. is de afstelling van de stoplichten aangepast. Fietsers krijgen één keer extra groen licht, namelijk ná de bussen die vanaf het Centraal Station komen en links afslaan richting de Leidseveertunnel. De wachttijden voor fietsers zijn hierdoor korter geworden. Omdat tegelijkertijd de bussen van en naar het Vredenburgviaduct mee kunnen rijden, zijn ook de wachttijden van deze bussen korter geworden.

Rustiger en veiliger verkeersbeeld
Het kruispunt geeft na de wijziging een rustiger verkeersbeeld. De wachtrij van de fietsers is door de extra groenfase veel kleiner geworden. Ook de wachtrij van bussen van- en naar het Vredenburgviaduct is op de meeste momenten veel kleiner. Hierdoor is ook de doorstroming van elkaar kruisende bussen die van en naar het station rijden verbeterd. De wachttijd voor bussen die van en naar de Leidseveertunnel rijden is in de nieuwe situatie wel langer. Dit geeft in de praktijk echter geen problemen.