Ingezonden persbericht


19 juli 2007

Programma Radio 4 Zomeravondconcerten
Van vrijdag 20 juli tot en met donderdag 26 juli

De Londense Proms voeren deze week de boventoon in de programmering van de Radio 4 Zomeravondconcerten. Live vanuit de Royal Albert Hall zendt de klassieke zender onder andere Die Jahreszeiten van Joseph Haydn en Verdi's Macbeth uit.

Voor het zevende jaar op rij presenteert Radio 4 de Zomeravondconcerten. Van 1 juli tot en met 15 september zendt de klassieke radiozender elke avond rond 20.00 uur een uniek concert uit. Radio 4 Zomeravondconcerten presenteert komende week een gevarieerd programma:

Vrijdag 20 juli (NPS) 20:00
De Swingle Singers vertolkten tijdens de Mozart-driedaagse vorig jaar een geheel eigen versie van Mozart-klassiekers. Vanavond zijn op Radio 4 te horen met het koor en orkest van de Santa Cecilia onder leiding van Antonio Pappano. Tijdens het concert, opgenomen op 16 juli jl. in Londen, werden Luciano Berio´s Sinfonia en het Stabat Mater van Gioachino Rossini ten gehore gebracht. In het tweede deel van het zomeravondconcert een concertopname van het Cheltenham Festival met het Psophos en het Ebène Quartet.


* Berio - Sinfonia

* Rossini - Stabat Mater


* Elgar - strijkkwartet op. 83

* Mozart - hobokwartet in F K370

* Finzi - Interlude op. 21

* Mendelssohn - Octet in Es-groot

Zaterdag 21 juli (NPS) 19:00
De Mont Blanc van de kerkmuziek, zo omschreef Franz Liszt de Mis in B-klein BWV 232 (Hohe Messe) van Johann Sebastian Bach. Vandaag in het zomeravondconcert een uitvoering door de Akademie für Alte Musik Berlin en het Rias Kamerkoor onder leiding van Hans Christoph Rademann in een opname die op 7 juli is gemaakt tijdens de Brandenburgische Sommerkonzerte. In het tweede deel van het concert een opname van het Orchestra of the Age of Enlightenment met werken van o.a. Purcell, Mozart en Haydn. Het orkest wordt geleid door 4 verschillende dirigenten: Mark Elder, Vladimir Jurowski, Sir Charles Mackerras en Sir Roger Norrington


* Bach - Hohe Messe BWV 232


* Purcell - Suites uit 'Welcome to all the pleasures´, ´Now does the glorious day appear' en 'Dardanus'
* Mozart - concert voor 2 piano´s KV 365

* Haydn - Symfonie no. 63 in C

* Von Weber - Finale uit Der Freischütz

* Handel- Royal Fireworks Music, HWV 351

Zondag 22 juli (AVRO) 20:00
Twee jaar geleden won de Armeense violist Sergei Khachatryan het Koningin Elisabethconcours in Brussel met een uitvoering van het 1e vioolconcert van Dmitri Shostakovich. Vanavond is hij opnieuw met dit concert te horen in een opname die op 1 juli tijdens het Mikkeli Music Festival in Finland is gemaakt. Khachatryan wordt begeleid door het Mariinsky Orkest onder leiding van Valery Gergiev, dat daarnaast sprookjesachtige werken van Pjotr Ilyich Tchaikovsky ten gehore brengt.


* Tchaikovsky - Balletsuite de Notenkraker

* Shostakovich - Vioolconcert no. 1 in a-klein
* Tchaikovsky - Symfonie No. 1 in g-klein op. 13 (Winterdromen)
* Tchaikovsky - Pas de deux, uit de Notenkraker

Maandag 23 juli (TROS) 20:00
Hanengekraai, onweersbuien en een herfstachtige slemppartij, zie hier de ingrediënten van het oratorium Die Jahreszeiten van Joseph Haydn. Vanavond hoort u dit grootse koorwerk rechtstreeks vanuit de Royal Albert Hall in Londen. Sir Roger Norrington dirigeert het koor en orkest van de Handel en Haydn Society Boston. Solistische medewerking wordt verleend door sopraan Sally Matthews, tenor Toby Spence en bas-bariton Jonathan Lemalu.


* Haydn - Die Jahreszeiten

Dinsdag 24 juli (NPS) 19:30

Macbeth is een duistere tragedie over moord en machtsmisbruik. Tientallen componisten schreven opera´s over de Schotse koning Macbeth en zijn wraakzuchtige vrouw. Vanavond op Radio 4 de opera Macbeth van Giuseppe Verdi in een live uitvoering vanaf de Proms. Andrzej Dobber en Sylvie Valayre soleren als het echtpaar Macbeth. Daarnaast hoort u het London Philharmonic Orchestra en het Glyndebourne Chorus onder leiding van Vladimir Jurowski.


* Verdi - Macbeth

Woensdag 25 juli (AVRO) 20:00
Musica Mundi is een nog jong kamermuziekfestival. Het wordt jaarlijks in het Belgische Waterloo georganiseerd. Dit jaar speelde het Hongaarse Kodály Kwartet Mozarts strijkkwartet in F KV590, het Intermezzo en het 2e strijkkwartet van Zoltán Kodály en - samen met cellist Gavriel Lipkind - Schuberts strijkkwintet in C D956. In de tweede helft van het zomeravondconcert klinkt een opname van de Londense Proms met de Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips in vocaal werk uit de Renaissance.


* Mozart - strijkkwartet in F KV 590

* Kodály - Intermezzo

* Kodály - strijkkwartet no. 2 op. 10

* Schubert - strijkkwartet in C D956


* Alessandro Striggio - Ecce beatam lucem, motet
* Orlando di Lasso - Motet en Magnificat: Aurora lucis rutilat
* Thomas Tallis - Spem in alium

* Alessandro Striggio - mis

Donderdag 26 juli (KRO) 20:00
Live vanuit de Royal Albert Hall hoort u vanavond een Engels getint programma. Het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Andrew Davis opent de avond met A Song of Summer van Frederick Delius. Violist Daniel Hope, altist Philip Dukes en cellist Christian Poltéra soleren vervolgens in het Triple Concerto van Sir Michael Tippett, een werk dat eind jaren´70 is gecomponeerd. Na de pauze voert sereniteit de boventoon in de lyrische 5e Symfonie van Ralph Vaughan Williams.


* Delius - A Song of Summer

* Tippett - Triple concerto

* Vaughan Williams - 5e Symfonie

Radio 4 Zomeravondconcerten
Radio 4 heeft uit het aanbod van nationale en internationale zomerfestivals en bijzondere klassieke muziekevenementen een gevarieerd programma samengesteld met 77 concerten. Verschillende genres komen aan bod: orkestmuziek, kamermuziek, recitals en opera, met composities van de Middeleeuwen tot 21e-eeuwse premières.

Meer informatie over de zomeravondconcerten vindt u op www.radio4.nl en www.zomeravondconcerten.nl. Vanaf 20 juni op teletekst pagina 305 en vanaf 1 juli op teletekst pagina 264