Gerechtelijke organisatie

Speelt cultuur wel een rol

In de door de Raad voor de rechtspraak uitgegeven serie onderzoeksrapporten is het rapport verschenen: Gelet op de cultuur. Reflectie op de relevantie van culturele achtergronden van etnische minderheden in de Nederlandse rechtspraktijk. Het is geschreven door de rechtsantropoloog Wibo van Rossum.

Het onderzoek stelt de vraag hoe in de praktijk van de rechtspraak met het aspect `cultuur' wordt omgegaan, door rechters en andere professioneel betrokkenen. Dat roept onmiddellijk de vraag op of het wel zo'n specifieke rol moet spelen. Het rapport laat zien dat die laatste vraag vaak helemaal niet expliciet gesteld wordt. Culturele achtergronden spelen vaak een onbewuste rol, zoals ook `typische verschillen tussen mannen en vrouwen' en de hoogte van iemands opleiding onbewust een rol kunnen spelen.

Dat voert tot de constatering van de auteur dat het bovenal zaak is dat rechters - maar evenzeer de andere professionals - zich meer bewust worden van de eigen vooronderstellingen over culturele achtergronden. Daar hoopt deze studie aan bij te dragen.

Hoofdmoot van het rapport vormt de beschrijving van vijf rechtszaken waarin personen afkomstig uit etnische minderheden betrokken zijn: drie familierecht en twee arbeidsrecht. Ze worden uitgebreid weergegeven - `gereconstrueerd' aldus de auteur - op basis van de dossiers en interviews met de direct betrokken partijen, advocaten en rechters. Op die manier wordt `de culturele achterkant' zichtbaar van wat in feite doorsnee rechtszaken zijn. Rechters wordt zo een spiegel voorgehouden. Door hen alle perspectieven te laten zien, krijgen zij meer inzicht in hun eigen handelen en vooronderstellingen.

Het rapport sluit af met enkele praktische aanwijzingen om meer bewust te kunnen worden van de rol van culturele achtergronden in rechtszaken met allochtone rechtzoekenden.

Meer informatie over het onderzoek is te verkrijgen via A. Klijn, a.klijn@rechtspraak.nl of 070 3619742. Het volledige rapport vindt u hier.

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 18 juli 2007 Naar boven