Persbericht © GAIA

19 juli 2007

Na België verbiedt ook Nederland handel in zeehondenproducten

Nieuwe overwinning op wrede zeehondenjacht

Een verbod op de commerciële handel in producten gemaakt van zadelrobben en klapmutsen is na België ook in Nederland een feit. Vanaf september zijn de grenzen gesloten voor producten gemaakt van zeehonden - zoals bijvoorbeeld pelsen en olie - afkomstig van de Canadese commerciële zeehondenjacht. Het verbod is een belangijk signaal dat Nederland daar niets meer mee te maken wil hebben. Alleen al in de afgelopen jaren werden miljoenen babyzeehonden van slechts drie maanden jong op wrede wijze afgeslacht in Noord-Canada. Eerder besloot België na acties van GAIA en IFAW (International Fund for Animal Welfare) om de handel in pelsen en afgeleide producten van alle soorten zeehonden te verbieden.

GAIA, die met succes campagne voerde voor het Belgische handelsverbod, feliciteert de Nederlandse collega's van IFAW en Bont voor Dieren met hun overwinning op de barbaarse Canadese zeehondenjacht.

De Nederlandse en Belgische verboden tonen de Canadese regering dat de markt van zeehondenproducten sterk zal worden teruggedrongen. In het afgelopen jaar is er veel vooruitgang geboekt in Europa om deze handel te doen stoppen. Het Europese Parlement legde al eerder in een schriftelijke verklaring vast te willen streven naar een verbod in de EU.

IFAW en GAIA zijn ervan overtuigd dat een Europees verbod zal volgen. Immers, na België en Nederland hebben ook Kroatië, Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk openlijk aangegeven dat de handel, die voortkomt uit deze jacht, gestopt moet worden.