Bomijs i.p.v. Harry Potter and the Deathly Hallows


Een minimale provocatie

AMSTERDAM, 20070720 -- Exact één minuut voor aanvang van de langverwachte laatste pennenvrucht van J.K. Rowling zal, bij een beperkt aantal gespecialiseerde verkooppunten, de debuutbundel `Bomijs' van de dichter M.J.C.A. Stout Vuurland in de verkoop gaan. Het betreft een verzameling gedichten die leest als een serie bezweringen, doet verlangen naar meer en ook nog eens daadwerkelijk ergens over gaat. Liefhebbers van de befaamde jonge magiër komen bij deze verkooppunten van een koude kermis thuis. De Nederlandse vertaling van `H.P. and The Deathly Hallows' zal hier niet verkrijgbaar zijn.

Navraag leert dat Uitgeverij Jansen en Dings met dit initiatief is gekomen omdat er onder zelfstandig opererende boekhandels een groeiende weerzin lijkt te ontstaan tegen lang van tevoren aangekondigde, overmatig gehypete boeken die dat predikaat nauwelijks waardig zijn. "De commercie viert hoogtij en ten koste van de inhoud wordt er enkel gemikt op verkoopcijfers. Er is niks mis met een goede omzet, maar dergelijk zwaar geschut getuigt niet echt van een liefde voor het geschreven woord en brengt schade toe aan onze delicate branche."

Genoemde uitgeverij heeft bij deze actie juist voor `Bomijs' van M.J.C.A. Stout Vuurland gekozen, omdat deze bundel het juiste tegenwicht biedt aan de veelbesproken pageturner van Rowling. Stout Vuurland nodigt uit tot lezen, herlezen en dieper graven in de grond onder taal en gevoel. De zoektocht naar de wortels van het weten mondt uit in alles wat er aan de'Harry Potter'-reeks ontbreekt: inzicht, diepgang en een daadwerkelijk gevoel van verbale bevrediging.

Oorspronkelijk zou dit boek pas op 21 juli verschijnen. Om een duidelijk statement naar de buitenwereld te maken, is besloten om één minuut eerder de deuren wagenwijd open te zetten. Dat de datum daarmee naar de twintigste is verschoven is, numeriek-esthetisch gezien, een mooie meevaller.

"Vraag uw boekhandel naar een exemplaar van `Bomijs' en na inzage zult u onze gedachtegang begrijpen.
Jazeker, ook hiervoor mag u in de rij gaan liggen!"

Titel: Bomijs
Auteur: M.J.C.A. Stout Vuurland
Genre: Poëzie
Bindw: Hardcover (omslag)
ISBN: 978-90-811969-1-8





Ingezonden persbericht