Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

Vlaamse Regering roept privé op brownfields te ontwikkelen

Minister Dirk VAN MECHELEN legde in de Vlaamse Regering de timing en verfijnde spelregels vast voor de projectontwikkelaars en investeerders die binnen het kader van het brownfielddecreet een convenant wensen af te sluiten met de Vlaamse overheid.

Via zo'n convenant krijgen zij een pak juridisch-administratieve en financiële voordelen bij de ontwikkeling van braakliggende en onderbenutte bedrijventerreinen. Daarmee wil de Vlaamse Regering hen ertoe aanzetten bij voorkeur verlaten sites (brownfields) te hergebruiken in plaats van nieuwe gebieden (greenfields ) aan te snijden voor de ontwikkeling van industriële activiteiten, woningbouw of recreatie.

'Aangezien de techniek van het afsluiten van een brownfieldconvenant zowel administratief als juridisch onontgonnen terrein is, opteren we voor een eerste experimentele fase, beperkt in de tijd', stelt de minister. 'We hebben nu immers nog geen zicht op hoeveel en welke projecten (aard, locatie, grootte...) we aangeboden zullen krijgen. Op bassis van de ervaringen in deze eerste fase kunnen we later, met het oog op een tweede oproep, wel een meer thematische aanpak uitwerken.'

De regering besliste alvast dat in deze eerste fase investeerders en projectontwikkelaars die onderhandelingen rond een brownfieldconvenant wensen op te starten, hun aanvraag kunnen indienen tot en met vrijdag 21 december 2007. Dat moet gebeuren via een gestandaardiseerd aanvraagformulier dat te verkijgen is en ingediend moet worden bij het Vlaams Agentschap Ondernemen (Vlao), Koloniënstraat 56, 1000 Brussel. Het aanvraagformulier en de toelichting omtrent deze oproep kunnen ook worden bekeken via www.vlao.be

Gespreide beoordeling

Omdat niet alle aanvragen pas op het einde van dit jaar zouden worden beoordeeld en vroege indieners ruim een half jaar moeten wachten op het starten van de onderhandelingen, werden drie beoordelingsmomenten voorzien. Een eerste voor de aanvragen die voor 24 september 2007 het Vlao bereiken. Dossiers die na die datum maar voor 12 november worden ingediend, komen in een tweede beoordelingsronde terecht. Tot slot worden de aanvragen die na 12 november maar voor 22 december zijn ingediend, op hun ontvankelijkheid beoordeeld in een derde ronde.

Verfijnde spelregels

Tegelijk met het vastleggen van de timing voor het indienen van de aanvragen, verfijnde minister Van Mechelen vandaag ook een aantal wettelijke bepalingen uit het Brownfielddecreet. Een eerste creëert meer duidelijkheid rond de informatieplicht bij het afsluiten van brownfieldconvenanten. Zo engageert de regering er zich toe om via het departement Ruimtelijke Ordening een kopie van het brownfieldconvenant te bezorgen aan het Vlao én de gemeente(n) op wiens grondgebied het convenant betrekking heeft.

Daarenboven wordt aan het Vlao de opdracht gegeven een centrale inventaris van alle convenanten bij te houden die ten allen tijde raadpleegbaar moet zijn via hun webstek. Tevens werd vastgelegd dat bij het opstellen van akten die betrekking hebben op een onroerend goed (overdracht van eigendom, huur, vestiging van zakelijke rechten, hypothecaire akten...) moet wordenn vermeld of dit goed onder een brownfieldconvenant valt. Indien dit het geval is, moeten de gegevens die verwijzen naar de convenant in de akte worden opgenomen.

Tot slot werd ook de procedure vastgelegd voor het indienen van bezwaarschriften tegen erfdienstbaarheden die in het kader van een brownfieldconvenant kunnen worden opgelegd. De minister kan in uitzonderlijke gevallen immers een 'erfdienstbaarheid tot openbaar nut' instellen die de ontwikkeling van het brownfieldterrein moet garanderen. De regering legde nu de procedure vast waarmee eigenaars of huurders van de gronden waarop zo'n erfdienstbaarheid wordt ingesteld, daar beroep tegen kunnen aantekenen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be