Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060721760

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en van Justitie over het toenemende geweld tegen homo's in Amsterdam. (Ingezonden 23 juli 2007)


1
Klopt het dat homofoob geweld niet is meegenomen als delicttype in het onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de variatie in delicttypen bij verdachten met een verschillende etnische achtergrond, dat deze week gepubliceerd is? Zo ja, waarom niet? Bent u bereid in een vervolgstudie homofoob geweld wel mee te nemen? Zo neen, waarom niet? 1)


2
Wat is uw reactie op het Britse onderzoek van de LGBT Advisory Group waarin wel degelijk wordt gepleit voor een specifiek registratiesysteem voor homofoob geweld, daar het niet volstaat enkel het homofobisch aspect van een misdrijf als zodanig te registreren, onder andere omdat de slachtoffers dat niet altijd (durven te) melden of omdat het slachtoffer zelf niet homo is - het gaat immers om misdrijven wegens vermeende homoseksualiteit, vanuit het perspectief van de dader? 2)


3
Wat vindt u van de vaststelling in het rapport dat homofobe misdrijven een aantal specifieke kenmerken hebben (dader en slachtoffer kennen elkaar niet en de misdrijven vinden meestal in de buurt van homo-ontmoetingsplaatsen of het homo-uitgaansleven plaats) die daarom ook in de registratie opgenomen moeten worden en dat daarmee registratie ook echt zin en betekenis heeft omdat het niet enkel gaat om statistiek, maar vooral om een belangrijke rol bij de kern van het politiewerk, de opsporing van strafbare feiten?


4
Kunt u, gegeven bovenstaande onderzoeksresultaten, inzicht geven in uw afweging geen specifiek registratiesysteem voor homofoob geweld in te voeren?


1) Persbericht Onderzoek etniciteit en delicttypen, Ministerie van Justitie.
2) Thematic Review of Lesbian Gay Bisexual Transgender Related Murders, een onderzoek van de LGBT Advisory Group to the Metropolitan Police http://www.lgbtag.org.uk/documents/MurderReview_online_color.pdf