European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/55

Brussel, 13 juli 2007

11830/07 (Presse 169)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de toestand in Ivoorkust

De Europese Unie herhaalt dat zij de autoriteiten van Ivoorkust volledig steunt bij de voortzetting van hun inspanningen om het door de Ivorianen zelf te Ouagadougou op gang gebrachte vredesproces tot een goed einde te brengen.

De Europese Unie verzoekt de partijen bij dit akkoord, alsook alle andere Ivoriaanse betrokkenen zich resoluut in te zetten voor de integrale uitvoering van dat akkoord, en meer bepaald vorderingen te maken op bepaalde cruciale punten, zoals de identificatie van de bevolking, ontwapening, demobilisatie en reïntegratie, alsook het houden van vrije, democratische en transparante verkiezingen onder toezicht van de internationale gemeenschap.

De Europese Unie zal Ivoorkust blijven begeleiden op weg naar consolidatie van vrede en naar eenwording, met name door haar deelname aan het internationale raadgevend orgaan van toezicht, zoals door de partijen bij het akkoord van Ouagadougou is voorgesteld.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

11830/07 (Presse 169)