Gemeente Spijkenisse


Buurtpreventie Waterland gestart

20 juli 2007

buurtpreventie

Het project Buurtpreventie start officieel in de wijk Waterland. Op woensdag 18 juli verrichte wethouder Jan Willem Mijnans (o.a. Wijkveiligheid) vanaf het Poorthuis aan Karperveen 155 de officiële aftrap samen met de deelnemers uit de wijk.

Waterland is de derde wijk in Spijkenisse waar Buurtpreventie start. 29 Lopers zijn vanaf 18 juli actief in de wijk als het gaat om het signaleren van onveilige zaken. De vrijwilligers zijn bewoners uit de wijk en lopen op willekeurige dagen en op willekeurige tijden door de wijk, overdag, 's avonds en 's nachts. Zij zijn de ogen en de oren van de politie, woningcorporaties en de gemeente. Alles wat zij tegenkomen wordt doorgegeven aan de juiste instantie. Omdat de lijnen kort zijn is de ervaring dat zaken snel opgelost worden.

Daarnaast zullen de mensen van het buurtpreventieteam ook zelf bewoners aanspreken op bijvoorbeeld tuinonderhoud of onveilige situaties die kunnen leiden tot bijvoorbeeld woninginbraken. In andere wijken spreken zij ook regelmatig de jeugd aan op hun gedrag. Deelnemers aan buurpreventie vangen geen boeven en ruimen ook niet op, het zijn vooral gewoon buren.

De vrijwilligers hebben allemaal een training gehad en zijn gescreend door de politie. Op de momenten dat zij door de wijk lopen is back up van de politie gegarandeerd. Via een mobiele telefoon staan zij direct in contact met de dienstdoende agenten die binnen enkele minuten aanwezig kunnen zijn.

Al eerder startte het project in de Gaarden en in Gildenwijk. In het najaar volgt nog een volgende wijk. In 2008 zal uitgebreid worden met nog twee andere wijken.