Hulpverleningsregio Haaglanden


Explosie Radarstraat, Den Haag

Den Haag, 19 juli 2007

Explosie in verdeelstation voor elektriciteit

Den Haag Vanavond rond kwart voor zes is door onbekende oorzaak een explosie ontstaan in een verdeelstation voor elektriciteit aan de Radarstraat. Na de explosie ontstond er in het verdeelstation zelf en in een verdeelstation aan de Viaductweg brand. Niemand raakte hierbij gewond.

Omstanders en buren meldden omstreeks kwart voor zes bij de alarmcentrale van de brandweer Haaglanden een explosie en een brand in een gebouw voor bouwmaterialen aan de Radarstraat. Bij aankomst ontdekte de brandweer een brand in een 10KV verdeelstation als gevolg van een explosie. Gelijktijdig meldde een omstander nog een brand even verderop aan de viaductweg. Door de explosie is ook daar een 10KV verdeelstation in brand geraakt. Met de nodige voorzichtigheid voor spanningsgevaar voor eigen personeel heeft de brandweer de twee kleine branden onder controle laten uitbranden. De explosie had als gevolg dat woningen en bedrijven in de omgeving van de radarstraat zonder stroom kwamen te zitten.

Nadat een deskundige van het energiebedrijf de spanning had uitgeschakeld kon de schade worden bekeken. Het station aan de radarstraat is aan drie zijden grenzend aan een bedrijf voor de verkoop van bouwmaterialen. Door de explosie zijn de gevel, binnenwanden en het dak ontzet en zwaar beschadigt. Een gedeelte van de naastgelegen showroom van het bouwbedrijf raakte eveneens door de explosie beschadigd. Een medewerker van Bouw en Woningtoezicht van de gemeente Den Haag is ter plaatsen geweest om de situatie te beoordelen op instortingsgevaar maar constateerde dat er geen gevaar voor instorting aanwezig was. Het verdeelstation aan de Viaductweg heeft door de explosie in de Radarstraat alleen brandschade opgelopen.

De brandweer heeft het incident daarna overgedragen aan het energiebedrijf die druk bezig was de woningen en bedrijven in de omgeving zo snel als mogelijk weer van stroom te voorzien. De totale schade