Gemeente Delft

Project Energieke Scholen

Proefprojecten, goede voorlichting aan medewerkers en educatie over energiebesparing. Dat zijn de drie sporen van het project Energieke Scholen waarmee de gemeente Delft de problematiek rond het binnenklimaat in schoolgebouwen en kinderdagverblijven te lijf gaat. Concrete maatregelen in de gebouwen moeten zorgen voor een betere luchtkwaliteit, waardoor ziekteverzuim afneemt en leerprestaties verbeteren.

De berichtgeving in januari 2007 over de verminderde leerprestaties op basisscholen is aanleiding voor het college de scholen in Delft te helpen bij het verbeteren van het binnenmilieu in hun schoolgebouwen. De gemeente Delft is één van de eerste gemeenten in Nederland die schoolbesturen en kinderopvangorganisaties ondersteunt om de kwaliteit van het binnenklimaat te verbeteren. Daartoe is het project Energieke Scholen opgestart.

Dit project, dat mede in overleg met de schoolbesturen tot stand is gekomen, voorziet in een behoefte om tot concrete resultaten te komen in de realisatie van gezonde scholen. Energiebesparing krijgt hierbij ook aandacht. De drie sporen leiden naast fysieke maatregelen tot een grotere bewustwording bij het personeel. Zij worden geïnstrueerd hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een frisse, gezonde werk- en leeromgeving. Via educatie wordt kinderen geleerd hoe zij energie kunnen besparen, zowel op school als thuis.

Op basis van de resultaten van het project zal het college van B&W met de schoolbesturen overleggen in hoeverre en op welke wijze de opgedane kennis ook in nieuwbouwsituaties en renovaties van gebouwen kan worden toegepast.

Voor de financiering van de proefprojecten stelt de gemeente Delft de GSEM-regeling beschikbaar. Dit is een fonds waaruit scholen geld kunnen lenen tegen lage rente om extra investeringen in de gebouwen te financieren.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft