SVB mag huisbezoeken hervatten

20/07/2007 13:32



Sociale Verzekeringsbank



Vanmorgen heeft de kortgeding rechtbank in Den Haag het verbod op het afleggen van huisbezoeken door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opgeheven. De SVB is tevreden over de uitspraak omdat hiermee weer rust en duidelijkheid ontstaat over nut en noodzaak van huisbezoeken. De SVB zal het uitvoeren van huisbezoeken hervatten.

De SVB is verantwoordelijk voor een perfecte uitvoering van het AOW-pensioen voor ruim 2,5 miljoen klanten. De SVB zorgt ervoor dat AOW-gerechtigden op tijd ontvangen waar zij recht op hebben. Hiervoor zijn spelregels opgesteld en die voert de SVB zo goed en zo menselijk mogelijk uit. Om onregelmatigheden te voorkomen wisselt de SVB gegevens uit met andere overheidsorganen. Daarnaast worden aanvullend steekproeven gedaan in de vorm van onaangekondigde huisbezoeken.

De ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) had eerder dit jaar een kort geding tegen de SVB aangespannen. Bij vonnis van 16 maart j.l. werd het de SVB verboden om huisbezoeken af te leggen. Op 11 april 2007 heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) beslist dat huisbezoeken in het kader van de Algemene bijstandswet wel zijn toegestaan. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft de SVB de kortgeding rechter gevraagd de zaak opnieuw te beoordelen. De rechter heeft vandaag besloten de uitspraak te herzien en het verbod op te heffen. Huisbezoeken mogen plaatsvinden onder de volgende vier voorwaarden: - de klant moet toestemming geven voor het binnentreden van het huis; - deze toestemming moet vrijwillig worden verleend;
- de toestemming is gebaseerd op volledige en juiste informatie over reden en doel van het huisbezoek; - de klant is duidelijk gemaakt dat het niet verlenen van toestemming geen (directe) consequenties heeft voor de verlening van de AOW-uitkering. Deze voorwaarden zijn reeds onderdeel van de beleidsregels van de SVB.

Sociale Verzekeringsbank
De SVB is de publieke uitvoeringsorganisatie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. Een op de vier Nederlanders is klant van de SVB. Iedereen krijgt in zijn leven een keer te maken met de SVB. Bijvoorbeeld voor het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag of bij vertrek naar het buitenland. Jaarlijks keert de SVB circa 27,5 miljard euro uit aan ruim 4,8 miljoen klanten.





http://www.svb.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,