Ingezonden persbericht


het Keringhuis
Publiekscentrum Water

Persbericht

Datum
20 juli 2007

Bezoek de laaglandwand in het Keringhuis

Tijdens zomerperiode extra instaprondleidingen en gratis puzzeltocht

Hoek van Holland - Nederland liggt laag. Van alle kanten komt water op ons af. Wat doen wij met het water? Om antwoord te geven op deze vraag is er een nieuw onderdeel onthuld in het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland: de laaglandwand. Het Keringhuis is hét informatiecentrum over waterbeheer en over de indrukwekkende Maeslantkering in Hoek van Holland. Met de uitbreiding in het Keringhuis kunnen bezoekers nog beter zien hoe Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland samenwerken in de strijd tegen het water. Bij de Laaglandwand kunnen bezoekers onder meer zien hoe hoog (of laag) ze wonen en wat er gedaan wordt om de zwakke plekken in de Zuid-Hollandse kust te versterken.

Foto: Onthulling van de Laaglandwand in het Keringhuis, Publiekscentrum Water (v.l.n.r. districtshoofd M. Walraven van Rijkswaterstaat, dijkgraaf M.A.P. van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland en hoofd afdeling Water F. Timmermans van de provincie Zuid-Holland.

Laaglandwand
Het nieuwe onderdeel bestaat uit een wand met op verschillende hoogtes de zee, het boezemgebied, de polders en de rivieren. Een NAP-lijn geeft aan dat de polders en boezemgebieden onder NAP (Normaal Amsterdams Peil) liggen en dat water daar continu wordt weggepompt. Bezoekers kunnen zien hoe laag ze wonen ten opzichte van Normaal Amsterdams Peil en hoe verschillende overheden (zoals Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland) zich inzetten om het water op het juiste peil te houden. De uitbreiding past prima binnen het Keringhuis, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over waterbeheer in Zuid-Holland.

Zomerprogramma: rondleidingen en puzzeltocht

Naast deze instaprondleidingen is de expositie iedere dag te bezichtigen en zijn er voor de kinderen puzzeltochten die over de Maeslantkering en over waterbeheer gaan. De puzzeltochten kunnen gratis bij de balie opgehaald worden. Het bekijken van de expositie is ook gratis.

Over het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Het Keringhuis, Publiekscentrum Water in Zuid-Holland, is een leuk en leerzaam informatiecentrum waar je meer te weten kunt komen over water(beheer) en over de Maeslantkering. In het Keringhuis, Publiekscentrum Water, participeren Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland. De toegang tot het informatiecentrum is gratis en het Keringhuis is geopend maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, op zaterdag, zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Reserveren voor rondleidingen is mogelijk, telefonisch (0174-511222) of per e-mail (keringhuis@podium.nl). Het Keringhuis is het hele jaar door geopend, behalve op 25 en 31 december en op 1 januari. In het Keringhuis is een restaurant aanwezig. Vanuit dit restaurant heeft u een uniek uitzicht op de Maeslantkering en de Nieuwe Waterweg. Het Keringhuis en het terrein eromheen zijn voor gehandicapten toegankelijk. In de filmzalen is ringleiding aanwezig.

Het Keringhuis, Publiekscentrum Water
Nieuw Oranjekanaal 139
3151 XL Hoek van Holland
telefoon: 0174-511222
email: keringhuis@podium.nl
internet: www.keringhuis.nl