D66

Alexander Pechtold op reportage voor EénVandaag

20 juli 2007

Op uitnodiging van EénVandaag is D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold voor één dag verslaggever. Vanaf het kiezen van het onderwerp tot en met de eindmontage en de voice-over ligt de verantwoordelijkheid bij Pechtold.

De D66-fractievoorzitter maakt een reportage over Daan Brouwer en zijn Canadese vriendin Melissa. Twee ambitieuze kenniswerkers die door het heersende klimaat van `regels zijn regels' zijn weggejaagd uit Nederland. Alexander Pechtold: "het is onbegrijpelijk dat Melissa, een hoog opgeleid papierrestaurateur die hier verschillende banen aangeboden krijgt, onder andere bij Museum Boijmans van Beuningen, niet gewoon in Nederland aan de slag kan. Daarom heb ik ervoor gekozen hier een reportage over te maken".

Daan Brouwer is als zilversmid opgeleid door het Rijksmuseum. Ook hij vertrekt nu dus met zijn kennis naar het buitenland. Melissa kwam in de zomer van 2002 naar Nederland voor een stage bij het Teyler Museum in Haarlem. In Nederland leerde ze Daan kennen. Na weer twee jaar in Canada te hebben gewoond, besloot Melissa in 2004 zich voorgoed in Nederland te vestigen. Echter na drie jaar van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, geven zij het op en vertrekken naar Canada. Melissa kreeg wel een verblijfsvergunning, maar geen
tewerkstellingsvergunning, wat betekent dat ze niet in loondienst kan gaan werken, ondanks de mooie aanbiedingen die zij kreeg. Pechtold zal Daan Brouwer interviewen over de problemen en teleurstellingen die het stel de afgelopen jaren tegenkwam.

Pechtold: "Ik wilde een item maken dat internationaal georiënteerd is. Laatst kwam ik Daan Brouwer en zijn vriendin tegen toen ik voor mijn hobby op pad was. We raakten aan de praat en hij vertelde mij zijn verhaal. Naar aanleiding hiervan heb ik er voor gekozen Daan Brouwer te interviewen, omdat zijn persoonlijke verhaal laat zien dat er veel onduidelijkheid bestaat over de regelgeving van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De regels die er zijn worden ook nog eens veel te rigide toegepast. De IND is in zijn besluiten te arbitrair. Nederland geeft hoog op van de kenniseconomie, maar die houdt je niet in stand door hoogopgeleide, ambitieuze mensen het moeilijk te maken zich hier te vestigen".

D66 heeft zich altijd ingezet voor het behouden en versterken van de kenniseconomie. Dat betekent niet alleen investeren in onderwijs, maar ook het scheppen van een gunstig vestigingsklimaat, zodat je talent en kennis uit het buitenland aantrekt. Deze reportage kan dan ook gezien worden als een aanklacht tegen de huidige bureaucratie in Nederland, die dit onmogelijk maakt.

De reportage van Alexander Pechtold zal over ongeveer twee weken te zien zijn bij EénVandaag en daarna op uitzendinggemist.nl.

---