Gemeente Haaksbergen

Infoavonden Marktpromenadeplan in oktober

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de eerste uitwerking van het Marktpromenadeplan, het zogeheten concept Masterplan. Op 19 september wordt aan de gemeenteraad gevraagd om aan te geven wat die van deze eerste uitwerking vindt. In oktober organiseeert de gemeente twee informatiebijeenkomsten: één voor de directe belanghebbenden en één voor belangstellende inwoners. Iedereen krijgt dan ook de gelegenheid om op de uitgewerkte plannen te reageren.

In het concept Masterplan zijn onder meer de contouren van de verschillende bouwlocaties en de hoogtes van de verschillende gebouwen te zien. Daarnaast geeft het plan op hoofdlijnen aan welke soort gebouwen er komen. In het plan wordt rekening gehouden met een grotere parkeergarage dan de garage die tijdens de eerste plannen in beeld was. Een grotere parkeergarage maakt het mogelijk om ruim voldoende parkeerplaatsen te creëren. Dit betekent dat Het Meuke zal worden opgeschoven. Hiervoor zal eerst de benodigde grond moeten worden verworven. Daarnaast is er nieuwbouw gepland op de hoek van Het Meuke en de Hibbertsstraat. Op de begane grond kunnen commerciële voorzieningen (geen winkels) worden ontwikkeld en daarboven appartementen.

Verkeer

In het concept Masterplan is ruim aandacht besteed aan verkeer. De komst van het Marktpromenadeplan betekent logischerwijs toename van autoverkeer. In het plan zijn de gevolgen geschetst en worden oplossingen voor de verkeerstoename aangedragen. Zo zouden de Lansinkstraat en Het Meuke opnieuw moeten worden ingericht om de doorstroming van autos goed te laten verlopen. Wethouder Diepenmaat: Wij hebben grondig onderzoek gedaan naar de verkeerskundige gevolgen van het Marktpromenadeplan en daaruit bleek dat er aanpassingen nodig zijn. Overigens zijn ze ook mogelijk. Zo moet de toegang vanaf de Lansinkstraat zo worden gemaakt dat het de bezoekers van het centrum én het bevoorradingsverkeer aankan. In ons voorstel naar de raad hebben wij aangegeven wat er voor het plan nodig is en hoe wij dat gaan betalen.

Inrichting openbare ruimte
De inrichting van de openbare ruimte maakt ook deel uit van het Masterplan. Half september is het schetsontwerp afgerond. Na besluitvorming in het college worden ook deze voorstellen in de informatiebijeenkomsten in oktober voorgelegd.

Vervolg
Naar verwachting neemt het college in november een definitief besluit over het Masterplan (inclusief het financiële en juridische deel, de planologische uitwerking en de (her)inrichting van de openbare ruimte). Nadat de raadscommissie het plan eind november heeft behandeld, stelt de raad naar verwachting op 19 december 2007 het definitieve Materplan vast. Daarna kunnen de betrokken partijen de officiële handtekeningen zetten voor de Samenwerking-, Ontwikkeling- en Realisatieovereenkomst en de Coördinatieovereenkomst.

>> Meer informatie over het Marktpromenadeplan.