Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van donderdag 19 juli 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering draagt Koen Van den Heuvel, burgemeester van Puurs, voor als beheerder van het Nationaal Gedenkteken van Breendonk.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt het GIS-Vlaanderen-plan 2007-2010 goed. Centraal daarin staat de uitbouw van de Geografische Data Infrastructuur van Vlaanderen tot een geografische kruispuntbank. Een dergelijk platform is noodzakelijk voor de ondersteuning van het grondgebonden beleid en het e-governmentbeleid in Vlaanderen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met de samenstelling van de BELAC-coördinatiecommissie en van de Nationale Raad voor Accreditatie en Certificatie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Naar aanleiding van een aantal Europese verordeningen waardoor de aanvraagprocedure is gewijzigd, keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed met betrekking op de registratie op communautair niveau van beschermde oorsprongsbenamingen, beschermde geografische aanduidingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten. Het besluit wordt voor overleg aan de federale overheid voorgelegd. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad (VLTR), de Europese Commissie en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over steun aan investeringen in de agrovoedingssector. De steunmaatregel wordt uitgewerkt binnen het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) en kenmerkt zich door het toekennen van een kapitaalpremie aan betoelaagbare investeringen uit de primaire agrovoedingssector, in het bijzonder deze ondernemingen die de verwerking en afzet van land- en tuinbouwproducten tot voorwerp hebben.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent 508.000 euro toe aan het Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) -Eenheid Plant- voor het verlenen van logistieke en operationele ondersteuning van de kwaliteitscontrole in de plantaardige sector.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Als gevolg van de meest recente bevoegdheidsherverdeling wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit tot oprichting en samenstelling van het toezichtcomité ter implementatie van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling voor de periode 2007-2013.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Aangezien er met ingang van 1 janauri 2008 geen noodzaak meer bestaat tot het vertegenwoordigen van Vlaanderen in het buitenland door landbouwraden, wordt de functie van landbouwraad afgeschaft met ingang van die datum. Dit betekent dat de aanstelling van de huidige landbouwraden in Berlijn, Parijs en Den Haag met ingang van die datum worden beëindigd en de desbetreffende posten gesloten. Dit heeft tot gevolg dat deze ambtenaren worden ondergebracht bij het Department Landbouw en Visserij. De Vlaamse Regering keurt deze beslissing goed en vraagt de bevoegde minister het raamstatuut aan te passen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt princpieel het besluit over de verplichte bijdragen bestemd voor de promotie en afzetbevordering van de Vlaamse producten van de sectoren landbouw, tuinbouw en visserij. Het gaat enerzijds om een jaarlijkse indexering van de bijdragen, anderzijds om een aantal verhogingen en uitbreidingen per sector. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Fientje Moerman, minister Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits

Op 9 oktober 1991 werd in Rome besloten tot de oprichting van een International Plant Genetics Resource Institute (IPGRI). Het IPGRI werkt als een onafhankelijk internationaal instituut en beoogt de bevordering, de aanmoediging, de ondersteuning van en de deelname aan activiteiten die de verbetering nastreven van het behoud en het duurzaam gebruik op wereldschaal van plantgenetische rijkdommen, met bijzondere noden voor de ontwikkelingslanden. Het is de grootste non-profit organisatie ter wereld op het vlak van onderzoek en opleiding in de landbouw en wordt grotendeels gefinancierd door ontwikkelde landen en ontwikkelingsorganisaties. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan twee ontwerpen van decreet, waarvan het ene instemt met de oprichtingsovereenkomst en het andere met het Zetelakkoord tussen België en het IPGRI. Dit impliceert dat de zetel in België zal worden gevestigd, met name in de gebouwen van de KUL. Hieruit vloeien een aantal financiële aspecten en diplomatieke immuniteiten voort. De twee ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Fientje Moerman, minister Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits

In december 2004 maakte de Vlaamse Regering het START-plan voor de ontwikkeling van de luchthavenregio bekend. Het opzet is de luchthaven uit te bouwen tot een volwaardige toegangspoort tot Vlaanderen en Europa, met respect voor een kwaliteitsvolle en leefbare omgeving. De Vlaamse Regering gaat in dit kader akkoord om de ontwikkeling van de oude industriezone Vilvoorde-Machelen uit te voeren volgens een conceptnota en keurt hierbij de overeenkomst met de stad Vilvoorde goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Dirk Van Mechelen en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering besliste in september 2006 tot de oprichting van een ambtelijke interbestuurlijke commissie voor de coördinatie van de grensoverschrijdende samenwerking met Noord-Frankrijk op het vlak van de ruimtelijke ordening (VICORO-commissie). De Vlaamse Regering keurt nu het samenwerkingsconvenant goed dat een versterkte samenwerking met de Noord-Franse grensregio beoogt en dat ook door de provincie West-Vlaanderen en de gemeenten van de arrondissementen Veurne, Ieper en Kortrijk zal worden ondertekend.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit van 29 september 2006 voor de vaststelling van de regels voor het algemeen personeelsbeleid en het specifieke personeelsbeleid in de diensten van de Vlaamse overheid en in de Vlaamse openbare instellingen. Het wordt aangepast aan het meest recente bevoegdheidsbesluit.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering duidt de afvaardiging van de overheid aan in de onderafdeling Vlaamse havenbedrijven.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het Havendecreet zodat er een specifieke organieke regeling wordt ingevoerd voor de autonome gemeentelijke havenbedrijven. De beperkingen op het vlak van participaties die voortvloeiden uit de wet Erdman worden geschrapt en in overeenstemming gebracht met het Gemeentedecreet. Alle havenbedrijven moeten ook beschikken over een directiecomité, een analytische boekhouding en een dienst interne audit. Daarnaast wordt de procedure van administratief toezicht verduidelijkt zodat de gewestelijke havencommissaris zijn toezicht optimaal kan uitoefenen. Er zijn tevens een aantal nieuwe bepalingen ingevoerd die ervoor zorgen dat de autonome gemeentelijke havenbedrijven in het Gemeentedecreet louter nog worden vermeld als een derde vorm van gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering keurde begin oktober 2000 de steun goed aan de vzw Flanders' DRIVE en Vlaams Engineering en Test Centrum (VETC) nv voor het opzetten van een infrastrucuur en het uitvoeren van innovatiestimulering ter ondersteuning van de toelevering aan de voertuigsector. Voor die steunregeling werd toen een convenant ondertekend. Sinds medio 2006 werkt Flanders' DRIVE aan een belangrijke uitbreiding van de huidige activiteiten. Daarbij wordt de doelgroep verruimd zodat niet alleen de toeleveranciers maar ook de constructeurs zelf rechtstreeks betrokken worden; wordt de inhoud verruimd doordat niet alleen de mechanische problematiek maar ook aspecten zoals logistiek, aandrijvingen en automobielelektronica aan bod komen; en wordt er meer gewicht gegeven aan onderzoek. Daarom keurt de Vlaamse Regering nu een addendum goed bij het convenant met vzw Flanders' DRIVE en VETC nv.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering kent ad hoc opleidingssteun toe aan: nv Volvo Europa Trucks in Gent (983.000 euro), bvba GE Security Emea in Zaventem (944.000 euro), Katoen Natie nv in Antwerpen (990.000 euro), nv Tupperware Belgium in Aalst (555.000 euro), nv Sedac-Mecobel in Wevelgem (708.000 euro) en nv Atlas Copco Airpower in Wilrijk (995.000 euro).

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering kent bijna 12,55 miljoen euro ecologische investeringssteun toe aan Tessenderlo Chemie nv en Limburgse Vinyl Maatschappij nv.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Operationeel Programma Doelstelling 3 Grensoverschrijdende Territoriale Samenwerking 'Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen' en de bijbehorende ex-ante-evaluatie voor de periode 2007-2013 (met uitloopperiode tot 2015). Ten behoeve van Prioriteit 5 'Technische Bijstand' van dit Programma wordt 931.000 euro voorzien.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering duidt de personen aan, die in eerste orde worden voorgedragen, als lid van het Toezichtscomité dat instaat voor het globale toezicht op de doeltreffendheid en kwaliteit van de uitvoering van het Doelstelling 2 Operationeel EFRO-Programma Vlaanderen 2007-2013.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman, minister Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits

In haar beslissing van 23 april 2004 over de nadere uitwerking van het economisch netwerk Albertkanaal vroeg de Vlaamse Regering een bijkomend onderzoek naar toekomstmogelijkheden van de bestaande woningen op het bijkomende bedrijventerrein in de zone Ham Zwartenhoek. Op basis van dit onderzoek en van de resultaten van het ontwerp-plan-MER, kiest de Vlaamse Regering voor het scenario waarin de volledige zoekzone Ham Zwartenhoek wordt benut voor economische activiteit. Ze gelast de bevoegde minister een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op te stellen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

Naar aanleiding van een aantal Europese Mededelingen actualiseert de Vlaamse Regering haar standpunt ten aanzien van het Gemeenschappelijk Handelsbeleid van de Europese Unie. Bedoeling is om de Vlaamse overheid in staat te stellen beter in te spelen op de huidige en toekomstige ontwikkelingen binnen het internationale handelsbeleid en hierbij de Vlaamse belangen te behartigen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit tot inwerkingtreding van het oprichtingsdecreet van de strategische adviesraad (SAR) Internationaal Vlaanderen en tot regeling van de presentiegelden van de leden van die SAR. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State. De personeelsleden van het secretariaat van de SAR Internationaal Vlaanderen zullen aansluiten bij de hospitalisatieverzekering die voor de diensten van de Vlaamse overheid werd afgesloten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de afgesloten competentieagenda met de Vlaamse sociale partners keurt de Vlaamse Regering een aantal besluiten principieel goed die invulling geven aan de gemaakte afspraken. Het gaat om twee besluiten tot vaststelling van de voorwaarden en regels volgens welke subsidies worden verleend voor permanente vorming en opleiding voor werkenden en bedrijven, luik 'opleidingen' enerzijds en luik 'flankerend beleid' anderzijds. Om de acties en de projecten volgens de oproepen 'ervaringsbewijs' en 'loopbaandienstverlening' rechtsgeldig te kunnen financieren, wijzigt het besluit over de erkenning en subsidiëring van centra voor loopbaandienstverlening en het besluit tot uitvoering van het decreet over het verwerven van een titel van beroepsbekwaamheid. Al deze besluiten worden voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt princpieel het besluit over de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding. Het gaat om de invoering van de IBO-interim (IBO staat voor 'Individuele Beroepsopleiding'). De IBO-interim is een uitbreiding van de klassieke IBO en gericht op duurzame tewerkstelling van kansengroepen door een grotere instroom via interim-werk en een betere kennisverwerving door opleiding. IBO-interim richt zich exclusief op ouderen (50+), personen met een arbeidshandicap en allochtonen. Het aantal IBO-interims blijft echter beperkt en daarom wordt de uitzendperiode verlengd van één naar twee maanden en wordt de vergoeding per succesvolle bemiddeling naar een contract van onbepaalde duur opgetrokken. In 2008 worden deze bijsturingen geanalyseerd. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 6 juni 2005 werd het Vlaams Intersectroaal Akoord voor de social profit/non-profit afgesloten. Het akkoord heeft betrekking op drie thema's: de verhoging van de koopkracht, kwaliteitsverbetering via zowel managementondersteuning als via verlichting van werkdruk en uitbreidingsbeleid. De Vlaamse Regering keurt hiervoor nu de overheveling goed van kredieten voor het begrotingsjaar 2007 vanuit de voorziene CAO-provisie. Daarnaast kent ze 387.000 euro subsidie toe aan het Sociaal Fonds voor het Socio-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de interregionale mobiliteit van werkzoekenden hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de actieplannen ter versterking van de samenwerkingsakkoorden tussen de Gewesten, de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie. De kern van deze actieplannen vormt de toeleiding van Waalse en Brusselse werkzoekenden naar Vlaamse (knelpunt)vacatures via bemiddeling, begeleiding en opleiding.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het impulsbeleid rond evenredige arbeidsdeelname en diversiteit keurt de Vlaamse Regering het besluit goed dat de criteria, de voorwaarden en de regels vaststelt voor het verlenen van subsidies ter ondersteuning en uitvoering van het beleid. Aansluitend hecht ze haar principiële goedkeuring aan zeventien afzonderlijke subsidiebesluiten voor de structurele projecten van de sociale partners en de eigen organisaties voor kansengroepen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent 537.000 euro subsidie toe aan het Vlaams Steunpunt Lokale Netwerken Opleiding en Tewerkstelling vzw ter financiering van de loon- en werkingskosten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist tot herorïëntering van een aantal premies in het kader van opleiding tot optimalisering van de participatie beroepsopleiding. Het komt neer op een verruiming van een aantal bestaande premies: kosteloze kinderopvang in een door Kind & Gezin erkende dienst voor alle kinderen (tot en met twaalf jaar) van cursisten, kosteloze verplaatsing van iedere werkzoekende die een opleiding volgt ongeacht de afstand en/of het gebruikte vervoermiddel en een bijkomende stimulanspremie van 1 euro per opleidingsuur voor werkzoekenden in een éénkomensgezin met personen ten laste. Daarnaast worden een aantal premies afgeschaft. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering erkent de professioneel opgerichte bacheloropleiding 'Bachelor in musical' als nieuwe opleiding van de Erasmushogeschool Brussel.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist dat de Katholieke Universiteit Leuven een tijdelijke erkenning van drie jaar krijgt voor het aanbieden van de opleidingen 'bachelor en master in de taal- en regiostudies: arabistiek en islamkunde'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Voor drie scholen van het voltijds secundair onderwijs verlengt de Vlaamse Regering de termijn voor de instandhouding van de betrekking van adjunct-directeur met één jaar. In concreto gaat om drie scholen waar de problematiek van kansarmoede binnen een stedelijke context dermate disproportioneel aanwezig is, dat hun bestuurlijk vermogen slechts kan worden gevrijwaard mits de handhaving van het directieambt van adjunct-directeur.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Een aantal geselecteerde scholen en pedagogsiche begeleidingsdiensten krijgen in totaal 616.000 euro subsidie voor het schooljaar 2007-2008 om het onderwijsaanbod voor leerlingen met autismespectrumstoornissen te optimaliseren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de competentieagenda hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de organisatie van tijdelijke projecten rond studie- en beroepskeuze en rond werkplekleren. Er wordt een oproep gelanceerd aan de inrichtende instanties van basis- of secundair onderwijs om projectdossiers in te dienen. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het betrokken sectorcomité en met het overkoepelende onderhandelinsgcomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs. Daarna wordt het voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet over het volwassenenonderwijs keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed dat een aantal aangelegenheden regelt voor de Centra voor Basiseducatie (CvB). Het besluit heeft betrekking op de deelname van voltijds leerplichtige leerlingen uit het secundair onderwijs aan een opleiding Nederlands tweede taal (NT2) en op de aanvraagprocedure voor de erkenning en subsidiëring van de CvB voor het schooljaar 2008-2009. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Naar analogie met het Vlaams onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs beslist de Vlaamse Regering, na advies van de VlOR en de SERV, opnieuw principieel een Vlaams onderhandelingscomité voor de basiseducatie op te richten. Over dit voorontwerp van oprichtingsdecreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het subsidiebesluit van de consortia volwassenenonderwijs tijdens het schooljaar 2007-2008. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet over het Volwassenenonderwijs keurt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs, opnieuw principieel een besluit goed dat een aantal aangelegenheden voor de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) regelt. Het besluit heeft onder meer betrekking op de deelname van voltijds leerplichtige leerlingen uit het secundair onderwijs aan een opleiding Nederlands tweede taal, de berekening van de jaarlijkse puntenenveloppe voor de oprichting van betrekkingen in de ambten van het bestuurs- en ondersteunend personeel, en de toekenning en aanvraagprocedure van een premie aan cursisten die een diploma of certificaat van een langdurige opleiding hebben behaald. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief zes uitvoeringsbesluiten goed bij het decreet over het Volwassenenonderwijs. Het gaat om vier besluiten over de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs voor de studiegebieden auto, bijzondere educatieve noden, informatie- en communicatietechnologie, structuur van de leergebieden van de basiseducatie; en om twee besluiten over de studiebekrachtiging en de organisatie van het opleidingsaanbod in het volwassenenonderwijs. Ze bevatten uitsluitend technische bepalingen die noodzakelijk zijn voor de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie, meer bepaald voor een goede organisatie van het schooljaar 2007-2008.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de VlOR, de SERV, de Vlaamse Vereniging van Studenten, de Vlaamse Interuniversitaire Raad, de Vlaamse Hogescholenraad en de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid zet de Vlaamse Regering opnieuw het licht prinicipieel op groen voor het voorontwerp van decreet over de financiering van de werking van de hogescholen en de universiteiten. Het wordt geagendeerd voor onderhandelingen in het Vlaams Onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs. De Vlaamse Regering beslist ook uitvoering te geven aan de organisatie en het beheer van de databank hoger onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Medio december vorig jaar keurde de Vlaamse Regering het programma voor tweedelijnsondersteuning in de Vlaamse Rand goed. In dit kader kent ze nu bijna 415.00 euro subsidie toe aan het Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten vzw voor het jaar 2007.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over het ziektverlof, het verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte en de terbeschikkingstelling wegens ziekte voor bepaalde personeelsleden van het onderwijs en de Centra vor Leerlingenbegeleiding. Het gaat om een harmonisering van de bepalingen rond ziekteverlof waardoor er geen onderscheid meer zou bestaan tussen de ziekteverlofberekening van personeelsleden die in hoofdambt presteren en van personeelsleden die in bijbetrekking fungeren. Het besluit gaat na de onderhandelingen voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Naar aanleiding van een aantal nieuwe bepalingen in verband met loopbaanonderbreking wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, opnieuw principieel het besluit over de onderbreking van de beroepsloopbaan van de personeelsleden van het onderwijs en de psycho-medische-sociale centra. Naast de uitvoeringen van de bepalingen in CAO VIII bevat het wijzigingsbesluit ook enkele technische aanpassingen. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs actualiseert de Vlaamse Regering principieel de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs en voor de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars. Ze wijzigt ook principieel het besluit tot vaststelling van de gelijkwaardigheid van bepaalde bekwaamheidsbewijzen van godsdienstige of ideologische aard met de vereiste of voldoende geachte bekwaamheidsbewijzen in de door de Vlaamse Gemeenschap gesubsidieerde vrije onderwijsinstellingen. Het gaat onder meer om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen en de uitvoering van een aantal maatregelen uit CAO VIII (loonsverhoging sommige ambten, versoepeling bekwaamheidsbewijzen). Na de onderhandelingen gaat het besluit voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van CAO VIII keurt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en de betrokken sectorcomités, opnieuw principieel het besluit over de taak- en functiedifferentiatie in het secundair onderwijs goed. Het besluit bepaalt de verdere uitvoeringsmodaliteiten waarvoor in het ontwerpdecreet delegatie is gegeven aan de Vlaamse Regering: het vaststellen van de coëfficiënten voor de vaststelling van de puntenenveloppe, het bepalen welke wervingsambten in aanmerking komen voor aanstellingen met deze puntenenveloppe en het vastleggen van de puntenwaarde op basis van een bekwaamheidsbewijs voor elk desbetreffend ambt. Dit besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het betrokken Sectorcomité en het overkoepelende onderhandelingscomité van het vrij gesubsidieerd onderwijs wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel drie besluiten over de toekenning van een niet-verworven salarisschaal respectievelijk voor de houders van het getuigschrift grondige kennis verplichte tweede taal Frans, aan sommige personeelsleden van het onderwijs en aan personeelsleden die houder zijn van een getuigschrift of diploma buitengewoon onderwijs. Het gaat om de uitvoering van een aantal engagementen uit de CAO VII betreffende de actualisering van de berekening van de salarisschalen. Over de wijzigingsbesluiten wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van CAO VIII past de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, opnieuw principieel de prestatieregeling aan voor de ambten van ergotherapeut, kinisitherapeut, logopedist en verpleger in het buitengewoon secundair onderwijs conform de prestatieregeling van deze ambten in het buitengewoon basisonderwijs. Dit besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs actualiseert de Vlaamse Regering principieel de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon kleuter-, lager, basis- en bijzonder onderwijs. Het gaat om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen en de uitvoering van een aantal maatregelen uit CAO VIII (loonsverhoging sommige ambten, versoepeling bekwaamheidsbewijzen). Na de onderhandelingen gaat het besluit voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Vanaf 1 september wordt in het secundair onderwijs, in het volwassenenonderwijs en in de Centra voor Leerlingenbegeleiding gestart met evaluaties. In het kader van CAO VIII heeft de overheid zich geëngageerd om het college van beroep te installeren tegen diezelfde datum. Een evaluatie met eindconclusie 'onvoldoende' is immers pas mogelijk als het college van beroep functioneert. Tijdes de onderhandelingen van CAO VIII werd ook afgesproken om het college van beroep in te richten als de kamers van beroep die -voor wat het gesubsideerd onderwijs betreft- bevoegd zijn voor beroepsprocedures tegen tuchtsancties. Met het oog op onderhandelingen in het betrokken sectorcomité en het overkoepelend onderhandelingscomité keurt de Vlaamse Regering nu principieel een besluit goed dat deze aangelegenheden regelt. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de administratieve omkadering in het deeltijds kunstonderwijs. Het besluit geeft uitvoering aan CAO VIII en beoogt een uitbreiding zodat 1 FTE per 1.000 leerlingen per onderwijsinstelling wordt voorzien. Over het besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van CAO VIII wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de taken die niet in de functiebeschrijvingen van het personeel in het basisonderwijs kunnen worden opgenomen. Zo wordt onder meer toegevoegd dat ook de zorgcoördinator, belast met uren zorg+ ter bevordering van de kleuterparticipatie, huisbezoeken kan afleggen. Daarnaast wordt opgenomen dat het vervullen van administratieve en/of organisatorische taken van de directie of het schoolbestuur ook tot de opdracht van de administratief medewerker behoort. Het wijzigingsbesluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité en de betrokken sectorcomités. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de besluiten over de personeelsformatie in het (buiten)gewoon basisonderwijs. In beide besluiten wordt het artikel over de berekening van de lesopdracht van de directie gewijzigd. In het besluit voor het buitengewoon basisonderwijs wordt ook de administratie-omkadering van Type 5-scholen gewijzigd. Het besluit voor het gewoon basisonderwijs bevat nu ook de nieuwe berekeningswijze van de zomerklassen in het kader van het stimuleren van de kleuterparticipatie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de regels vaststelt die de behoefte aan nieuwbouw of uitbreiding bepalen en van de fysische en financiële normen voor de schoolgebouwen, internaten en centra voor leerlingenbegeleiding. Het vervangt het oude besluit uit 1992. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het decreet van 7 juli 2006 over de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur werd op 19 september 2006 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Artikel 37 van dat decreet stipuleert dat de Vlaamse Regering gemachtigd is om een gemeenschapswaarborg te stellen voor de terugbetaling van leningen aangegaan door de DBFM-vennootschap voor de realisatie van het DBFM-programma. Artikel 38 bepaalt dat de regering gemachtigd is om een gemeenschapswaarborg te stellen voor de betaling van het niet door DBFM-toelage gedekte gedeelte van de beschikbaarheidsvergoeding voor het gesubsidieerd onderwijs. Nu wordt een besluit principieel goedgekeurd dat uitvoering geeft aan die decreetartikelen. Het wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het bestek tweede fase voor het DBFM-programma inhaalbeweging schoolinfrastructuur Vlaanderen. Ze machtigt AGIOn om in het kader van de onderhandelingsprocedure in samenspraak met de adviescommissie de noodzakelijke stappen te zetten in de gunningsprocedure zodat een voorstel tot gunningsbeslissing kan worden opgemaakt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering machtigt de bevoegde minister de voorzitter van het Eerste Aankoopcomité te verzoeken een kosteloos en overdraagbaar recht van opstal te verlenen aan de nv ING Lease Belgium voor een periode van twintig jaar plus de periode tussen de vestiging van het opstalrecht en de aankoop van het gebouw, met als doel de oprichting, het beheer en de uitbating van een cateringgebouw ten behoeve van het personeel, de studenten en de patiënten van het UZGent.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering eind januari 2006 definitief een besluit goed dat een tijdelijk project invoert voor vervangingen van korte afwezigheden, bedrijfsstages en mentorschap in het basis- en secundair onderwijs. Als leerkrachten vandaag ziek of afwezig zijn voor minder dan tien werkdagen, wordt hun vervanging doorgaans niet betaald door de overheid. De korte vervanging wordt dan vaak onbezoldigd opgenomen door een collega die dit bovenop zijn dagtaak doet of in de plage. Soms wordt er ook geen vervanger aangesteld en krijgen de leerlingen studie of worden zij samengezet in grotere klassen. Door extra middelen te voorzien voor de korte vervangingen worden er stappen gezet naar een vermindering van de werkdruk van de leerkrachten en een verbetering van het comfort voor de leerlingen. Met het oog op onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en met het overkoepelende onderhandelinsgcomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs wordt nu principieel beslist het project voor één jaar verder te zetten, met enkele aanpassingen. Na onderhandelingen gaat het besluit voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van een hele reeks onderwijsmaatregelen beslist de Vlaamse Regering tot verdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering neemt akte van het ontslag van Marc Luwel als vice-voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Guy Aelterman wordt voorgedragen als zijn opvolger en Guido Langouche als lid van het (dagelijks) bestuur van de NVAO. De NVAO stelt -wat Vlaanderen betreft- een beoordelingskader op voor de accreditatie van Vlaamse hogeronderwijsopleidingen en voert in Vlaanderen en Nederland de toets nieuwe opleidingen en de accreditatie van bestaande opleidingen in het hoger onderwijs uit.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de VlOR en de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over het beroepsprofiel van de leraar, het daaraangekoppelde voorontwerp van bekrachtigingsdecreet en aan het besluit over de basiscompetenties van de leraren. De besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering beslist om de ondersteuning van de regionale beleidsmedewerkers Integrale Jeugdhulp in te sourcen. Ze keurt de aanpassing van het personeelsbestand van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) goed. In dit kader beslist ze tot overheveling van een bedrag van 1 miljoen euro naar het bestaansmiddelenprogramma van WVG.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Hilde Crevits

Na advies van de VlOR, de SERV en de MiNa-raad keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het voorontwerp van decreet goed over energieprestaties in scholen. Het omvat de decretale onderbouw om strengere energieprestatie-eisen in nieuwe schoolgebouwen mogelijk te maken. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering zet principieel het licht op groen voor een voorontwerp van decreet inzake technische aanpassingen aan het wetboek van registratie-, hypotheek- en griffierechten. De nodige adviezen worden ingewonnen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt het besluit principieel goed over de informatieplicht in het kader van de Brownfieldconvenanten, dit met het oog op een transparante implementatie van de convenanten. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na het advies van Vlacoro keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed dat de regels vaststelt over de vorm en inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's). Het legt als uitgangspunt bij de opmaak van RUP's de categorieën van gebiedsaanduidingen (met bijbehorende stedenbouwkundige voorschriften) vast: wonen, bedrijvigheid, recreatie, landbouw, bos, reservaat en natuur, overig groen, overige bestemmingen waaronder lijninfrastructuur, gemeenschaps- en nutsvoorzieningen, ontginning en waterwinning en overdrukken. Het besluit vermeldt ook de opbouw van stedenbouwkundige voorschriften voor een RUP en bevat een niet-normatieve bijlage met typebepalingen die kunnen worden gebruikt bij de redactie van stedenbouwkundige voorschriften van een gewestelijk RUP. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot aanduiding van de Auditautoriteit voor de Europese Structuurfondsen en tot oprichting van een Auditcel van de Auditautoriteit. Daarnaast beslist ze tot aanwerving van 2 contractuele A1-medewerkers met minstens 6 jaar relevante ervaring en 1 contractuele A1-medewerker met minstens 3 jaar relevante ervaring voor de auditcel. De besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de beleidssectoren van de Inspecteurs van Financiën, geaccrediteerd bij de Vlaamse Regering, te herschikken.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Een herverdeling wordt goedgekeurd van het provisioneel gesplitst ordonnanceringskrediet op het programma 49.9. Het vrijgekomen bedrag wordt volgens de behoeften verdeeld over de basisallocaties van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Het besluit dat de werking regelt van het Rubiconfonds wordt door de Vlaamse Regering principieel goedgekeurd. Het Rubiconfonds werd opgericht om de investeringen van het Vlaamse Gewest inzake waterbeheersing en de waterbeheersingswerken door de gemeenten bijkomend te ondersteunen. Het fonds zal onder meer worden gespijsd via de opbrengsten van de planbatenheffing voor de bestemmingswijzigingen naar een zone bestemd voor bedrijven. Daarnaast hecht de Vlaamse Regering ook haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de regels vastlegt inzake de subsidiëring van projecten in het kader van het Rubiconfonds. Over beide besluiten wordt advies aangevraagd bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering herbevestigt op basis van haar beslissing van 3 juni 2005 de beleidsmatige uitgangspunten van de bestaande plannen van aanleg voor de agrarische en natuurlijke structuur regio Hageland en keurt het vervolgtraject voor het afbakeningsproces goed. Zij neemt daarbij kennis van het eindvoorstel van de gewenste ruimtelijke structuur voor landbouw, natuur en bos van juni 2006 en van de adviezen van de gemeenten, provincies en belangengroepen terzake.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Albertkanaal in Wijnegem'.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'gemengd regionaal bedrijventerrein Catala in Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw', 'gemengd regionaal bedrijventerrein Weiveld Noord-Oost in Zaventem', 'Historisch gegroeid bedrijf nv Pasfrost in Zonnebeke', 'voor toeristisch-recreatieve infrastructuur Milennium Golf Beringen', 'voor toeristisch-recreatieve infrastructuur Keerbergen Golf Club', 'Leidingstraat Heers-Tongeren', 'Leidingstraat Zandhoven-Ranst op het grondgebied van Zandhoven, Zoersel en Ranst' en 'afbakening regionaalstedelijk gebied Mechelen'.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering verleent aan de stad Gent de machtiging om te kunnen onteigenen met toepassing van de rechtspleging bij hoogdringende omstandigheden voor enkele gronden in het gemengd regionaal bedrijventerrein R4/N70 Oostakker-Noord, gevoegd bij het GRUP "Afbakening grootstedelijk gebied Gent". De Vlaamse Regering willigt het verzoek van de nv Immo Claes niet in om hen te belasten met de ontwikkeling van het bedrijventerrein.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Het decreet over de Brownfieldconvenanten werd bekrachtigd op 30 maart van dit jaar. Een van de mogelijke faciliteiten die kunnen worden ingesteld ten voordele van een Brownfieldproject dat het voorwerp uitmaakt van een Brownfieldconvenant, is het opleggen door de Vlaamse Regering van een 'erfdienstbaarheid tot openbaar nut'. In het kader van behoorlijk bestuur schrijft het decreet voor dat de bevoegde minister de eigenaars, de huurders, de andere gebruikers en de andere houders van een zakelijk recht op het goed op de hoogte brengt van de voorgenomen maatregel. Zij kunnen dan hun bezwaren doen gelden. De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief de regeling goed voor de bezwaren tegen erfdienstbaarheden tot openbaar nut met het oog op de verwezenlijking van een Brownfieldproject. Een erfdienstbaarheid tot openbaar nut houdt een beperking in van de uitoefening van het privé-eigendomsrecht voor het algemeen belang.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De nv Fluxys bereidt de realisatie voor van een nieuwe aardgastransportleiding door Vlaanderen, het zogenaamde VTN2-project. Het gaat om een hoofdtransportleiding van grote diameter. Vanuit ruimtelijk oogpunt kan het VTN2-project beschouwd worden als een "ontdubbeling" van de bestaande VTN-leiding. De Vlaamse Regering ondersteunt principieel het VTN2-project. Er zal een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan worden opgemaakt, waarbij de ruimtelijke impact van het project voldoende kwalitatief wordt omschreven. Zonodig wordt aanvullend bij het project-MER tijdig gestart met de opmaak van een ruimtelijk veiligheidsrapport.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland krijgen elk een subsidie toegekend van 173.200 euro voor landschapszorg. De subsidie dient voor het aanwerven van landschapsanimatoren en voor de verdere uitbouw van landschapsteams.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Operationeel Programma 'Europees Studieprogramma ESPON 2013' in het kader van EFRO-doelstelling 3 - INTERREG IV. Verder gaat ze akkoord met de oprichting van een intergewestelijk Belgisch ESPON Contactpunt. ESPON is het Europese observatienetwerk voor ruimtelijke ontwikkeling en territoriale cohesie.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering machtigt principieel de intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) R-O Vlaanderen en Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed en het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed om deel te nemen aan de oprichting en het beheer van de Stichting Monumentenstrijd. Deze stichting zal zorgen voor de logistieke en financiële ondersteuning en de continuïteit bij de realisatie van de restauratie- en herstelprojecten aan monumenten die voortvloeien uit het crossmediale VRT-project Monumentenstrijd. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst goed met het Agentschap Vlaamse Belastingsdienst voor de periode 2008-2010. De Vlaamse Regering zal deze beheersovereenkomst meedelen aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de toekenningsvoorwaarden bepaalt voor subsidies voor projecten in uitvoering van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen. Over het besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen en minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering gaat principieel akkoord met de uitbreiding van de Damme Golf & Country Club zoals opgenomen in de nota 'Opvolging Vlaams Golfmemorandum: nieuwe multifunctionele zones voor niet-lawaaierige buitensporten (uitbreiding Damme Golf Country Club)' en de bijbehorende bijlage met uitzondering van de zone voor verblijfsrecreatie. De bevoegde minister wordt gelast een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en een afwegingskader voor de invulling van zones voor verblijfsrecreatie op te maken.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst goed tussen de Vlaamse overheid en de beheersvennootschappen van de billijke vergoeding. In 2007 en 2008 wordt voor de uitvoering hiervan telkens maximaal 250.000 euro voorzien. De billijke vergoeding is de vergoeding die moet betaald worden voor het publieke gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

In uitvoering van de samenwerking Vlaanderen/Zuid-Afrika kent de Vlaamse Regering een subsidie van 426.000 euro toe aan de Zuid-Afrikaanse Nationale Jeugdcommissie voor het ontwikkelen van een beleid rond jeugd, kunsten, cultuur en sport in vier lokale gemeenschapscentra en dit voor de periode 2007 - 2009. Dit project krijgt de naam "Fostering Community Centres".

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 260.000 euro subsidie toe aan de vzw Culturele Biografie Vlaanderen voor het project "Iedereen wit of groen: kleurrijke ontmoetingen in het hospitaal". Dit project beoogt binnen de context intercultureel erfgoed van tenminste tien ziekenhuizen een publieksgericht aanbod te ontwikkelen rond de thema's erfgoed, cultuur voor alle dag en interculturaliteit.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) 2008 - 2010. De nieuwe overeenkomst bouwt verder op de bestaande overeenkomst, maar wijkt ook op een aantal punten af. Zo komt experimentele mediakunst niet langer in aanmerking voor ondersteuning via het VAF, omdat dit eerder thuishoort in het Kunstendecreet.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed ter uitvoering van het Sport voor Allen-decreet, met de subsidiëring van gemeente- en provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het besluit wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 300.000 euro toe aan de vzw Wielerclub Eddy Merckxvrienden als tussenkomst in de werkingskosten van de wielerploeg 'Chocolade Jacques - Topsport Vlaanderen' voor het jaar 2007.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

Na het advies van de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed voor de oprichting van de strategische adviesraad Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux, minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere

Op 6 juni 2005 bereikten de onderhandelaars van de werkgevers en werknemers uit de social-profitsector en non-profitsector een akkoord met een delegatie van de Vlaamse Regering voor hun sectoren. Het akoord loopt tot 1 oktober 2010. Na het akkoord van 6 juni 2006 zijn er verschillende opvolgvergaderingen geweest over de invulling van de maatregelen. De Vlaamse Regering keurt nu een reeks besluiten goed om de afspraken te realiseren. In hoofdzaak hebben de besluiten betrekking op de koopkracht voor personeel sociale maribel, op de werkdrukvermindering, en op de pensioenpijler in de openbare sector.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering gaat akkoord met de consulaire overeenkomst tussen België en de Russische Federatie, ondertekend in Moskou op 22 december 2004. Verder keurt de Vlaamse Regering principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met deze consulaire overeenkomst en de bijbehorende memorie van toelichting. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering gaat principieel akoord met het voorontwerp van decreet dat instemt met het verdrag over het Eurokorps tussen Frankrijk, Duitsland, België, Spanje en het Groothertogdom Luxemburg. Het verdrag bepaalt de grondbeginselen met betrekking tot de opdrachten, de organisatie en de werkwijze van het Eurokorps en de rechtspositie van het hoofdkwartier. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist de Vlaamse vertegenwoordigingen in Londen en Berlijn te versterken. Verder keurt de Vlaamse Regering een aantal basisprincipes goed over de samenwerking tussen de verschillende diensten binnen de Vlaamse vertegenwoordiging in het buitenland.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist om begin 2009 een nieuwe Vlaamse vertegenwoordiging in Madrid op te richten.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van het Vlaamse beleid inzake de samenwerking met Centraal- en Oost-Europa beslist de Vlaamse Regering voor een nieuwe oriëntering en een uitbreiding naar de landen van de Westelijke Balkan.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist over de gunning van de opdracht voor de realisatie van de Engelstalige wekelijkse krant en de bijbehorende website voor buitenlanders 'Flanders Today'. Alle kandidaten voor deze opdracht worden op de hoogte gebracht van de beslissing.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent 4,1 miljoen euro subsidie toe aan de Food and Agriculture Organization of the United Nations voor een verbeterde voedselzekerheid- en voedingssituatie in Malawi.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot de inhuring van het volledige Mercuriusgebouw in Aalst voor een periode van 18 jaar.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stemt er mee in dat de Vlaamse Gemeenschap de uitbating van het Kasteel van Ham stopzet en het Kasteeldomein, exclusief het overnachtingsgebouw, in erfpacht geeft voor een periode van dertig jaar.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent 500.000 euro subsidie toe aan de Vlaamse Media Maatschappij voor de rechtstreekse ondertiteling van de dagelijkse nieuwsuitzending van VTM.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering gaat akkoord met de verzelfstandiging van het zenderpark van de openbare omroep en met de wijze van toekenning van de digitale frequenties. De Participatiemaatschappij Vlaanderen neemt een strategisch minderheidsaandeel in het zenderpark. De regering beslist tevens om een beleidsoverschrijdend project op te starten voor de budgettaire ondersteuning van de verzelfstandiging. Ze neemt ook nota van de intentie van de VRT om aan zijn raad van bestuur een scenario voor de verzelfstandiging voor te leggen. De minister van Media wordt belast met het afwerken van het digitale frequentieplan, de verdere uitwerking van het transitieplan voor de analoge switch-off in Vlaanderen, het opvolgen van de verzelfstandiging en van de task force en de stappen die daar worden uitgewerkt. Met dit besluit worden concrete stappen gezet voor de omschakeling van analoge televisie-uitzendingen naar een digitale omroep.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over toeristische logies. Het heeft als doel de kwaliteit van de Vlaamse logiessector te garanderen waarbij kwaliteit en duidelijkheid wordt geboden aan zowel de binnenlandse als buitenlandse toerist. Dit koepeldecreet houdt rekening met de eigenheid van elke logiesvorm, ook de 'tussenvormen' (gastenkamers, vakantiewoningen, plattelandstoerisme, hoevecamping, boothotels...) die buiten het huidige hotel- en kampeerdecreet vallen. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurde medio oktober vorig jaar definitief een ontwerpdecreet goed over het statuut van reisbureaus. Het decreet werd begin maart van dit jaar bekrachtigd. De nieuwe regelgeving heeft als doelstelling ervoor te zorgen dat al wie actief is op de reismarkt moet voldoen aan een aantal kwaliteitsnormen. De belangrijkste aanvullingen betreffen: een uitbreiding van het toepassingsgebied, er is duidelijk aangegeven wie vrijgesteld is van de vergunningsplicht, de kwaliteitsvoorwaarden worden uitgebreid en aangepast aan de actuele situatie, de invoering van administratieve sancties en de mogelijkheid tot onmiddellijke stopzetting van onvergunde exploitaties. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief het uitvoeringsbesluit bij dit decreet goed.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent 250.000 euro toe aan MMMechelen vzw voor de organisatie van het project 'Stadsvisioenen' in 2009. Naar aanleiding van vierhonderdvijftig jaar aartsbisdom Mechelen wordt met dit project gepeild naar de dromen en toekomstbeelden voor de stad.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de overeenkomst over de deelname van Bulgarije en Roemenië aan de Europese Economische Ruimte.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en Montenegro. Het doel van de associatie is onder meer een politieke dialoog op gang brengen en de regionale samenwerking verbeteren. Ook wordt geleidelijk een vrijhandelszone gecreëerd en wordt samenwerking voorzien op tal van beleidsdomeinen. Daarnaast zijn er bepalingen over het verkeer van werknemers en van kapitaal, de vestigingen van ondernemingen en het dienstenverkeer.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief het Personeelsstatuut zodat 'interfederale mobiliteit' mogelijk wordt. Dat is een systeem waarbij personeelsleden van een overheid kunnen solliciteren naar een baan bij een andere overheid. Enkel vastbenoemde ambtenaren komen hiervoor in aanmerking.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering bekrachtigde eind april het decreet over het hergebruik van overheidsinformatie. Nu keurt ze, na advies van de Raad van State, twee bijbehorende uitvoeringsbesluiten definitief goed. Die regelen enerzijds het hergebruik van overheidsinformatie bij de diensten van de Vlaamse overheid, en anderzijds de organisatie van de beroepsinstantie.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen

De Europese Kaderovereenkomst (ETS 106) die de grensoverschrijdende samenwerking regelt tussen territoriale gemeenschappen of autoriteiten, trad al in 1981 in werking. Een aantal obstakels, vooral van juridische aard, verhinderden de effectieve toepassing ervan. Om aan dit euvel te verhelpen, werden twee aanvullende protocollen gesloten. Op 12 mei 2006 keurde de Vlaamse Regering principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met het tweede Protocol en dat is bedoeld als wettekst voor nieuwe samenwerkingsovereenkomsten. Het erkent het recht van lokale besturen om zulke overeenkomsten aan te gaan en creëert hiertoe een juridisch kader. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het instemmingsdecreet met het tweede Protocol. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Marino Keulen

In uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode beslist de Vlaamse Regering principieel tot reglementering van het sociale huurstelsel. Het besluit behandelt onder meer de inschrijvings- en toelatingsvoorwaarden, de verplichtingen van de huurder en proefperiode, het toewijzingsbeleid, de huurprijsberekening en het toezicht. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de nieuwe financiering van de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM) voor de realisatie van sociale huurwoningen en de daaraan verbonden werkingskosten. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Het decreet van 7 juli 2006 wijzigt de Vlaamse Wooncode en het kaderdecreet. Het instrumentarium om op te treden tegen ongeschikte en onbewoonbare woningen en kamers wordt uitgebreid en tegelijkertijd worden beide decreten beter op elkaar afgestemd. Artikel 10 van het wijzigingsdecreet bepaalt dat de Vlaamse Regering de inwerkingtreding van het decreet regelt. Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering nu dat het wijzigingsdecreet definitief in werking treedt.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de subsidiëring van projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering wijst de voorzitter, de leden en hun plaatsvervangers van de Vlaamse Woonraad aan.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed over aanvullende reglementen op het wegverkeer. De aanvullende reglementen hebben tot doel om de algemene verkeersreglementering aan te passen aan de concrete plaatselijke omstandigheden. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad en de SERV. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering regelt principieel de werking van het Intern Verzelfstandigd Agentschap (IVA) Fonds Stationsomgevingen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering kent 207.000 euro toe aan de vzw De Antwerpse Rolkar in het kader van het aangepast vervoer voor personen met een beperkte mobiliteit.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de lokale diensteneconomie. Het besluit legt de krijtlijnen vast op het vlak van het toepassingsgebied, de verbintenissen van de projectindieners, de erkenningsprocedure, de financieringswijze vanuit Sociale Economie, de informatiestroom en het toezicht op de naleving van het normatief kader. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de SERV en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het avenant bij het Samenwerkingsakkoord van 30 mei 2005 tussen de federale staat, de gewesten en de Duitstalige Gemeenschap over de Meerwaardeneconomie. Het avenant legt de budgettaire inspanningen voor het begrotingsjaar 2006 vast. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering beslist om de capaciteit op het vlak van personeelsmiddelen bij het Departement Werk en Sociale Economie uit te breiden met 1 voltijds equivalent contractueel adjunct van de directeur (A1). De uitgave voor deze uitbreiding bedraagt 55.000 euro in het kader van de beleidsondersteuning Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid. Het creëert een algemeen kader voor het gelijkekansen- en gelijke behandelingsbeleid met betrekking tot de Vlaamse bevoegdheden. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering zet het licht principieel op groen voor het besluit dat de uitzonderingsprocedure vastlegt omtrent de verzoeken tot afwijking van de regel van evenwichtige participatie van mannen en vrouwen in de advies- en bestuursorganen van de Vlaamse overheid. (Ten hoogste twee derde van de stemgerechtigde leden van een advies- of bestuursorgaan van de Vlaamse overheid mag van hetzelfde geslacht zijn.) Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit met de regeling van het Fonds ter Bevordering van de Sociale Economie in Vlaanderen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst goed van het Agentschap Zorg en Gezondheid en zal dit bezorgen aan het Vlaams Parlement. De beheersovereenkomst is een contract dat de Vlaamse Regering met het agentschap sluit en dat handelt over de missie en de kernopdrachten van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) Zorg en Gezondheid en van het IVA Vlaams Zorgfonds.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt de herverdeling goed van provisionele kredieten die ingeschreven zijn voor 2007 voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG).

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed dat de voorwaarden vaststelt voor erkenning en subsidiëring van organisaties inzake vrijetijdszorg voor personen met een handicap.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt het gewijzigde besluit goed dat de toekenningsvoorwaarden vaststelt van een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aan personen met een handicap. Dit PAB biedt personen met een handicap de mogelijkheid zelf hun assistentie in het dagelijkse leven te organiseren en te financieren. Het besluit handelt onder meer over de erkenningsvoorwaarden en financiering van de budgethoudersverenigingen. Er komt nu onder meer een financiële stimulans voor zorgconsulentschap.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt - na bespreking in het Vlaams Parlement - de gezondheidsdoelstelling 'preventie van zelfdoding' en het bijbehorende Vlaams actieplan 2006-2010 definitief goed. De sterfte door zelfdoding bij mannen en vrouwen moet volgens de doelstelling tegen 2010 verminderd zijn met 8% ten opzichte van 2000.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De vzw De Grote Robijn krijgt een subsidie toegekend van 199.000 euro voor het organiseren van het project kortdurende crisishulpverlening De Matant in Antwerpen. Via deze vorm van hulpverlening wil men voorkomen dat jongeren in het traditionele aanbod van de bijzondere jeugdbijstand terechtkomen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Het project STOP 4-7 krijgt een subsidie toegekend in het kader van het Globaal Plan jeugdzorg. Het STOP 4-7-programma (Samen sterk-Terug-Op-Pad) is een sterk wetenschappelijk onderbouwd programma dat zich richt op kinderen tussen vier en zeven jaar, die al gedragsproblemen vertonen thuis of op school, én op hun context. Het geeft een antwoord op de vragen van ouders om advies en daadwerkelijke hulp bij opvoedings- en gedragsproblemen. Dit programma van de vzw Vormingscentrum voor de Begeleiding van het Jonge Kind in Gent wordt toegewezen aan de centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst goed met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over tewerkstelling en kinderopvang. De overeenkomst heeft betrekking op bijkomende gesubsidieerde contractuelen op het vlak van allerlei soorten kinderopvang en bijkomende opdrachten op het vlak van preventieve gezinsondersteuning.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit van 1 maart 2002 over de erkenning en subsidiëring van de centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning. Het besluit werd met het oog op bijkomende plaatsen wegens overbezetting en een betere regionale spreiding op 30 maart 2007 gewijzigd door de Vlaamse Regering. Er bleek echter een probleem met de formulering 'schijven van 5'. Die wordt nu vervangen door de formulering 'minstens 5 plaatsen'. Verder wordt er bij capaciteitsdaling het begrip 'berekende capaciteit' ingevoerd, zonder afronding naar boven. Zo wordt eventuele ongelijke behandeling vermeden.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering kent 62.500 euro subsidie toe aan de vzw Steunpunt Algemeen Welzijnwerk voor het project 'provinciale coördinatie van de opvang van kinderen slachtoffer van een schokkende gebeurtenis'.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering beslist principieel tot de oprichting en samenstelling van een toezichtcommissie in het kader van het gezondheidsinformatiesysteem. Verder bepaalt de Vlaamse Regering de presentiegelden en vergoedingen van de leden van deze toezichtcommissie. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de samenstelling en de werking van de raadgevende comités bij de intern verzelfstandigde agentschappen van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Bij besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2002 werd de vergoeding voor het opmaken van multidiscipliniare verslagen, inschalingsverslagen voor Persoonlijk Assistentie Budget en adviesrapporten voor materiële bijstand op 210 euro vastgelegd. Sindsdien is de vergoeding, behalve de jaarlijkse indexering, ongewijzigd gebleven. De vergoedingen van de experts die gemachtigd worden om in het kader van een aanvraag om individuele materiële bijstand een gespecialiseerd persoonljik advies uit te brengen, bedraagt volgens een besluit van 13 juli 2001 ook 210 euro. De Vlaamse Regering beslist nu om in een aantal situaties een differentiëring van de vergoeding door te voeren.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de regels volgens dewelke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap de kosten voor bijstand door tolken voor doven en slechthorenden ten laste neemt. Het gaat onder meer om een verhoging van het urencontingent tolken, een loonsverhoging voor de tolken en een aantal juridisch-technische aanpassingen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In afwachting van het opstarten van een selectieprocedure begin september wordt Walter Vandeneede aangesteld tot waarnemend administrateur-generaal van het IVA Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In het decreet van 7 mei 2004 bepaalt artikel 15 dat de maximumcapaciteit van elke gemeenschapsinstelling wordt bepaald bij besluit van de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering geeft nu uitvoering hieraan en beslist in dit kader tot vaststelling van de capaciteit van de gemeenschapsinstellingen voor bijzondere jeugdbijstand.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de SERV, de MiNa-Raad en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed met de wettelijke en decretale aanpassingen inzake leefmilieu, natuurbehoud en energie als gevolg van de bestuurlijke vernieuwing. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit over de milieueffectrapportage (MER) over plannen en programma's goed. Concreet worden volgende zaken uitgewerkt: de aanduiding van instanties die initiatiefnemers kunnen raadplegen bij het onderzoek tot MER en bepaling van de wijze en termijn van adviesverlening, bepaling van de wijze waarop (gewest-)grensoverschrijdende instanties bij de planmilieu-effectbeoordeling voor advies worden betrokken, vaststelling van de nadere regels over terinzagelegging van de volledig verklaarde kennisgeving en aanduiding van de adviserende instanties, bepaling van de verdere regels over het openbaar onderzoek en de bepaling van de wijze en de bestemmelingen van de kennisgeving van het definitieve plan of programma. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van enkele rechtszaken werd de rechtsgeldigheid van enkele uitvoeringsbesluiten over de heffing op de oppervlaktewaterverontreiniging uit de jaren '90 betwist omdat de dringende noodzakelijkheid onvoldoende werd gemotiveerd. Deze besluiten werden, omwille van de rechtszekerheid, eind april opnieuw door de Vlaamse Regering genomen, via een correcte procedure, zonder dat de inhoud gewijzigd werd. In het verlengde van deze beslissing wijzigde ze op 4 mei 2007 principieel het besluit tot uitvoering van hoofdstuk IIIbis van de wet op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging. Nu keurt ze, na advies van de Raad van State, het uitvoeringsbesluit definitief goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beslist principieel om het energieprestatiecertificaat voor residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur in te voeren. De bestaande regelgeving met betrekking tot de uitvoering van de energieaudit wordt in het besluit geïncorporeerd. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-Raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent een projectsubsidie van 200.000 euro toe aan de vzw BB-Consult voor de verlenging en uitbreiding van het energieconsulentenproject. Zo kan BB-consult enerzijds de glastuinbouwbedrijven die momenteel op de wachtlijst staan verder helpen en anderzijds bijkomende glastuinbouwbedrijven een energiescan aanbieden. Daarnaast wordt de energiecel uitgebreid met een bijkomende energieconsulent voor de landbouw.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit van 11 maart 2005 over de invoering van de haalbaarheidsstudie voor alternatieve energiesystemen. Met de wijziging zal onder meer de haalbaarheidsstudie slechts verplicht zijn voor een preselectie van technieken, gebouwen en randvoorwaarden die leiden tot een vrij hoge waarschijnlijkheid dat de bedoelde technologie in praktijk toepasbaar is. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de MiNa-Raad en de SERV.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2007-2010 met de nv De Scheepvaart goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2008-2010 met de nv Waterwegen en Zeekanaal goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de infrastructuurwerken voor de ontsluiting van de luchthaven van Zaventem hechtte de Vlaamse Regering op 8 juni 2007 haar goedkeuring aan de protocolovereenkomst met Infrabel over de gezamenlijke gunning en uitvoering van de Noordelijke spoor- en wegontsluiting van de nationale Luchthaven in Zaventem. De Vlaamse Regering keurde tevens het bestek voor de aantrekking van de financiering en het ontwerp van de Design, Build, Finance & Maintain (DBFM)-overeenkomst goed. Ze machtigde Via-invest om in het kader van de onderhandelingsprocedure voor de financiering van het wegenisproject een definitieve DBFM-overeenkomst te onderhandelen. Die overeenkomst keurt de regering nu definitief goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stelt principieel het ontwerp van het Algemeen Oppervlaktedelfstoffenplan vast. Het plan wordt via een raadpleging aan de bevolking voorgelegd en zal tevens voor advies bij de SERV en de MiNa-Raad worden ingediend.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het Samenwerkingsakkoord over de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn, stemt de Vlaamse Regering in met het ministerieel besluit tot vaststelling van de criteria waarmee door de exploitant rekening moet worden gehouden bij het afbakenen van het gebied dat door een zwaar ongeval zou kunnen worden getroffen. Het standpunt wordt overgemaakt aan de federale minister bevoegd voor civiele bescherming.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering machtigt de bevoegde minister tot aankoop van emissiereductiekredieten uit een herbebossingsproject in Bolivië in de context van 'Clean Development Mechanism' van het protocol van Kyoto.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een tweede uitvoeringsbesluit goed bij het Mestdecreet. Het regelt de essentiële bepalingen voor het vervoer van meststoffen. Naast de vervoersaspecten wordt ook uitvoering gegeven aan de uitzonderingsmogelijkheid voor het op of in de bodem brengen van meststoffen met het oog op educatieve demonstraties en wetenschappelijke proefnemingen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de oprichting van de Vlaamse Grondenbank. Het besluit brengt alle besluiten die relevante bepalingen bevatten over de bestaande decretale voorkooprechten en koopplichten in overeenstemming met het oprichtingsdecreet.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met het Vlaamse Reglement betreffende de bodemsanering. Het wijzigt de subsidiëring van erkende bodemsaneringsorganisaties. Zo wordt er een erkenningsvoorwaarde geschrapt, kunnen ook werkingskosten gesubsidieerd worden en wordt de mogelijkheid gecreëerd om reeds een eerste subsidieaanvraag in te dienen in het jaar dat de bodemsaneringsorganisatie erkend wordt. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stelt principieel het Vlaamse reglement inzake de bodemsanering en de bodembescherming vast. Het bevat de uitvoeringsbepalingen van het nieuwe Bodemdecreet. Het bevat onder meer een gewijzigde grondverzetregeling. Daaom beslist ze principieel tot wijzing van het Vlarea en titel I en II van het Vlarem. De besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In uitvoering van het nieuwe Mestdecreet keurt de Vlaamse Regering het besluit principieel goed over de toewijzing, het gebruik en de overname van de nutriëntenemissierechten en over de bedrijfsontwikkeling na bewezen mestverwerking. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.