Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


24 jul 2007

CBP doet uitspraak over convenant gegevensuitwisseling voetbalvandalisme AZ

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft zich uitgesproken over het convenant voetbalvandalisme van de Alkmaarse voetbalclub AZ. Verschillende media berichtten dat de convenantpartners met de afspraken (welbewust) `de grenzen van de privacy' opzochten.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft met de samenwerkende partijen overlegd hoe in het convenant duidelijkheid kan worden geboden over de wijze waarop persoonsgegevens worden verwerkt. Het CBP brengt in haar uitspraak een aantal punten naar voren gebracht. Onder meer over het duidelijk maken van het wettelijk kader zodat ook helder is om welk soort gegevens het gaat, het opnemen in het convenant van de rechten van degenen van wie persoonsgegevens worden verstrekt, het benadrukken van de geheimhoudingsplicht en het bijhouden aan wie welke gegevens worden verstrekt, om dit later te kunnen verantwoorden.

Het convenant werd eind vorig jaar ondertekend door AZ, de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie over het uitwisselen van gegevens over personen die zich schuldig maken aan voetbalvandalisme. De samenwerking heeft onder meer tot doel te voorkomen dat personen met een stadionverbod zich toch in het AZ stadion ophouden.