Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

VTN-2 project verzekert de toekomstige aardgasvoorziening en versterkt de centrale positie van Zeebrugge in aardgasdistributie

Nv Fluxys bereidt de realisatie van een nieuwe aardgastransportleiding (VTN-2) voor. Het gaat om een hoofdtransportleiding van grote diameter en is in feite een ontdubbeling van de bestaande VTN-leiding. VTN staat voor 'Versterking Transit Netwerk' en is een verbinding tussen Zeebrugge en Eynatten, aan de Duitse grens, waar het Belgische aardgasnetwerk aansluiting vindt op het Duitse en het Russische netwerk.

De VTN-leiding werd gerealiseerd in 1998 en met de ontdubbeling via het VTN-2 project tegen 2010 wil Fluxys de toenemende vraag naar bijkomende capaciteit in de Europese aardgastransportnetten opvangen.

'Het project biedt ook soelaas aan de groeiende Belgische vraag die tegen 2014 met meer dan 40 % zal toenemen. Zo kunnen er congesties op het Belgische aardgasnet worden voorkomen en is de toekomstige Belgische aardgaslevering aan een relatief lage prijs gegarandeerd', stelt minister Dirk VAN MECHELEN. 'Daarenboven versterkt deze nieuwe leiding de 'hub' van Zeebrugge die een belangrijke Europese plaats in de distributie van gas inneemt. Zeebrugge zal op deze mannier kunnen meedingen naar contracten met nieuwe marktspelers met Russisch of Noors gas'.

Op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, ondersteunt de Vlaamse Regering principieel dit VTN-2 project. De minister start met de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) met bijzondere aandacht voor de milieu- en veiligheidsaspecten, zodat de nieuwe leiding kwalitatief en het meest parallel aan de bestaande leiding kan ingeplant worden.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1184899478719