Gemeente Hilversum

Pardonregeling

19 juli 2007
Deze informatie is bedoeld voor vluchtelingen die niet bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) bekend zijn, maar wel in Hilversum verblijven (zonder vaste woon- en verblijfplaats). Bent u uitgeprocedeerd vluchteling en bekend bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), dan ontvangt u een brief van de IND. In dat geval hoeft u dus zelf geen actie te ondernemen.

Op 25 mei 2007 heeft het kabinet Balkenende IV ingestemd met de zogenaamde Pardonregeling van staatssecretaris Albayrak (voluit: Regeling 'afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet'). Hieronder leest u onder welke voorwaarden u voor de regeling in aanmerking komt en wat u in dat geval moet doen.

Wat zijn de voorwaarden?

* de asielaanvraag is vóór 1 april 2001 ingediend óf vóór 1 april 2001 aangemeld bij de IND of vreemdelingenpolitie
* u bent sinds 1 april 2001 onafgebroken in Nederland geweest. Dat is het geval als u op 13 december 2006:


1. in de COA opvang verblijft of gebruik maakt van een andere rijksvoorziening;

2. in procedure was over een verblijfsvergunning;
3. nog in het bezit was van een verblijfsvergunning.

Desgewenst kunt u in een burgemeestersverklaring laten bevestigen dat u gedurende het gehele jaar 2006 in Hilversum verbleef. Daartoe dient u zelf het bewijs aan te voeren.

Hoe zit het met gezinnen?
Gezinsleden die vóór 13 december 2006 in Nederland aankwamen, komen voor een pardonvergunning in aanmerking als vóór de komst naar Nederland al sprake was een gezinsband. In Nederland geboren kinderen van een ouder die een pardonvergunning krijgt, komen ook voor een vergunning in aanmerking. Heeft u op 13 december een gezin gevormd met iemand die een pardonvergunning heeft gekregen, dan kunt u een vergunning gezinsvorming aanvragen. Hiervoor gelden verschillende voorwaarden.

Wat moet ik doen?
Denkt u dat u in aanmerking komt voor een pardonvergunning en heeft u géén schriftelijk bericht van de IND ontvangen? Meldt u dan bij het Pardonloket van de Stichting Vluchtelingenwerk Hilversum, Orchideestraat 8, 1214 BJ Hilversum (tel. 6239838). Het loket is vanaf
1 augustus op woensdagen geopend tussen 11.00 en 15.00 uur. Het normale inloopspreekuur op maandag, dinsdag en donderdag is geopend tussen 12.00 tot 15.00 uur .