Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 141

18 juli 2007

Let op! Embargo tot 19 juli 2007 14.30 uur!

Daling aantal mensen met WWB-uitkering zet eerste helft 2007 onverminderd door

Al 1.500 uitkeringsgerechtigden dit jaar aan het werk

In de eerste helft van 2007 is het aantal WWB-uitkeringsgerechtigden (Wet werk en bij­stand) in Rotterdam flink gedaald. Voor 1.451 mensen kon Sociale Zaken en Werk­gelegenheid Rotterdam (SoZaWe) de WWB-uitkering stopzetten. Door strenge eisen te stellen aan aanvragen voor een uitkering en te focussen op het begeleiden van mensen naar werk worden goede resultaten geboekt. Begin juli hadden nog 32.141 Rotterdammers een uitkering. Een jaar eerder - in juli 2006 - waren dat er nog 36.070.

Wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) feliciteerde vandaag Jolanda Fortes, de 1.500e klant van SoZaWe die dit jaar is uitge­stroomd uit de WWB. De 35-jarige Rotterdamse was tot voor kort afhankelijk van een WWB-uitkering, maar werkt nu als administratief medewerkster bij BV Aanbouw. BV Aanbouw is detacherings- en re-integratiebedrijf dat langdurig werklozen detacheert bij opdracht­gevers in onder meer de bouwsector. Gedetacheerde werknemers worden intensief begeleid, geadviseerd en ondersteund door professionele jobcoaches.

De wethouder richtte donderdag ook een dankwoord aan Bobby Choenni, de klantmanager die Jolanda Fortes heeft begeleid naar haar nieuwe baan. Schrijer gaf aan dat Rotterdam vooroploopt vergeleken bij de andere grote steden. "Rotterdam heeft in de G4 verreweg de hoogste uitstroom. Ons succes­verhaal heeft dus niet simpelweg te maken met gunstige economische omstandig­heden. Deze resultaten halen we vooral doordat SoZaWe Rotterdam specifiek beleid maakt en de klantmanagers daar knap uitvoering aan geven."

SoZaWe Rotterdam heeft verschillende projecten, waarmee werklozen versneld aan werk worden geholpen. Zo worden in het succes­volle project Exit (Extra Intensieve Traject­begeleiding) langdurig werklozen gekoppeld aan een team, bestaande uit een acquisiteur, een maat­schappelijk werker, een psycholoog en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige, dat hen een intensieve begeleiding geeft naar werk.

De vermindering van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is een van de pijlers van het Sociaal Programma van het huidige college. De grote, meerjarige investering in de sociale kwaliteit van de stad moet in de loop van deze collegeperiode leiden tot een onomkeerbare trendbreuk: meer Rotterdammers hebben betaald werk, leren de Nederlandse taal, hebben een diploma en zijn maatschappelijk actief. Dit alles moet Rotterdam een sociaal sterkere stad maken.

noot voor de redactie/