Honderdduizenden Pakistani in nood 20 juli 2007, Genève - De Verenigde Naties hebben voor de komende drie maanden 38 miljoen dollar (27,5 miljoen euro) nodig om de honderdduizenden mensen te kunnen helpen die lijden onder de gevolgen van de zware overstromingen in het zuidwesten van Pakistan.

Eind juni werden de provincies Baluchistan en Sindh getroffen door cycloon Yemyin, waarna het vier dagen lang hevig regende. Meer dan 377.000 mensen raakten door overstromingen dakloos. Een aantal van hen heeft onderdak bij familie en vrienden gevonden, maar vele anderen verblijven nu in schoolgebouwen of in geïmproviseerde onderkomens. Ze worden blootgesteld aan stof en extreme hitte en hebben een gebrek aan alles.

Ruim 4,5 miljoen euro voor Unicef Ook Unicef vraagt als VN-organisatie om geld. Het gaat om 6,3 miljoen dollar (ruim 4,5 miljoen euro) voor noodhulp aan vrouwen en kinderen. Het bedrag wordt gebruikt voor de zorg voor schoon water, het herstel van water- en sanitaire voorzieningen, de distributie van hygiëne kits en het geven van voorlichting over hygiëne.

Om te voorkomen dat de toch al hoge ondervoedingscijfers onder kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven toenemen, zal Unicef ook voedselprogramma's steunen. Daarnaast moet het geven van borstvoeding worden gestimuleerd. Gezondheidszorg verleend door mobiele medische teams en de zorg voor medicijnen en apparatuur zullen ook van het door Unicef gevraagde bedrag worden betaald. Bovendien zullen Unicef en haar partners 630.000 kinderen tussen de zes maanden en 15 jaar inenten tegen mazelen.

Getraumatiseerde kinderen Alle schoolkinderen in de getroffen provincies worden van onderwijsmaterialen voorzien. Daarnaast zullen Unicef en haar partners onderwijzers trainen in hoe ze getraumatiseerde kinderen kunnen begeleiden.

Kinderen die hun ouders tijdens de ramp zijn kwijtgeraakt krijgen ook hulp van Unicef. Hun familie wordt opgespoord en ze worden opgevangen, zodat ze niet ten prooi vallen aan mensen met slechte bedoelingen.