Gemeente Bergen



(PLAATSEN MET FOTO/ TEKENING)

Bergen investeert in aantrekkelijke dorpen

Toerisme en recreatie zijn belangrijk voor de gemeente Bergen. Met name op het gebied van fietsen en wandelen heeft de gemeente de toeristen veel te bieden
Aantrekkelijke en vriendelijke dorpskernen dragen echter ook bij aan een toeristisch aantrekkelijke gemeente. Daarom heeft de gemeente het afgelopen jaar overleg gevoerd met de Denktank Recreatie & Toerisme en de dorpsraden van Wellerlooi, Well, Aijen en Afferden. Resultaat van dit overleg is het verfraaien van de dorpskernen en de aanleg van recreatieplaatsen langs de Maas.

Nieuwe dorpsentrees
Uit het overleg bleek dat verfraaiing van de dorpsentrees hoog op het verlanglijstje stond. Een herkenbare entree die natuur, rust, ruimte en 'welkom' uitstraalt. Gemaakt van natuurlijke materialen, passend op de locatie en natuurlijk vandalismebestendig. Begonnen wordt met de aanleg van 10 dorpsentrees in Wellerlooi, Well, Aijen, Bergen en Afferden. Naast nieuwe entrees wordt op 14 locaties in de gemeente een nieuwe, nostalgische bewegwijzering geplaatst.

Recreatieplaatsen
Langs de Maas legt de gemeente een aantal recreatieplaatsen aan. Met eenvoudige middelen - aanleg grasveld, plaatsen (overdekte) picknicksets - ontstaan aantrekkelijke plekken waar je rustig van de Maas kunt genieten. Enkele locaties zijn de vissersplaats ter hoogte van de stuw in Afferden, de veerstoepen in Afferden en Bergen, de voorhaven in Well en bij het voet/ fietsveer in Wellerlooi.

Foto: Een impressie van de nieuwe dorpsentree.


---- --

Ontwikkelingen glastuinbouw in Tuindorp

Sinds enige jaren heeft de gemeente Bergen de ambitie om Tuindorp in Wellerlooi tot volwaardig glastuinbouw concentratiegebied te ontwikkelen.
Deze pogingen zijn in het verleden vaak gefrustreerd, hoofdzakelijk omdat de gemeente geen duidelijkheid kreeg van de gasnetbeheerder over de restcapaciteit gas voor dit gebied. Dit was noodzakelijk om de uiteindelijke, mogelijke omvang van het concentratiegebied Tuindorp te bepalen en om te bezien of investeringen in het gasnet noodzakelijk zijn.

Stroomversnelling
Begin 2006 is de ontwikkeling van Tuindorp in een stroomversnelling geraakt. De gemeente kreeg eindelijk duidelijkheid van de gasnetbeheerder over de nodige investeringen in het gasnetwerk en enkele tuinders kwamen naar de gemeente met uitbreidings- en investeringsplannen. De gemeente heeft vervolgens besloten de ontwikkeling praktisch aan te pakken en de plannen van de tuinders zo veel mogelijk te faciliteren.

Eerste fase
Het gevolg van deze insteek is de start van de uitvoering eerste fase Tuindorp.
De eerste fase is opgedeeld in twee onderdelen. 'Fase 1a' zijn de gronden van een veehouder die enkele tuinders gekocht hebben. De ontwikkelingen van de afgelopen maanden hebben naast concrete plannen er ook voor gezorgd dat de dynamiek in het gebied terug is.

Foto: Ontwikkeling glastuinbouw in Tuindorp Wellerlooi.


---- --

Eendjes voeren

De eendjes bij de vijver aan de Schilderslaan in Nieuw Bergen worden regelmatig gevoerd.
En dat is leuk, een paar sneden brood, de eendjes om je heen die al kwekkend alles oppikken. Vooral voor kinderen een leuke bezigheid. De laatste tijd krijgt de gemeente echter regelmatig klachten; sommige mensen dumpen hun etensresten bij de vijver en verwachten dat de eenden dat allemaal wel opeten. Hele broden of een volle pan macaroni zijn geen uitzondering.

Overlast ratten
Uiteraard eten de eenden dat niet allemaal op. De etensresten blijven liggen waardoor ratten worden aangetrokken. Als u de eenden gaat voeren, geef dan zoveel als ze op dat moment ook opeten en neem de rest mee naar huis. Gebruik het 'eendjes voeren' niet om etensresten te dumpen.
Ook vissers worden verzocht om spaarzaam om te gaan met voer. Overtollig voer verzamelt zich in de vijver en ook hier komen ratten op af. De afvalbakken bij de vijver zijn bedoeld voor het afval van de vissers en andere gebruikers, niet voor huisvuil.

Controle
Opsporingsambtenaren van de gemeente gaan de komende tijd vaker de omgeving van de vijver controleren om overlast te voorkomen.


Foto: Eendjes voeren is leuk, maar dump geen etensresten bij de vijver.


---- --

(PLAATSEN MET FOTO)


'Gevouwen boeken' van Rob Miesen

In juli en augustus exposeert Rob Miesen 'gevouwen boeken' in het gemeentehuis.
Door zijn grafische opleidingen en zijn werk als offsetdrukker kwam Rob Miesen al vroeg in aanraking met papier. Het creëren en verwerken van dit materiaal werd zijn passie. Daarbij werd hij vooral gefascineerd door boeken. Door het creatief vouwen van boekvellen ontstaan verbazingwekkende, kunstzinnige objecten. Het binnenwerk van een boek wordt soms tot tweeduizend keer met de hand gevouwen, het boek blijft onbeschadigd. Volgens Rob Miesen een ludieke manier om een uitgelezen boek als kunstobject nieuw leven in te blazen.

Encaustic schilderijen
Naast de gevrouwen boeken van Rob Miesen kunt u de komende weken ook de kleurrijke Encaustic schilderijen van Petra van Bree-Josten in het gemeentehuis bezichtigen.

Openingstijden
U kunt het werk van Petra van Bree bezichtigen tijdens openingstijden van het gemeentehuis:
- maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur
- maandag van 16.00 tot 19.00 uur
- woensdag van 13.30 tot 16.00 uur.


---- --

Zondag 9 september
Open Monumentendag in Bergen

Zondag 9 september neemt de gemeente Bergen deel aan de landelijke Open Monumentendag. Drie kenmerkende gebouwen uit de twintigste eeuw staan deze dag in het middelpunt:

- de Mariaschool in Bergen
- Potterie De Tramhalte in Nieuw Bergen
- het gemeentehuis in Nieuw Bergen

In deze 'monumentale' gebouwen vinden diverse activiteiten plaats zoals een fototentoonstelling, een lezing over 'Bouwen in de 20e eeuw', een boekenmarkt en een speelgoed-tentoonstelling.

Het IFMA Kunstcollectief organiseert in Potterie De Tramhalte een bij het thema passende expositie. Het IFMA bestaat uit in de gemeente Bergen woonachtige en werkzame beeldend kunstenaars en galeriehouders.

Noteer zondag 9 september in uw agenda en maak op een verrassende wijze (opnieuw) kennis met de Mariaschool, Potterie De Tramhalte en het gemeentehuis.


---- --