College voor zorgverzekeringen

CVZ publiceert AWBZ-Kompas op internet
Publicatiedatum: 20-07-2007
Publicatienummer: 07/06

Zorgprofessionals in de AWBZ kunnen vanaf vandaag gebruik maken van het AWBZ-Kompas: een publicatie op internet die precies omschrijft welke zorgvormen tot de AWBZ behoren. Ook geeft het AWBZ-Kompas inzicht in de wet- en regelgeving én verduidelijkt het hoe de AWBZ-aanspraken zich verhouden tot andere wettelijke regelingen. Met het AWBZ-Kompas wil het College voor zorgverzekeringen (CVZ) bevorderen dat iedereen die zich beroepsmatig met de AWBZ bezig houdt deze wet op een eenduidige manier uitlegt. Het CVZ maakt het kompas toegankelijk via www.cvz.nl.

In het AWBZ-Kompas beschrijft het CVZ de functionele AWBZ-aanspraken op basis van de regelgeving, eerder door het CVZ ingenomen standpunten en jurisprudentie. Het kompas behandelt alle AWBZ-functies: behandeling, activerende begeleiding, ondersteunende begeleiding, verpleging, persoonlijke verzorging en verblijf. Naast de functionele aanspraken, gaat het AWBZ-kompas ook in op de andere aanspraken in de AWBZ, zoals verpleegartikelen, doventolkzorg, prenatale zorg en vaccinaties.

Het AWBZ-Kompas is alleen op internet beschikbaar. Hierdoor kan het CVZ nieuwe ontwikkelingen en inzichten direct verwerken, waarmee het AWBZ-Kompas steeds een actueel overzicht van de aanspraken en regelgeving in de AWBZ biedt.

Het AWBZ-Kompas richt zich op diegenen die zich beroepsmatig met de aard en omvang van AWBZ-zorg bezighouden. Dat zijn de indicatiestellers, zorgkantoren en individuele hulpverleners, maar daarnaast ook het management en de beleidsmedewerkers van zorgaanbieders, de brancheorganisaties en belangenverenigingen van verzekerden.

Naast het AWBZ-Kompas geeft het CVZ al sinds 1981 het Farmacotherapeutisch-Kompas (FK) uit: een naslagwerk met onafhankelijke geneesmiddelinformatie voor professionals in de zorg. De website www.fk.cvz.nl wordt per jaar ruim 5 miljoen keer bezocht.