Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten donderdag 19 juli 2007

Zaanstreek-Waterland, 19-07-2007

Politie onderzoekt woninginbraken

Zaandam, 18 juli 2007

Forensische Opsporing van de politie onderzoekt twee woninginbraken aan de Blokschaaf in Zaandam. Een bovenbuurman zag dat de voordeuren waren vernield en belde de politie. Uit een van de woningen worden horloges vermist.

Jagers aangehouden

Middenbeemster, 18 juli 2007, 18:36 uur

De politie heeft op de Hobrederweg in Middenbeemster twee jagers van 24 en 53 uit Oostzaan aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een 43-jarige Amsterdammer heeft aangifte tegen de Oostzaners gedaan. De Amsterdammer zou foto's hebben gemaakt van de jagers die op dat moment op houtduiven zouden schieten. De jagers waren daar niet van gediend. De Amsterdammer verklaarde dat ze hem in de sloot zouden hebben geduwd, nadat de jagers hem zouden hebben geschopt en geslagen. De politie heeft de jagers verhoord en proces-verbaal opgemaakt. De jagers verklaren dat er van schoppen en slaan geen sprake is en dat de Amsterdammer tijdens het fotograferen vermoedelijk teveel naar achteren is gelopen waardoor hij in de sloot belandde. De zaak wordt met justitie besproken.

Woninginbraak De Oeverlanden

Purmerend, 18 juli 2007,

De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Oeverlanden, waarbij gouden sieraden zijn buitgemaakt. Forensische Opsporing heeft diverse sporen veiliggesteld en een buurtonderzoek gehouden. Men is binnengekomen door het cilinderslot te verbreken. Alle kasten zijn doorzocht. De inbraak moet woensdagmiddag hebben plaatsgevonden tussen 14.45 en 15.45 uur. Getuigen die iets verdachts hebben gezien worden verzocht zich te melden bij het wijkteam Purmer, via 0900-8844.

Betalen met valse creditcard

Zaandam, 18 juli 2007

De politie heeft een 24-jarige Zaandammer aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting. Begin juli startte de politie een onderzoek nadat in verschillende winkels in Zaandam transacties waren gepleegd met valse passen. In sommige gevallen werden goederen aangeschaft met valse passen en vervolgens teruggebracht naar de winkel om er contant geld voor te vangen. Op die manier liep 4 juli een 23-jarige verdachte uit Oudenbosch tegen de lamp. De man werd op heterdaad betrapt in de Kijkshop in Zaandam. Deze persoon zit nu nog vast. De politie ging verder met haar onderzoek dat gisteren resulteerde in de doorzoeking van diverse woningen en in de aanhouding van de 24-jarige Zaandammer. De recherche heeft ontdekt dat het gaat om vervalste buitenlandse passen. Meerdere aanhoudingen worden verwacht.

Gemeentevoertuig brandt uit

Zaandam, 18 juli 2007, 23:56 uur

Forensische Opsporing onderzoekt een uitgebrand voertuig van de gemeente dat woensdagavond tegen middernacht vlam vatte en volledig uitbrandde. De politie die voor de brandweer arriveerde zag dat in eerste instantie alleen de cabine in brand stond. Kort daarna raakte ook de lading huisvuil in de laadbak in de brand. De brandweer kon niet voorkomen dat het voertuig geheel werd vernield. Omdat er vermoedelijk sprake is van brandstichting heeft de politie het voertuig in beslaggenomen voor technisch onderzoek.

Drankrijder en bemoeial aangehouden

Purmerend, 19 juli, 1:10 uur

Op de Purmersteenweg hebben agenten in de nacht van woensdag op donderdag een 28-jarige bestuurder uit Amsterdam aangehouden wegens het rijden onder invloed. Agenten zagen de man slingerend over de weg gaan en zetten hem ter controle aan de kant. De blaastest op straat wees uit dat de man vermoedelijk te veel had gedronken. De Amsterdammer wilde de aanwijzingen van de politiemensen vervolgens niet opvolgen en verzette zich hevig. Daarop werd hij met gepast geweld aangehouden. Een 36-jarige voorbijganger begon zich met de aanhouding te bemoeien en probeerde de agenten vast te pakken en aan de kant te duwen. Hierop werd ook de Purmerender in de boeien geslagen. Op het politiebureau weigerde de bestuurder mee te werken aan een ademanalyse waarna het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Tegen de Amsterdammer is proces-verbaal opgemaakt en aangifte van bedreiging gedaan omdat de man één van de agenten heeft bedreigd.

Onder invloed

Landsmeer/ Zaandam, 19 juli

Een 47-jarige vrouw uit Landsmeer werd in de nacht van woensdag op donderdag op de Burgemeester Postweg in haar woonplaats aangehouden. De automobiliste bestuurde haar auto terwijl ze onder invloed van alcohol verkeerde. Het alcoholgehalte van de vrouw bedroeg 1,1 en de vrouw mocht dan ook zes uren lang geen enkel voertuig besturen. Op de A.F.D. Savornin Lohmanstraat in Zaandam werd donderdagochtend vroeg een 31-jarige man uit Amsterdam aangehouden omdat ook hij met een slok op achter het stuur zat. De automobilist had een alcoholgehalte van 0,7 en kreeg een rijverbod van twee uren. Tegen beide drankrijders is proces-verbaal opgemaakt.

Tien bellers bekeurd

Regio, 18 juli, 17:30-21:15 uur

Woensdagmiddag werden op diverse wegen tien automobilisten aan de kant gezet en bekeurd omdat zij aan het bellen waren tijdens het rijden. De bellers werden betrapt tijdens een surveillance met een onopvallende politieauto.

Ondanks het vijf jaar oude verbod op handmatig bellen, houdt de Politie Zaanstreek-Waterland iedere maand gemiddeld honderd automobilisten staande omdat zij met de telefoon aan het oor het verbod overtreden.

Hoewel er geen cijfers zijn over het aantal ongelukken als gevolg van het gebruik van de telefoon in de auto, zijn verschillende studies het er over eens dat mobiel telefoneren een gevaarlijke gewoonte is. Bellers lopen een vier keer zo hoge kans om bij een ongeval betrokken te raken. De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek
Verkeersveiligheid) schat dat het gevaarlijke belgedrag jaarlijks enkele tientallen doden en bijna driehonderd gewonden kost. Hierbij gaat het niet alleen om de bestuurders die de telefoon in de hand houden, maar ook om bestuurders die handsfree telefoneren. Beide groepen bellers zijn zodanig afgeleid dat zij nog trager reageren dan wanneer zij bijvoorbeeld een paar stevige borrels op zouden hebben. Tijdens het bellen hebben bestuurders meestal de neiging langzamer te rijden en reageren ze trager.

Met handmatig wordt bedoeld: het in de hand houden, maar ook het tussen oor en schouder geklemd houden. Overigens valt het verzenden en ontvangen van Sms-berichten, e-mailen of internetten ook onder het verbod. De boete bedraagt 130,00 voor automobilisten en 90,00 voor bromfietsers.

73 km per uur te hard

Zaandam, 19 juli, 09:30-11:45 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Zaandam-Castricum (N203) werd donderdagochtend een hoogste snelheid gemeten van 143 km per uur. De motorrijder zal binnenkort een brief van de officier van Justitie krijgen thuisgestuurd in verband met deze hoge
snelheidsoverschrijding.

Tussen halftien en kwart voor twaalf werden ongeveer 200 voertuigen, uit beide richtingen, op de foto gezet. In totaal 2860 bestuurders passeerden de radarauto.

Twaalf boetes tijdens verkeerscontrole

Purmerend, 11:30-13:00 uur

Op de Waterlandlaan hebben agenten donderdagochtend twaalf boetes uitgedeeld voor diverse verkeersovertredingen. In anderhalf uur tijd werden zeven hardrijders aan de kant gezet nadat hun snelheid met behulp van een lasergun was gemeten. Onder de hardrijders bevond zich een beginnend bestuurder (korter dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs). Deze bestuurder reed 31 kilometer per uur te hard. De hoge snelheidsovertreding levert de man (naast een fikse boete) een strafpunt op.

De overige boetes betroffen het vervoeren van losliggende lading en het niet dragen van de autogordel en het het vervoeren van meer personen dan toegestaan.

Laatst gewijzigd 19-07-2007 16:14 | © Politie Zaanstreek-Waterland |