Persbericht van Anti-Fascistische Actie/AFA-Nederland zondag 22 juli


*Restanten van fascistische Nationale Alliantie maken doorstart als 'cultuurdefensie'*

/Het doek is gevallen voor de Nationale Alliantie (NA). Deze fascistische partij leidde al langer een kwakkelend bestaan en had een chronisch tekort aan leden. Op het partijcongres van 14 juli besloot het bestuur om de stekker er uit te trekken. De laatste paar actieve leden van de NA willen als 'Cultuurdefensie' actief blijven binnen fascistische kringen. Wat deze actiegroep precies wil gaan doen is nog onduidelijk. Wel registreerde NA-leider Jan Teijn enkele weken voor de opheffing van de partij een aantal domeinnamen voor Cultuurdefensie.

De Nationale Alliantie werd opgericht in november 2003 als afsplitsing van de eveneens fascistische Nieuwe Nationale Partij. Tot de oprichters en eerste leden horen diverse voormalige bestuursleden en kopstukken van de eerder verboden CP'86. Leden en sympathisanten van de NA vielen afgelopen jaren op door obsessief anitsemitisme, een bovenmatige belangstelling voor moskeebranden en sympathie voor de Ku Klux Klan. De NA omschrijft zichzelf als een 'blanke revolutionaire' partij die de 'volksvijandige elementen uit de samenleving wil verwijderen'. Het partijforum was een speeltuin voor antisemieten waarbij antisemitische complot theorien en holocaust ontkenningen de lezer om de oren vlogen. Op het moment dat partij prominant Ben van der Kooi wordt gearresteerd voor brandstichting bij een moskee steunt de NA hem onvoorwaardelijk en houdt zich intensief bezig met het bedreigen van getuigen. Met succes.

Lange tijd gaat het de Nationale Alliantie redelijk goed af. Het aantal leden blijft groeien, er worden talloze demonstraties en bijeenkomsten georganiseerd en de partij heeft een zetel in de deelraad van Rotterdam-Feyenoord. Na verloop van tijd beginnen de interne strubbelingen tussen 'gematigden' en 'radicalen'. De groepen splitsen zich in maart 2006 wanneer een aantal dissidenten de partij verlaten en de Nationalistische Volks Beweging oprichten. Het gros van de actieve leden, waaronder enkele afdelingen, stappen mee over naar de NVB.

AFA-Nederland heeft in het verleden op diverse manieren actie gevoerd rondom de Nationale Alliantie. Dit begint al voor hun officiele start in november 2003... Met veel bombarie kondigt partij-leider Jan Teijn de nieuwe NA website aan. Deze draait op moment van aankondigen nog op een andere server, maar is volgens Teijn spoedig te bekijken via nationalealliantie.nl. Teijn heeft dan nog niet door dat dit domein inmiddels is geregistreerd door AFA-Nederland. De verontwaardiging en woede binnen de NA richting AFA is groot. Noodgedwongen registreren Teijn en consorten een andere extensie. Door alle scheldkannodes heeft Teijn niet door dat diverse instellingen op de officiele NA site nog naar het door AFA geregistreerde domein verwijzen. Talloze fascisten die zich via de officiele NA website opgeven als lid of een infopakket aanvragen, geven door het geklungel van Teijn onbedoeld hun privegegevens rechtsstreeks aan antifascisten.

In januari 2005 haalt AFA door middel van een folderactie enkele NA-kopstukken uit de schaduw. In de directe woonomgeving van een drietal NA-prominenten, waaronder partijleider Jan Teijn, worden huis-aan-huis folders verspreidt over de achtergrond van deze fascisten. Teijn was eerder betrokken bij de verboden CP'86 en liep mee in een demonstratie voor eerherstel van de Waffen-SS. De Nationale Alliantie organiseerde op dezelfde dag een scholingsbijeenkomst over zionisme. Onder de gasten bevonden zich diverse leden van de gewapende nazistische organisatie Bloed Bodem Eer en Trouw uit Belgie. Deze organisatie wordt later door de Belgische overheid opgerold.

In november 2005 vindt het tweede congres van de Nationale Alliantie plaats. Zo'n 70 demonstranten van AFA protesteren met spandoeken, een lawaaiprotest en het uitdelen van folders tegen deze bijeenkomst. In mei 2006 demonstreert de Nationale Alliantie in Amsterdam. De Amsterdamse afdeling van AFA ziet af van een tegendemonstratie, maar individuele anti-fascisten besluiten wat kleur in de NA demo aan te brengen door enkele NA'ers met verf te besmeuren. In maart 2007 probeert de NA te demonstreren in Rotterdam. Een concurrerende nazi organisatie en antiracistische Feyenoord-supporters zorgen ervoor dat deze demonstratie niet van haar vertrekpunt af kan komen.

In april 2007 vindt de laatste NA demonstratie plaats. Onder een enorme politiebegeleiding mogen een zestal NA-leden een wandeling door Rotterdam maken. De gast spreker bij deze demonstratie maak enkele leden van het nieuwe kabinet per megafoon uit voor "hoeren van Babylon". Voor zover er al omstanders aanwezig zijn, worden de vreemde slogans van de NA niet begrepen. Een karakteristiek moment voor deze fascistische partij...

ANTI-FASCISTISCHE AKTIE
Landelijk Secretariaat
Postbus 1184, 6501 BD Nijmegen
T/F: 024-322.16.79
Giro: 947.42.45, Nijmegen
http://www.afanederland.org

--