PERSBERICHT

Regeling toezichtkosten accountantsorganisaties
pakt nadelig uit voor kleinere kantoren

Nieuwegein, 20 juli 2007. De minister van Financiën heeft in het kader van de Wet toezicht accountantsorganisaties een regeling voor toezichtkosten vastgesteld, die zeer nadelig blijkt uit te pakken voor kleine en middelgrote accountantskantoren en kantoren gericht op controleopdrachten van kleinere organisaties van openbaar belang. De vrees is gerechtvaardigd dat de kosten van deze zogenoemde OOB-controles zo hoog worden dat deze niet langer kunnen worden verricht, hetgeen tot ongewenste marktverstoring leidt.

SMA Accountants NV te Nieuwegein, een samenwerkingsverband van 30 kleinere en middelgrote Nederlandse accountantskantoren, signaleert dat de toezichtkosten voor het uitvoeren van OOB-controles op zich zelf al fors zijn. Accountantskantoren met relatief weinig OOB-controleopdrachten en kantoren die kleine OOB-controles verrichten worden in verhouding tot de daarmee te behalen omzet opgezadeld met bijzonder hoge toezichtkosten. Dat betekent of het declareren van fors hogere controle-tarieven of dat veel accountantskantoren gedwongen worden om af te zien van OOB-controles.

SMA Accountants signaleert echter verdergaande consequenties: Kleinere en middelgrote accountantskantoren berekenen veelal lagere tarieven voor hun controles op basis van lagere uurtarieven. Zij positioneren zich daarmee in de markt als een aantrekkelijk alternatief voor de grotere accountantskantoren. Vooral organisaties van openbaar belang, waar relatief kleine (qua omzet) controles van toepassing zijn (zoals bij SMA die controleopdrachten uitvoert voor een tiental kleinere onderlinge verzekeringsmaatschappijen) zullen geconfronteerd worden met fors oplopende kosten. Zij moeten gebruik gaan maken van de diensten van grotere accountantskantoren die hogere tarieven berekenen (als hun huidige kantoor stopt met OOB-controles) of ze gaan fors meer betalen aan hun huidige accountantskantoor die hen de toezichtkosten doorberekent.

SMA Accountants voorziet op grond daarvan verstrekkende gevolgen van de Regeling toezichtkosten zowel binnen als buiten de accountancy. SMA Accountants dringt er daarom op aan om de door minister Bos op 27 juni 2007 afgekondigde regeling zodanig aan te passen dat concurrentieverstorende elementen uit de regeling verdwijnen. Gepleit wordt voor een aangepaste regeling van de toezichtkosten naar rato van de omvang van de OOB. Alsdan ontstaat een gelijk speelveld voor alle accountantskantoren die voldoen aan de in de Wta gestelde eisen.

Achtergrond

Toen de contouren van de Wet toezicht accountantskantoren (Wta) duidelijker werden besloot het bestuur van SMA Accountants om een vergunning aan te vragen mét een zogenaamde OOB-aantekening (OOB = Organisatie van Openbaar Belang). Motieven hiervoor waren:

. aandeelhouders van SMA Accountants hadden bestaande cliënten die als Organisaties van Openbaar Belang werden beschouwd. De extra eisen die werden aangekondigd konden beter door SMA Accountants worden ingevuld; . SMA Accountants ziet zichzelf als een alternatief voor de grote accountantsorganisaties (onder meer vanwege de aantrekkelijke tarieven) en dient dan ook de vergunningen te bezitten om dat alternatief te kunnen blijven.

Relatief kort voordat de aanvraag moest worden ingediend werd bekend dat een OOB-aantekening "slechts" ruim E 10.000 extra zou vergen, hetgeen voor het bestuur en de aandeelhouders aanleiding was om de aanvraag in te dienen. Inmiddels zijn de tarieven voor het toezicht op "OOB-kantoren" bekend door publikatie op 27 juni 2007 in de Staatscourant.

De tarieven voor het vierde kwartaal van 2007 bedragen:

Van 0 tot 6 OOB-controles Eur 12.500
6 tot en met 50 OOB-controles Eur 75.000
Meer dan 50 OOB-controles Eur 225.000

In de toelichting wordt onder meer aangekondigd dat:
- de kosten voor het reguliere toezicht tot aan 1 oktober 2007 worden niet direct in de heffing voor doorlopend toezicht tot en met 2007 doorberekend, maar vanaf 1 januari 2008 aan de jaarlijkse exploitatie toegerekend (in een periode van 5 jaar).
- de beroepsorganisaties van accountantskantoren hebben tijdens consultatie aangegeven dat zij met ingang van 2008 een meer verfijnde staffelstructuur voorstaan, waardoor wordt voorkomen dat een accountantsorganisatie door het aanvaarden van slechts één of enkele wettelijke controles in een andere staffel valt, leidend tot een onevenredig hogere heffing. Bij de vaststelling van de maatstaven tarieven en bandbreedtes voor 2008 en verder zal hiermee waar mogelijk rekening worden gehouden. Op dit moment is dit nog niet mogelijk omdat de AFM niet over voldoende gedetailleerde gegevens beschikt.

SMA verwacht forse tariefstijging in 2008

Uit bovenstaande toelichting maakt SMA Accountants op, dat de tarieven voor 2008 in algemene zin fors hoger zullen worden, omdat de "aanloopkosten" van de AFM voor het accountancytoezicht tot en met 2006 circa Eur 8 miljoen bedroegen. Hier zal in de loop van 2007 ongetwijfeld veel bij komen. Een voorzichtige schatting leert dat de doorberekening over 2008 dan minimaal 30% zal stijgen.

Daarnaast valt te lezen dat er een zekere welwillendheid is om de staffel te verfijnen. SMA Accountants vraagt zich af hoe dat gaat uitpakken. Bovendien tekent SAM Accountants aan, dat de AFM een exacte match heeft tussen alle OOB's en de aangesloten accountantskantoren en dus zeer eenvoudig de totale kosten kan omslaan over het aantal OOB-controles. Dat zou zelfs in 2007 kunnen plaatsvinden.

Voorts is relevant dat de omzet die SMA Accountants behaald heeft bij de Organisaties van Openbaar Belang in 2007 (met betrekking tot de jaarrekening 2006) circa E 125.000 heeft bedragen. SMA Accountants heeft naast "gewone" wettelijke controles slechts 9 OOB-controles bij relatief kleine (onderlinge) verzekeringsmaatschappijen, die van de kant van De Nederlandsche Bank al sinds februari 2007 geconfronteerd zijn met hogere solvabiliteitseisen en nu hoe dan ook met (veel) hogere accountantskosten. In het vierde kwartaal van 2007 zal SMA Accountants een heffing tegemoet kunnen zien van Eur 75.000 en in 2008 met een nog niet te voorziene heffing. In het ergste geval Eur 390.000 (meer dan drie keer de omzet); in het gunstigste geval Eur 54.000 (43% van de omzet).

Keuzemogelijkheden SMA

SMA Accountants ziet zich geplaatst voor drie keuzemogelijkheden:
1. De aanvraag voor een vergunning mét OOB-aantekening intrekken, hetgeen al is gedaan door één van de 17 aanvragers. Hiermee wordt min of meer definitief de toegang tot die markt verspeeld.
2. Een zodanig aantal controleopdrachten teruggeven dat een heffing resteert van "slechts" Eur 12.500 in het 4e kwartaal van 2007. De onzekerheid accepterend wat er vanaf 2008 gaat gebeuren en in de wetenschap dat de teruggegeven controleopdrachten niet zomaar terugkomen. Bovendien zou bij handhaving van de huidige staffel één aanvullende controleopdracht op jaarbasis Eur 250.000 kosten.
3. De Eur 75.000 van het 4e kwartaal óók als investering beschouwen, in de wetenschap dat die slechts kan worden terugverdiend op heel lange termijn en met dezelfde onzekerheid als bij de 2e keuzemogelijkheid.

Het bestuur van SMA Accountants concludeert: "Ondernemen is verantwoord risico's nemen. Gegeven de tendens dat de kosten voor de vergunningaanvraag alleen maar de neiging zullen hebben om te stijgen en gegeven het feit dat wij de aanzienlijke kosten die wij hebben gemaakt en nog zullen moeten maken niet aan de huidige OOB's kunnen doorberekenen zouden de opties 2 en 3 als onverantwoordelijk getypeerd kunnen worden. Voor bestuurders van vennootschappen betekent dat hoofdelijke aansprakelijkheid bij een onverhoopt faillissement."

SMA pleit voor toezichtkosten naar rato van de omvang van de OOB

Het bestuur van SMA Accountants oppert als alternatieve grondslag voor de Regeling toezichtkosten accountantsorganisaties, om de kosten te verdelen naar rato van de omvang van de OOB. Daarmee wordt tevens een betere interne beheersing interessant en blijft de marktwerking optimaal en vindt verdeling plaats naar rato van de draagkracht van de OOB.

Second best (maar dan ook op respectabele afstand) zou een tarief per OOB een oplossing zijn voor het tegengaan van concurrentieverstoring.

Hopelijk kan de politiek op korte termijn een beslissing nemen voor één van de alternatieven.

Bestuur SMA Accountants NV

Gaarne bereid tot nadere toelichting:
W.A.J.M. (Pim) van Batenburg RA, bestuurslid
Tel. 030 6572116 of 0653 554744
Zie ook onze website: www.sma-accountants.nl


---- --