Fortis Bank

Published: 08:00 19.07.2007 GMT+2 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Fortis sluit 'minority partner agreement' met Tokio Marine & Nichido Fire

Fortis en Tokio Marine & Nichido Fire ('TMNF') zijn verheugd te mogen aankondigen dat zij een 'minority partner agreement' hebben ondertekend. Met deze overeenkomst neemt de Japanse verzekeraar een belang van 5% in Fortis Investments ter waarde van EUR 80 miljoen.

De overeenkomst maakt deel uit van het in maart dit jaar aangekondigde strategische plan van Fortis dat voorziet in een versnelde ontwikkeling van Fortis Investments in geselecteerde markten. TMNF is de eerste partner die een dergelijke partnerovereenkomst met Fortis afrondt. Verwacht wordt dat een tweede partnerschap binnenkort zal worden bekendgemaakt, in afwachting van de goedkeuring van de toezichthoudende instanties.

Fortis benadrukt de betrokkenheid bij haar vermogensbeheerder op lange termijn en ziet dergelijke aandelenbelangen als de beste manier waarop Fortis Investments kan groeien in gebieden waar het baat heeft bij de lokale samenwerking en zo de wereldwijde positie in geselecteerde markten kan versterken. Door de keuze voor deze structuur geeft Fortis bovendien blijk zich te kunnen vinden in de autonome aard van het succesvolle bedrijfsmodel van Fortis Investments.

TMNF neemt zitting in een internationale adviesraad van Fortis Investments en beide partijen zien de overeenkomst als een uitgelezen kans om op een aantal niveaus de zakelijke banden nauwer aan te halen.

Lex Kloosterman, Chief Strategy Officer verantwoordelijk voor Fortis Investments: "Fortis zet zich volledig in voor de ontwikkeling van onze wereldwijde vermogensbeheeractiviteiten. De uitstekende reputatie van Fortis Investments heeft ons in staat gesteld om een waardevolle partner als TMNF aan te trekken. De samenwerking gaat ongetwijfeld veel verder dan een 'gewoon' aandeelhouderschap. Wij heten TMNF van harte welkom in onze nieuwe internationale adviesraad en zien uit naar de volgende stap in de internationale ontwikkeling van Fortis Investments."

Stewart Edgar, Managing Director van Fortis Investments met eindverantwoordelijkheid voor Azië: "Deze unieke overeenkomst tussen onze aandeelhouder en TMNF onderstreept de betrokkenheid van Fortis bij de versterking van de groeivooruitzichten van Fortis Investments en de waarde van langdurige samenwerkingsverbanden in de Aziatische regio. Hiermee kan Fortis Investments het succesvolle internationale / lokale model naar het volgende plan tillen."

Hiroshi Amemiya, Managing Director van TMNF: "Wij vonden Fortis Investments vooral interessant vanwege het hoge groeitempo, het aantrekkelijke productaanbod en de aanwezigheid in 'nieuwe' landen zoals China, Rusland en Turkije."

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het intermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 41,1 miljard (29/06/2007), behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Fortis Investments
Fortis Investments is een vermogensbeheerder met diverse vestigingen en een ruim productaanbod. Als asset manager van Fortis heeft Fortis Investments EUR 125 miljard aan vermogen onder beheer*. Meer dan 50% van de omzet wordt behaald met vermogensbeheer voor derden. De onderneming heeft een internationale aanwezigheid via vestigingen en 21 gespecialiseerde beleggingscentra in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met haar internationale beleggingsoplossingen komt Fortis Investments tegemoet aan de wensen en eisen van lokale institutionele en particuliere beleggers. Van de 964** medewerkers van Fortis Investments zijn er 261** ervaren beleggingsspecialisten. De activiteiten variëren van het beheer van institutionele portefeuilles tot de oprichting en het beheer van beleggingsfondsen, zoals het Fortis L Fund, dat momenteel meer dan 122 subfondsen telt. Fortis Investments is een klantgerichte organisatie die tegemoet komt aan de uiteenlopende eisen van haar klanten via een gedisciplineerd beleggingsproces.


*Alle cijfers per ultimo maart 2007
** Inclusief de Chinese joint venture Fortis Haitong en de Russische joint venture KIT Fortis Investments

Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Co., Ltd. Tokio Marine & Nichido is in 1879 opgericht en is de oudste en grootste schadeverzekeraar van Japan. De onderneming biedt onder andere verzekeringen tegen brand, ongevallen, goederen en vervoer, en scheepsromp- en autoschade. Tokio Marine & Nichido heeft meer dan 17.000 medewerkers en 44 dochterondernemingen en gelieerde ondernemingen in 36 landen wereldwijd. Voor meer informatie, zie www.tokiomarine-nichido.co.jp