Gemeente Montfoort
P e r s b e r i c h t

Montfoort, 3 juli 2007

Montfoort twee monumenten rijker

De gemeente Montfoort is twee monumenten rijker. Het pand aan de Havenstraat 15-17 in Montfoort en het pand aan de Nieuwe Zandweg 12, de voormalige Gereformeerde kerk, in Linschoten hebben de status van gemeentelijk monument gekregen. Burgemeester E.L. Jansen plaatst op donderdag 19 juli aanstaande de officiële schildjes op de gemeentelijke monumenten.

"Het college is zeer verheugd dat wij in staat zijn om bedreigde gebouwen, na aanwijzing tot gemeentelijk monument, voor het nageslacht te behouden. Het stadsbeeld van Montfoort zal met het behoud van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen aan kracht winnen, en de inwoners stimuleren monumentale gebouwen te behouden en te restaureren." zegt burgemeester E.L. Jansen.

Havenstraat 15-17 in Montfoort
Het gebouw aan de Havenstraat 15-17 in Montfoort is in de lengte parallel aan de Havenstraat gebouwd en heeft een 17e eeuwse oorsprong. De hoofdingang is omlijst met pilasters en een hoofdgestel. Het gevelmetselwerk is in kloostermoppen opgetrokken en van een pleisterlaag voorzien. Het gebouw is van belang vanwege haar ouderdom en de detaillering die van het gebouw een illustratief voorbeeld maakt van een woonhuis uit de 19e eeuw, met haar 17e eeuwse bouwmassa. Het pand heeft op deze plek tot de demping van de haven in 1922 uitgekeken op de bedrijvigheid in de stad die met de scheepvaart gepaard ging.

Nieuwe Zandweg 12 in Linschoten
Deze eenvoudige rechthoekige zaalkerk aan de Nieuwe Zandweg in Linschoten is in baksteen opgetrokken. De tuitgevel aan de voorzijde wordt gekenmerkt door op de hoeken geplaatste verzwaarde geblokte pijlers met gemetselde kapitelen, een ingangspartij met gevleugelde deuren en voorzien van een gepleisterde half ronde boog. In de topgevel bevindt zich een rond venster met roedeverdeling in de vorm van een bloem. De zijgevels zijn door lisenen in vier traveeën verdeeld. De soberheid en geringe grootte van het kerkgebouw is heel karakteristiek voor doleantiekerkjes, die eind 19e eeuw in Nederland werden gebouwd.

-----

Noot voor de redactie/

Gemeente Montfoort