Time : 13:52:05
Date : 19 July 2007
Sender Name: Intrum Justitia

Spectaculaire stijging criminaliteit in tankstations: Brandstofdieven zullen niet langer vrijuit gaan vanaf deze zomer

Intrum Justitia, marktleider op het gebied van totaaloplossingen voor debiteurenbeheer, lanceert een nieuwe service voor de Belgische pomphouders

Gent, 19 juli 2007 - Pomphouders zien de laatste jaren meer en meer chauffeurs wegrijden zonder te betalen, ook al omdat de brandstofprijzen vorig jaar recordhoogten bereiken. De Petroleumfederatie onderschrijft het probleem. Tot voor kort was het zeer moeilijk deze categorie automobilisten aan te pakken en vanuit de overheid is er weinig tot geen aandacht voor de problematiek van doorrijders. Vorig jaar kwam vanuit de overheid zelfs het signaal dat het parket een zeer lage prioriteit aan deze misdrijven moest geven. Daarmee wordt de zelfstandige pomphouder, voor wie elke tankbeurt inkomen betekent, volledig aan zijn lot overgelaten. Intrum Justitia heeft nu echter een speciale dienst ontwikkeld om de pomphouder een oplossing aan te reiken: FuelCollect.

Het probleem van de doorrijders vandaag in kaart te brengen is niet evident; het merendeel van de gevallen wordt niet meer gemeld aan de politie omdat er toch geen gevolg wordt aan gegeven gezien de lage prioriteit die het Ministerie van Justitie eraan geeft. De politie spreekt over 4500 gevallen per jaar, de tankstationhouders, waarmee Intrum Justitia mee in contact is gekomen, schatten dat er toch al gauw tien tot vijftienduizend doorrijders per jaar zijn in België.

Intrum Justitia heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk en doeltreffend systeem om de brandstofdieven aan te pakken: FuelCollect.

FuelCollect is een zeer gebruiksvriendelijk totaalconcept dat pomphouders op goedkope en eenvoudige wijze helpt bij het bekomen van hun welverdiende inkomsten. Bovendien neemt het hen een hele administratieve rompslomp uithanden.
Intrum Justitia heeft een website ontwikkeld om doorrijders aan te geven en heeft een snel en doeltreffend opvolgingstraject uitgewerkt om de wanbetalers aan te pakken. Daarmee neemt Intrum Justitia de tijdrovende administratieve afhandeling die een inbreuk met zich meebrengt uit handen van de pomphouder. Eens de overtreder is geïdentificeerd ontvangt deze onmiddellijk daarop een een "herinnering" om het getankte bedrag te betalen. Indien de doorrijder niet reageert op deze eerste ingebrekestelling, zal een verdere invorderingsprocedure volgen.

Om gebruik te kunnen maken van de website www.fuelcollect.be moet de pomphouder zich eenmalig en kosteloos aanmelden. Daarna kan hij met zijn persoonlijke inloggegevens gratis melding maken van een onbeperkt aantal wanbetalers en alle gegevens van de doorrijders invoeren op de site. Die gegevens per geval zijn zo uitgebreid mogelijk om persoonsverwisselingen te vermijden.

Indien het kenteken correct is, verstuurt Intrum Justitia zo snel mogelijk een ingebrekestelling aan de wanbetaler. Is het kenteken niet correct, of is er sprake van fraude of gestolen nummerplaten, dan krijgt de opdrachtgever onmiddellijk bericht daarover. Indien er geen gevolg wordt gegeven aan de eerste ingebrekestelling, start Intrum Justitia onmiddellijk een invorderingstraject.

Guy Colpaert, Gedelegeerd Bestuurder Intrum Justitia: "Vanuit de markt kregen we al langer vraag om na te denken over dit groeiende probleem. Gezien de overheid ook hier in gebreke blijft, vonden wij het, als marktleider, een uitdaging om hiervoor een innoverende oplossing uit te werken. De bottleneck blijft de doorlooptijd die vooral te wijten is aan de verplichting om via de politie te werken. Het verwerken van de klachten tot een PC en zeker het achterhalen van de indentiteit behoort niet tot de kerntaken van de politie. Wij zijn vragende partij voor een adminstratieve vereenvoudiging om nog sneller te kunnen optreden. We hebben FuelCollect reeds gedurende enkele maanden uitgetest met een aantal prominent klanten uit de petroleumsector en onze dienst werpt nu al z'n vruchten af. De voordelen zijn dan ook significant: doordat wij de administratieve opvolging overnemen van de pomphouder worden zijn taken verlicht en kan hij zich concentreren op betalende klanten. Bovendien worden extra kosten van een rechtszaak vermeden en ontlast men de rechtbanken. Tot slot geven we de doorrijders ook nog een kans om hun schuld minnelijk te regelen, want niet alle doorrijders zijn criminelen."

Over Intrum Justitia
Intrum Justitia is een innovatief en professioneel bedrijf dat kwalitatief hoogwaardige oplossingen biedt voor het credit management proces van haar opdrachtgevers. De missie van Intrum Justitia is door optimalisering van de facturatie- en invorderingsprocessen hun omzet, werkkapitaal, rentabiliteit en cash flow structureel te verbeteren. Intrum Justitia is een Europese speler, beursgenoteerd in Zweden, actief in 24 markten en steunt op 2.900 enthousiaste professionals. De omzet in 2006 bedroeg 319 miljoen Euro, voor 70% op de consumenten- en 30% op de business-to-businessmarkt. Integriteit, klant- en resultaatgerichtheid zijn waarden die Intrum Justitia hoog in het vaandel draagt. De onderneming is Europees en Belgisch marktleider en preferred partner inzake credit management oplossingen.
Voor alle bijkomende informatie over de onderneming, kan u de website raadplegen: www.intrum.be.

Voor alle bijkomende informatie:
Intrum Justitia - Guy Colpaert / Veerle Van Mierlo Martelaarslaan 53 - 9000 Gent
Tel.: 09/218 90 35 / 0472/92 02 29 - Fax: 09/218.90.51 E-mail: g.colpaert@intrum.com of v.vanmierlo@intrum.com

URL: http://www.intrum.be http://www.fuelcollect.be
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR