Gemeente Roermond

Uitslag RIVM: roet geen gevaarlijk effect op volksgezondheid

Uit metingen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat in de roetdelen, die na de brand op dinsdag 17 juli bij KOMA koelinstallaties in de omgeving zijn neergedwarreld, geen verhoogde concentraties van schadelijke stoffen aanwezig zijn. Dinsdag-avond heeft het RIVM monsters genomen van neergekomen roetdeeltjes. De resultaten van de metingen die vervolgens zijn verricht, zijn eerder dan verwacht bekend geworden en aan de Gemeente Roermond meegedeeld.

Er is gemeten op stoffen die schadelijke gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Omdat er geen verhoogde concentraties zijn gevonden, is het niet waarschijnlijk dat contact met de roetdelen effect op de gezondheid heeft gehad of zal hebben. Volgens de GGD is het met water wegspoelen van de roetdelen daarom voldoende. Gewassen uit de moestuin kunnen zonder risico worden gegeten.

Burgemeester Van Beers: "Ik ben opgelucht dat dit de uitkomst is van het onderzoek. Des-ondanks ben ik blij dat we de inwoners van het betreffende gebied nog dinsdagavond via een bewonersbrief hebben geïnformeerd en van advies hebben voorzien. Voorkomen is altijd beter dan genezen"!
Publicatiedatum: 20.07.2007 Bijgewerkt: 20.07.2007