Gemeente Barendrecht

Trainingen reïntegratie succesvol

BARENDRECHT (donderdag 19 juli 2007) - In het kader van de reïntegratie heeft Ooverbruggen B.V. de afgelopen maanden een tweetal trainingen gegeven voor uitkeringsgerechtigden van de gemeente Barendrecht. Een training intensief Nederlands 'Taalbrug' voor talentvolle (jonge) allochtonen en de training 'Actief en Geluk' voor met name alleenstaande ouders. Afgelopen dinsdag werden de certificaten uitgereikt aan de deelnemers, in aanwezigheid van familie en kennissen.

Reïntegratieactiviteiten worden aangeboden aan alle uitkeringsgerechtigden, niet-uitkeringsgerechtigden en Anw-ers (uitkeringsgerechtigden op grond van de Algemene nabestaandenwet) binnen Barendrecht, met als doel zo snel mogelijk terug te keren naar de reguliere arbeidsmarkt. Niet alle uitkeringsgerechtigden kunnen op korte of langere termijn uitstromen naar reguliere arbeid. Om in die gevallen een sociaal isolement te voorkomen wordt sociale activering aangeboden.

Trainingen
De training 'Taalbrug' heeft tot doel om in een korte periode het niveau van het Nederlands op een hoger niveau te brengen. Door middel van een activerende groepsgewijze aanpak worden de deelnemers voortdurend geprikkeld om met de taal aan de slag te gaan. Individuele en praktijkopdrachten, maar ook het maken van excursies is onderdeel van de training. Van de zeven 'Taalbruggers' heeft één deelnemer inmiddels werk gevonden. De overige zes gaan door met een beroepsopleiding.
Centraal in de training 'Actief en Geluk' staat het doel dat de mensen weer regie krijgen over hun levens-loop. De sleutelbegrippen zijn zelfsturend vermogen, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Uiteindelijk zullen een aantal deelnemers uitstromen naar regulier werk, anderen zullen vrijwilligerswerk als einddoel bereiken.
Van de twaalf deelnemers hebben er inmiddels twee werk gevonden, één deelnemer heeft een serieuze sollicitatie lopen en één deelnemer gaat stage lopen. Drie deelnemers gaan een korte opleiding volgen. Voor de overige deelnemers zal nog een vervolgtraject worden vastgesteld.

FourstaR
Vanaf 1 januari 2006 heeft de gemeente Barendrecht de reïntegratietaken ondergebracht bij FourstaR Reïntegratieservice B.V. De medewerkers van FourstaR zijn gehuisvest in het gemeentehuis van Barendrecht. Hierdoor is er sprake van korte lijnen en een intensieve samenwerking tussen het reïntegratiebedrijf en de klantmanagers van de afdeling Sociale Zaken. De begeleiding van FourstaR bestaat deels uit scholing en training van de uitkeringsgerechtigden, waardoor de mogelijkheden op passend werk sterk vergroot worden. Voor de trainingen 'Taalbrug' en 'Actief en Geluk' heeft FourstaR Ooverbruggen B.V. ingezet.

Noot voor de pers,