Senternovem


19-07-2007 | Uitvoering van opvolger MEP naar SenterNovem

Nieuwe stimuleringsregeling duurzame energieproductie

De ministerraad heeft 13 juli op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met het `Ontwerpbesluit stimulering duurzame energieproductie' (SDE). Het gaat om projecten op het gebied van hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas en warmte/kracht-koppeling (wkk). De SDE is de opvolger van de MEP die op 18 augustus 2006 op 0 is gezet. SenterNovem wordt de uitvoerder van de regeling.

In het besluit (AMvB) worden nog geen keuzes gemaakt over de in 2008 en latere jaren te subsidiëren categorieën. Deze keuzes worden uiterlijk begin 2008 bekend gemaakt. Daarbij wordt rekening gehouden met kosteneffectiviteit, duurzaamheid, evenwichtige ontwikkeling van een duurzaam energieaanbod en het stimuleren van innovatieve ontwikkelingen met een goed langetermijnperspectief.

In afwijking van de oude MEP is het subsidietarief jaarlijks variabel en gekoppeld aan de relevante energieprijs op de markt. Daarnaast kunnen indien nodig ook andere correcties worden vastgesteld. De subsidieregeling zal zo vroeg mogelijk in 2008 in werking treden. De nieuwe regeling zal door SenterNovem worden uitgevoerd. Ook de huidige MEP-regeling zal vanwege de beleidssynergie en éénloketgedachte op een later tijdstip worden overgeheveld naar SenterNovem.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. Daarnaast is het ontwerpbesluit ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.