RET

Stadsregio blij met investering van RET NV in nieuw materieel

Vrijdag 20 juli

De stadsregio ondersteunt een nieuwe investering van de RET NV voor de aanschaf van 53 nieuwe trams en 54 nieuwe metrovoertuigen. Het nieuwe materieel geeft een grote kwaliteitsimpuls aan het openbaar vervoer in de regio. Met de aanschaf is in totaal een bedrag van ruim EUR 300 miljoen gemoeid.

Nieuwe tram

De nieuwe Citadis2 tram vervangt de serie hoge vloer trams die hun beste tijd gehad hebben. Het volledige tramvoertuigenpark van de RET NV wordt met de aanschaf van de nieuwe trams vernieuwd, zodat aan alle eisen voor hoogwaardig en modern openbaar vervoer kan worden voldaan. De voertuigen worden geleverd door Alstom.

De volkomen vlakke vloer met brede gangpaden en goed aan het perron aansluitende deuren met relatief kleine spleetbreedte dragen bij aan een optimale toegankelijkheid en comfort voor de reizigers.

Daarnaast krijgt de nieuwe tram zogenaamde topkoeling, waardoor zomers in de trams de temperatuur minimaal 5 graden lager is dan buiten. Ook zal aandacht worden besteed aan zonwerende maatregelen. De wielen van het nieuwe materieel zullen worden voorzien van dempers, waardoor het geluid in bogen aanzienlijk zal worden teruggebracht.

Nieuwe metro

De RET NV wil zo snel mogelijk de kwaliteit van de voertuigen voor de reizigers verbeteren. Daarnaast wil het vervoerbedrijf zich voorbereiden op de exploitatie van de Hoekse Lijn. De RET NV heeft dan ook versneld 43 metrovoertuigen besteld die worden ingezet op de Callandlijn. Daarnaast worden nog eens 11 nieuwe rijtuigen besteld die in de toekomst op de Hoekse Lijn kunnen gaan rijden. Al eerder bestelde de RET NV nog eens 21 nieuwe voertuigen voor RandstadRail die begin 2008 worden ingezet.

De reizigers krijgen met de nieuwe metrostellen meer kwaliteit en comfort . Met een beter doorzicht in het hele voertuig en minder compartimenten wordt de sociale veiligheid verbeterd. Bovendien zullen de voertuigen worden voorzien van cameratoezicht. Voor mindervaliden wordt de toegang tot de rijtuigen verbeterd door speciale plaatsen voor rolstoelen. Daarnaast zorgen verbeterde stoelen, sterk gereduceerd geluidsniveau, klimaatregeling en moderne reisinformatie voor een comfortabele en veilige reis met dit nieuwe metrostel. Tenslotte voldoen de nieuwe voertuigen aan de strengste brandveiligheidseisen, waardoor vooral de veiligheid in de tunnel wordt verbeterd.

Steun

De stadsregio is blij met de investering van de RET NV en ondersteunt deze kwaliteitsimpuls voor het openbaar vervoer. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de uitbreiding van de railinfrastructuur van het openbaar vervoer. Portefeuillehouder Baljeu van Verkeer en Vervoer is dan ook verheugd om te zien dat de vervoerders in de stadsregio Rotterdam ook hun steentje bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit door investeringen in hun materieel: "Het is goed om te zien dat de RET NV en andere vervoerders regelmatig hun materieel vernieuwen om te voldoen aan de eisen van modern openbaar vervoer. Een investering in nieuwe tram- en metrovoertuigen past in dat beeld en daar zijn wij als stadsregio blij om."

---