Kabinet van de President van de republiek Suriname


Toespraak van de president van de republiek Suriname Z.E. Drs. Runaldo Rinald Venetiaan ter gelegenheid van de inauguratie van het vaandel van het Korps Penitentiare Ambtenaren op woensdag 15 juni 2007

Excellenties,
Dames en Heren,
Officieren en manschappen, mannen en vrouwen van
het Korps Penitentiaire Ambtenaren.
Vanaf vandaag, 15 juni 2007, is het Vaandel van het Korps Penitentiaire Ambtenaren, een realiteit in de Republiek Suriname.
Een symbool slechts, nu nog, voor de buitenstaander, totdat U, Penitentiaire Ambtenaren, voor Uzelf en voor de gehele gemeenschap leven blaast in dit identificatie teken, waarvan gezegd zal worden, dat het hoog gehouden wordt.
Hiervoor zal meer nodig zijn, dan de implementatie van de Resolutie van 7 maart 1996.
De manier waarop U dit Vaandel met Uw leven zult verdedigen, zal zeer bepalend zijn. En laat het duidelijk zijn dat ik niet verwijs naar het verliezen van Uw leven, maar juist naar het invulling geven aan Uw leven als Penitentiaire Ambtenaar:

---

de integriteit waarmee U de moelijke opdracht uitvoert, om de gedetineerden te bewaken en tegelijk te begeleiden op hun weg naar het hervinden van een waardige plaats in de gemeenschap
de saamhorigheid en onderlinge hulpvaardigheid waardoor waar nodig met vereende kracht
gearbeid zal worden
de verbondenheid met het Korps Penitentiaire Ambtenaren, zodat de wereld zal weten dat dit Vaandel gedragen wordt, letterlijk en figuurlijk, door één hechte organisatie.
Uw werk, geachte Penitentiaire Ambtenaren, behelst niet alleen de bescherming van de samenleving door de ontspoorden tijdelijk in bewaring te houden en de gedetineerden te begeleiden bij hun her opvoeding. Meer dan vroeger is tegenwoordig duidelijk, dat behalve de veiligheid en de rechten van de ambtenaar, ook de veiligheid en de rechten van de gedetineerden aandacht krijgen, lokaal, nationaal, regionaal en internationaal.
Terwijl de gevaren van het werk toenemen door de groei van de geweldsmiddelen waarover de ontspoorden beschikken, is ook de belangstelling voor het handelen, het wel of niet korrect handelen van de Penitentiaire Ambtenaar toegenomen .

---

Daarom, geachte Penitentiaire Ambtenaren, naast de felicitaties van mij, van de Regering, in verband met hetgeen U heeft gepresteerd tot nu toe, onze beste wensen voor een goede toekomst met een succesvolle invulling van Uw taak, daarbij steeds begeleid door het devies op Uw Vaandel.
"SEMPER VIGIL"
"ALTIJD WAAKZAAM"


---