Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 18 juli 2007

Kunstwerk Stadskantoor biedt een visuele en emotionele beleving

Het is zover, het kunstwerk onder het Stadskantoor is klaar. Vanaf 20 juli gaat de elektriciteitsschakelaar om en is het kunstwerk vooral in de avonduren volop te bewonderen. Beeldend kunstenaar Arno van der Mark: "Het kunstwerk is een constante factor in de visuele en emotionele beleving van de passant en beschouwer."

Het zogenoemde 'LightNET' is een roestvrij stalen constructie met neonverlichting in de vorm van een vrij opgehangen netwerk. De reflectie van het licht in het onderliggende water geven het 'net' haar vorm en verdubbelen daarmee het beeld. Het steeds bewegende wateroppervlak geeft de dynamiek van het gebied aan.

Knooppunt van beweging
Het LightNET is een onderdeel van de openbare ruimte tussen de routes richting politiebureau, parkeergarage, de kantoren en de brug naar Overstad. Voor dit 'dynamische' knooppunt van beweging moest er een beeldend kunstwerk komen dat aansluit op de verschillende niveaus van beweging. De opdracht aan drie beeldende kunstenaars luidde: "Ontwerp een kunstwerk waarin het samenkomen van loop- en fietsroutes, een dynamiek die uitgaat van het zich verplaatsen van mensen, een veelheid aan bouwkundige en landschapselementen en de typische geaardheid van de gebouwde omgeving is verwerkt." De Amsterdamse kunstenaar vertaalde dit, naar tevredenheid van de adviescommissie, naar het vanaf 20 juli brandende 'LightNET'.

Percentageregeling
Het kunstwerk is een onderdeel van de 'percentageregeling beeldende kunst'. Hierin staat beschreven dat 1% van de bouwsom bestemd is voor beeldende kunst. Als gevolg van gewijzigde besluitvorming rondom de verbouwing van het Stadskantoor in 1999, werd de plaatsing van een kunstwerk tijdelijk uitgesteld.

Meer informatie:
Chantal Kolleman (afdeling Communicatie), tel. 072-5488986.

---


---- --