Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007

Omzendbrief geeft scholen duidelijkheid over de vrijstelling van onroerende voorheffing

Op voorstel van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Dirk VAN MECHELEN, werd een omzendbrief goedgekeurd die scholen en onderwijsinstellingen wegwijs maakt in de voorwaarden die gelden bij de vrijstelling van onroerende voorheffing.

Gebouwen die aangewend worden voor onderwijsdoelstellingen zijn immers in principe vrijgesteld van onroerende voorheffing. In het verleden is gebleken dat bij schooldirecties hierover twijfel en onduidelijkheid bestond.

Zo wordt bijvoorbeeld toegelicht dat een terbeschikkingstelling of verhuur van de schoolinfrastructuur, zoals een turnzaal of feestzaal, aan een lokale sport- of jeugdvereniging geen verlies van de vrijstelling van onroerende voorheffing hoeft te betekenen.

Deze omzendbrief beoogt duidelijkheid en rechtszekerheid, zowel voor de scholen als voor de Vlaamse Belastingdienst.

'Schooldirecties weten nu voortaan hoever ze kunnen gaan, bijvoorbeeld bij de terbeschikkingstelling of verhuring van hun infrastructuur zoals de speelplaats, de turnzaal, de cafétaria en dergelijke aan sportclubs, jeugdbewegingen en andere organisaties, zonder dat ze hun vrijstelling van onroerende voorheffing verliezen', besluit minister Van Mechelen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be