Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

GroenLinks ontstemd over collegebesluit kolencentrale

Rotterdam, 20 juli 2007

De Rotterdamse gemeenteraadsfractie van GroenLinks is ontstemd over de medewerking die het college van Burgemeester en Wethouders levert aan de bouw van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte. Volgens raadslid Arno Bonte loopt de klimaatdoelstelling van Rotterdam met een extra kolencentrale 'een flinke deuk op'.

Vandaag werd bekend dat het Rotterdamse college van B&W heeft besloten elektriciteitsproducent Electrabel een vrijstellingsvergunning te willen verlenen voor de bouw van een kolencentrale aan de Missouriweg op de Maasvlakte. Het betreft een zogenaamde poederkoolcentrale met een capaciteit 1100 Megawatt en een uitstoot van 3.885.000 ton CO2 per jaar. Voordat de bouw kan beginnen moeten ook de provincie en de gemeenteraad nog instemmen.

Bonte vindt de keuze voor een kolencentrale een stap terug in de tijd. 'Steenkool is de brandstof van de vorige eeuw. Per dag stoot zo'n centrale evenveel CO2 uit als 1 miljoen auto's bij elkaar. Het college zou consequent moeten kiezen voor de energiebronnen van de 21e eeuw: wind, zon en schone biomassa.'

Rotterdam wil zich ontwikkelen tot 'duurzame energiehaven'. Bij dat streven past volgens GroenLinks niet de bouw van een extra kolencentrale. De partij betwijfelt bovendien de noodzaak van een nieuwe energiecentrale. 'Er valt nog heel veel winst te boeken met energiebesparing in de industrie. Als je het goed aanpakt kan je alleen al in de regio Rotterdam drie kolencentrales uitsparen', stelt Bonte.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte raadslid GroenLinks Rotterdam 06- 24 759 207