Gemeente Wageningen

Overeenkomst ondertekend voor snelle afgifte bouwvergunning

Vanaf 1 oktober is het bij de gemeente Wageningen mogelijk om een lichte bouwvergunning aan de balie mee te krijgen, direct nadat de aanvraag is ingediend. De aanvraag wordt dan dus niet meer door de gemeente getoetst aan bestemmingsplan, Bouwbesluit, Welstand en Bouwverordening. Hiertoe hebben donderdag 19 juli 2007 wethouder Kroes en deelnemende bedrijven een overeenkomst getekend. Het gaat om het pilot-project 'Baliebouwvergunning'.

Een bouwaanvraag moet uiteraard wel aan de genoemde eisen voldoen. De verantwoordelijkheid voor de toetsing wordt neergelegd bij de deelnemende architect c.q. bouwkundig tekenburo van de aanvrager. Voordeel van deze baliebouwvergunning voor de burger is dat zeer snel een bouwvergunning kan worden verkregen. Voor degene, die mogelijk bezwaar zou kunnen hebben tegen de bouwvergunning, blijft de mogelijkheid bestaan om bezwaar te maken. Ook de baliebouwvergunning wordt immers op de gemeentelijke informatiepagina bekend gemaakt.

Bij een lichte bouwvergunning gaat het om een vergunning voor bijv. een kleine uitbreiding van de woning, een dakkapel of een schuurtje. De aanvrager hoeft de bouwvergunning niet op de nieuwe manier aan te vragen. De mogelijkheid blijft bestaan om de vergunning op de gebruikelijke manier aan te vragen. Het pilot-project 'Balie-bouwvergunning' gaat 1 oktober a.s. van start en wordt na een jaar geëvalueerd. De deelnemende bedrijven zijn, te vinden op de site van de gemeente Wageningen.