Gemeente Deurne

Opgepast: Jacobskruiskruid!

Steeds meer komt de giftige plant Jacobskruiskruid voor in Nederland, ook in onze gemeente. Dieren, met name herkauwers, kunnen er heel ziek van worden.

19-07-2007

Steeds meer komt de giftige plant Jacobskruiskruid voor in Nederland, ook in onze gemeente. Dieren, met name herkauwers, kunnen er heel ziek van worden. De vergiftigingsverschijnselen zijn gebrek aan eetlust, steeds ergere verzwakking, verbleking van de slijmvlliezen, geelzucht, verstopping en kolieken. Afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen Jacobskruiskruid, kan het dier sterven.

Verspreiding gif
Vers Jacobskruiskruid heeft een vieze smaak en wordt door grazend vee in het algemeen niet gegeten. Eenmaal verdroogd (in de nazomer) of geoogst als hooi of kuilgras verliest de plant zijn smaak en wordt het giftige kruid wel opgenomen door dieren. Ook kan het gif uit de plant zich verspreiden in het hooi of kuilvoer.
Percelen met veel Jacobskruiskruid zijn dus niet geschikt voor maaien en kunnen op die wijze dan ook niet beheerd worden. Jacobskruiskruid wordt vooral aangetroffen aan de voet van heggen, op braakliggende terreinen, in lichte bossen en aan de bosrand. De plant wordt 60 tot 80 centimeter hoog en bloeit van juni tot oktober met gele straalbloemen.

Meer informatie over de gevaren, het herkennen en bestrijden van de plant, vindt u onder andere op de website http://www.kruiskruid.nl/.