Internationale Vierdaagse Nijmegen

Militaire deelnemers eren collega's uit WOII op Canadese begraafplaats in Groesbeek op de derde wandeldag.

Persbericht 2007.27
Nijmegen, 19 juli 2007.

Perfect wandelweer geeft legioen vleugels
Wandelaars snel over de heuvels

In vergelijking met vorige edities van de Vierdaagse hebben de wandelaars vandaag erg snel gelopen. Ze waren zowel eerder op de bekende doortochtpunten als op start- en finishlocatie De Wedren. Het vlotte verloop van de derde dag van de 91ste Vierdaagse wordt voornamelijk toegeschreven aan het perfecte wandelweer. Het was weer een prachtige dag en de sfeer was optimaal, aldus Algemeen Manager Wim Jansen kernachtig. Net als op eerdere marsdagen ontvangt de leiding van de 91ste Vierdaagse vooral complimenten over de gang van zaken. De snelle informatie over het weer en de adviezen die daar bij horen, worden bijzonder op prijs gesteld. Daarmee zijn we dus duidelijk op de goede weg.Tegelijkertijd adviseerde Jansen, met het oog op de jongste weersverwachtingen, de wandelaars morgen (vrijdag) zorg te dragen voor goede regenkleding en een paar droge sokken extra mee te nemen.

Incidenten vielen er niet te melden, bij alle medische hulpposten op de route en ook op het start- en finishterrein was het opmerkelijk rustig. De aantallen behandelingen bleven ver onder de waarden van de vorige volledig gelopen Vierdaagse. Uiteindelijk werden er 1.087 uitvallers gemeld, een cijfer dat ook in lijn ligt met de uitvalcijfers van de Vierdaagse 2005 en daarvoor. Morgenvroeg, voor de laatste dag van de 91ste Vierdaagse, worden 34.307 wandelaars aan de start verwacht.

Inspanningsonderzoek
De vandaag verzamelde data uit het inspanningsonderzoek van prof. Maria Hopman wijzen uit dat de gemiddelde lichaamstemperatuur net als voorgaande dagen tussen de 37,5 en 38,5 graden ligt, normaal bij inspanning.

Alle onderzochte Vierdaagselopers zijn in staat gebleken bij 26 graden hun lichaamstemperatuur goed te reguleren. Uit de bloedwaarden en het gewicht van de wandelaars kan worden geconcludeerd dat de vochtinname deze dag sterk is verbeterd ten opzichte van de eerste wandeldag, aldus de onderzoekster. Gewichtsafname kwam vandaag dan ook nauwelijks voor onder de groep proefpersonen.