Gemeente Tilburg

20-7-2007
Fietsenstalling bij Hendrikhof
AFAC-systeem houdt geruimde fietsen bij

Om de overlast van foutgestalde fietsen op het Piusplein tegen te gaan plaatst de gemeente extra beugels en een hekwerk op het Hendrikhof achter de HEMA. De extra fietsenstalling verrijst net na de kermis. Tevens voert de gemeente een nieuw systeem in om terughalen van geruimde fietsen voor mensen te vergemakkelijken. Ruimen van fietsen wordt geïntensiveerd.

Wethouder Els Aarts (verkeer): De overlast van losslingerende fietsen in de binnenstad is tijdens het terrasseizoen vrij groot, met name op het Piusplein. Daarom richten we zo snel mogelijk een noodstalling in aan het Hendrikhof, vergelijkbaar met die tijdens de kermis naast de concertzaal. Na de bouwvakvakantie komt er een semi-permanente stalling met wat meer kwaliteit op het Hendrikhof voor ± 150 fietsen. We beginnen vervolgens intensief met ruimen van verkeerd geplaatste fietsen. Om dit klantvriendelijk te doen voeren we het nieuwe AFAC systeem in, zodat mensen makkelijk kunnen controleren of hun fiets geruimd is. Deze kunnen ze dan ophalen aan de nieuwe opslag in de Koopvaardijstraat.

Hendrikhof
Hendrikhof is goed te bereiken vanaf het Piusplein en is op zeer geringe loopafstand van de horeca. Om duidelijk te maken dat er een stalling is op het Hendrikhof plaatst de gemeente bebording aan het Piusplein met verwijzing naar de stalling. Het cameratoezicht op het Hendrikhof draagt bij aan het veilig stallen van de fietsen. Ook stadswachten houden het gebied in de gaten.
Deze maatregel geeft voor dit terrasseizoen wat meer lucht voor de ondernemers en bezoekers van het gebied. In september presenteert de gemeente het nieuwe fietsparkeerplan. In dit plan staan alle nieuwe maatregelen voor de korte en lange termijn over fietsparkeren.

Koopvaardijstraat
Aan de Koopvaardijstraat 19a komt een nieuw depot voor in beslag genomen fietsen. Deze fietsen worden geregistreerd met het Amsterdamse AFAC-systeem. Dit maakt het mogelijk voor fietsers om op internet te kijken of hun fiets daar is opgeslagen. Hiervoor moet de fiets wel geregistreerd zijn. De opslag aan de Koopvaardijstraat 19A is driemaal zo groot als de huidige en heeft een buitenterrein voor de wrakken. Daarnaast is de werkruimte voor de mensen die de fietsen verwerken en de mensen die hun fiets op komen halen vele malen beter.

De AFAC verwerkt foutief gestalde fietsen en fietswrakken die in de binnenstad in opdracht van de gemeente zijn verwijderd. Ook fietsen die door de politie in beslag genomen zijn of gevonden worden slaat de AFAC op. Alle fietsen worden gecontroleerd op diefstalsignalering.