Gemeente Winterswijk


19 juli 2007

Voorlopige visie Tuunterveld en Arrisveld ter inzage

Reacties mogelijk tot 1 september 2007

Winterswijk - Op woensdag 18 juli is een derde informatieavond georganiseerd waar de concept visie over de toekomstige bedrijvenlocaties is toegelicht. Bijna vijftig belangstellenden kwamen naar zaal Nijenhuis om te reageren op de concept visie. De eerste informatieavond was op 22 maart voor belangenorganisaties De tweede op 29 juni waarvoor grondeigenaren, omwonenden en andere direct belanghebbenden werden uitgenodigd. De bijeenkomsten werden georganiseerd om iedereen de gelegenheid te geven nu alvast te reageren. De plannen zijn nog lang niet concreet; de concept visie is een uitgangspunt voor de later vast te stellen bestemmingsplannen.

Projectleider Robert Lautenbach en wethouder Rik Gommers presenteerden de concept visie over de toekomstige bedrijvenlocaties in Winterswijk. Dit zijn Arrisveld, het voormalige Cobercoterrein, en een eventueel nieuw aan te leggen bedrijventerrein Tuunterveld. Voor beide locaties geldt dat het representatieve bedrijfskavels moeten worden met goede overgangen naar het landschap. Ook moeten er intensief en meervoudig gebruik worden gemaakt van de ruimtes op de beide locaties (bijvoorbeeld ondergronds parkeren). De uitbreiding van Arrisveld (Cobercoterrein) heeft prioriteit. De ontwikkeling van Tuunterveld wordt pas in een veel later stadium overwogen. Pas in 2010-2012 wordt hier opnieuw naar gekeken. Overigens is dit ook afhankelijk van de mogelijkheden om bestaande bedrijventerreinen op te knappen. De visie vertelt dat dit de voorkeur is boven de aanleg van een compleet nieuw bedrijventerrein. Tot die tijd wordt er gewerkt aan de herontwikkeling van de Fortunavelden (DKV).

Visie ter inzage
Ondernemers > Bedrijventerreinen en onder Projecten). De inzagetermijn eindigt op 31 augustus. Reacties op de visie kunnen uiterlijk nog die dag per post of e-mail worden verstuurd: Gemeente Winterswijk, Postbus 101, 7100 AC Winterswijk, communicatie@winterswijk.nl

Wat gebeurt er met de reacties
Alle reacties worden gebundeld en door het college van commentaar voorzien in een zogenoemde reactienota. Hierna komt de definitieve visie op de bedrijvenlocaties. Deze visie en reactienota gaan voor besluitvorming naar het college van burgemeester en wethouders en vervolgens naar de gemeenteraad (prognose oktober/november 2007). Daarna volgen verdere onderhandelingen met grondeigenaren, het voorontwerp bestemmingsplan voormalige Cobercoterrein, een inspraakperiode en tot slot het bestemmingsplan met opnieuw een inspraakperiode. Hiervoor geldt de algemene bestemmingsplanprocedure.

Geschiedenis
In 2005 is het Masterplan voor Winterswijk vastgesteld. Onderdeel daarvan was een bedrijventerreinenanalyse. De keuze voor de uitbreiding van een bedrijventerrein viel toen op Tuunterveld. De provincie vond Tuunterveld geen goede keuze, onder meer vanwege het open gebied en de waterhuishouding. De gemeente Winterswijk besloot daarop Arrisveld verder te ontwikkelen.

Het voorstel om alleen Arrisveld te ontwikkelen werd aangenomen door de gemeenteraad, waarop onderzoeken startten en gesprekken begonnen. In 2006 liet de provincie de gemeente weten dat in Arrisveld tóch geen ruimte was voor verdere ontwikkeling. De reden van dit nieuwe standpunt was het nieuwe streekplan waarin de ontwikkelrichting van landschappen werd bepaald. De provincie vond dat de gemeente het plan Arrisveld kleiner moest maken vanwege de landschappelijke waarden (hoge es) en de uitbreiding moest beperken tot het Cobercoterrein. Dat betekende dat er een nieuwe visie voor Arrisveld moest worden gemaakt. Daarnaast moest er compensatie worden gevonden voor de uitbreiding van bedrijventerreinen in Winterswijk. Deze compensatie vond de gemeente toen in Tuunterveld.