Gemeente Wervershoof


Voorontwerp Structuurvisie Wervershoof 2020 op tafel

23 jul 2007
Het voorontwerp van de Structuurvisie Wervershoof 2020 staat op de agenda voor 13 september. Centraal daarin een ruimtelijk beleid voor functies als wonen, recreëren, bedrijvigheid en bereikbaarheid. Afgelopen januari heeft de gemeenteraad besloten om de keuze voor een woningbouwlocatie in Onderdijk en Zwaagdijk-Oost onderdeel te maken van een Ruimtelijke Structuurvisie. Het voorontwerp met de naam "Structuurvisie Wervershoof 2020" is nu gereed, met daarin een overzicht van keuzes voor de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen op de lange termijn. De integrale tekst van het voorontwerp kunt u hier downloaden als PDF (grootte ruim 6 mB). In dit voorontwerp wordt het ruimtelijk beleid onderverdeeld in vijf thema's:


- Wonen

- Economie en bedrijvigheid

- Voorzieningen

- Recreatie en toerisme

- Bereikbaarheid en ontsluiting

In de komende raadsvergadering van 13 september worden de bovenstaande thema's vastgesteld. Daarnaast wordt voor de 3 kernen in onze gemeente een voorkeur uitgesproken voor de woningbouwlocaties.

Start inspraak en vooroverleg
Het college zal in de raadsadviescommissie van 28 augustus en daarna de gemeenteraad van 13 september voorstellen om in te stemmen met het starten van de inspraak- en overlegprocedures voor de voorontwerp Structuurvisie. Ook zal het wettelijk voorgeschreven vooroverleg in het kader van het Besluit op de Ruimtelijke Ordening gestart worden. Dit wordt in januari/februari 2008 afgerond.

Inspraakprocedure burgers
Na 13 september zal er uitvoerig worden overlegd tussen burgers, belangengroepen en de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders is in dit proces slechts toehoorder. In september zal het college de ontwerp Structuurvisie voor een periode van zes weken ter inzage leggen. Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden schriftelijk reageren. Er worden ook inspraakavonden georganiseerd in elke kern, zodat met de gemeenteraad over het voorliggende ontwerp van de Structuurvisie van gedachten gewisseld kan worden. Voorlopig zijn deze avonden vastgesteld op 2, 9 en18 oktober. Nadere mededelingen daarover worden in De Binding en op de website van de gemeente gepubliceerd.

Meningvorming bij college en raad
Op de drie genoemde inspraakavonden in oktober zal de gemeenteraad nog geen standpunt innemen. De schriftelijke en mondeling ingebrachte inspraakreacties zullen eerst geïnventariseerd en beoordeeld moeten worden. Dit is ook het moment dat het college van burgemeester en wethouders een mening vormt over de uiteindelijke inhoud van de ontwerp van de Ruimtelijke Structuurvisie. Dat gebeurt in een Nota van Antwoord door het college, op grond van een verslag van de drie inspraakavonden en een advies van de Provinciaal Planologische Commissie (PPC).

Besluitvorming in de raad
Volgens planning wordt in januari/februari 2008 de gemeenteraad voorgesteld om het ontwerp van de Structuurvisie vast te stellen. Hierbij worden de ingediende inspraakreacties meegewogen. Daarna wordt de Structuurvisie opnieuw voor zes weken ter inzage gelegd. Dan kunnen bij de gemeenteraad zienswijzen worden ingediend. Tegen het definitieve besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van de Ruimtelijke Structuurvisie Wervershoof 2020 kan eventueel nog beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Naar verwachting zal dat medio 2008 plaatsvinden.

De Structuurvisie Wervershoof 2020 kunt u hier downloaden (grootte ca. 6 mB in pdf) en tijdens de openingstijden inzien op het gemeentehuis. Ook kunt u het Beeldkwaliteitplan rechtstreeks ophalen als pdf (ca. 5 mB downloadgrootte).

Ons adres: Raadhuisplein 1 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl Telefoon: 0228-587171